tirsdag 13. oktober 2009

Første dag som finanspolitiker

I dag har jeg min første dag på ordentlig som finanspolitiker. Min oppgave i dag, statsbudsjettdagen, er som følger: Holde et fem minutters innlegg om hva SV mener om budsjettet, og så snakke med flest mulig ute i den såkalte Vandrehallen. Der befinner det seg presse, lobbyister, folk som representerer ulike interesseorganisasjoner, politiske rådgivere og politikere.

I innlegget mitt utfordra jeg Siv Jensen. I trontaledebatten i går (debatten om regjeringas plattform) spurte Frp-lederen foraktelig hvor den rød-grønne regjeringa nå ville la velferdsstaten "ese ut". Hva mente hun med det? At det er negativt å bedre barns oppvekstsvilkår? Negativt med to timer gratis SFO i uka til de minste barna, sånn at de kan få leksehjelp? Er det negativt å bygge sykehjemsplasser? Hvorfor bruker hun ord som "ese ut"? Kollegaen hennes, Christian Tybring-Gjedde som sitter i finanskomiteen, hadde et krast angrep på velferdsstaten i Aftenposten i går. Velferdsstaten gjør folk late og uansvarlige, påsto han. Vi blir umyndiggjort. I stedet burde vi klare oss mer sjøl, eller satse på familien og det private næringslivets vilje og evne til å sponse oss.

Litt om formuesskatt: I går kveld fikk vi rød-grønne medlemmene av finanskomiteen presentert hovedlinjene i statsbudsjettet av finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Et viktig tema var formuesskatten på bolig, som nå skal bli mer rettferdig. Endringene innebærer at 8 av 10 som i dag betaler formuesskatt på boligen sin får lettelser. 760 000 personer får mindre formuesskatt. 92 prosent av innbyggerne i Oslo får lettelser i formuesskatten eller uendra skatt. 130 000 personer får derimot økt formuesskatt, og av dem får cirka 1000 personer omlag 15 000 kroner per år i ekstra skatt. Denne siste gruppa tjener imidlertid over 3 millioner kroner i året, og bør ha råd til det.

Det var derfor ganske spesielt å høre Peter Batta i Huseiernes Landsforbund på radioen i dag morges, hvor han gøyv løs på de nye skattereglene, uten en gang å vite hva det handla om. På reint instinkt fyrte han av mot det han "aldri i sine villeste fantasier hadde forestilt seg at regjeringa ville gjøre". Ærlig talt! Saken er at Oslo Vest og Bærum spesielt, har hatt urimelig lav verdsetting av boliger som egentlig er veldig mye verdt. Dermed har de sluppet unna formuesskatt. I stedet har skatten blitt betalt av folk med vanlig bostandard i mindre attraktive strøk. Det er urettferdig, og det gjør vi noe med nå. Batta bør applaudere! 760 000 mennesker får mindre skatt.

Hvem er det Batta solidariserer seg med? Jan Tore Sanner?

4 kommentarer:

  1. Takk for engasjerende og spennende blogg! Titter stadig innom, og jeg er imponert over hvordan du holder deg oppdatert på så mange ulike deler av politikken. Studerer selv statsvitenskap, og uten planer om å bli politiker så er det nok en liten debattant i meg.

    Håper kanskje på litt mer fokus på studenter (jeg syns fortsatt det er utrolig at de aller fleste partier er enige om at studenter trenger mer studiebistand, men at dette ikke blir vedtatt på Stortinget...) fra SV sin side. Vi skal tross alt bygge landet videre etter at dere går bort, er ikke vi da en veldig viktig ressurs for landet? Husleie og matpriser har økt betraktelig de siste årene, og beløpet som blir utbetalt dekker såvidt husleie + litt mat. Det er også verdt å tenke på at 6500 kr i mnd er et stykke under Norges fattigdomsgrense.

    Etterlyser også en mer tydelig og langsiktig samepolitikk, og gjerne rettet mot oss unge samer som ønsker om å jobbe for at vårt folk skal slippe stempelet som trygdesnyltere. Jeg vil tipse deg om Sametingets Ungdomspolitiske Utvalg som arrangerer ungdomskonferanse i Trondheim 23. - 25. oktober med utdanning som tema. Dette er en gjeng med engasjert ungdom som taler nettopp samiske ungdommers sak. En utrolig viktig ressurs for oss da de representerer ulike deler av den samiske befolkningen (ikke bare reindrift), og kanskje et organ dere kunne benyttet dere mer av?

    Takker igjen for spennende blogg!

    SvarSlett
  2. Hvis de tjener til sammen 3millioner blir det jo kanskje litt mye skatt? Men hvorfor skatt på bolig? Hvorfor ikke skatt på forbruk? Reduser skatt på inntekt, reduser skatt på fornuftige "investeringer" som bolig... og økt mva'en. På luksus var kan mva'en dobles... på mat og drikke kan den reduseres. Dette vil gi de riktige virkningene ved at folk kjøper mer fornuftig, tenker mer miljø og mer langsiktig. For langt unna god SV-politikk?

    SvarSlett
  3. Kjære Kajsa.
    Takk for hyggelig og engasjert hilsen!
    Jeg syns du bør bli politiker. Kanskje melde deg inn i SV, eller bli med i Sosialistisk Studentlag? Det hadde vært supert! Du har gode og kloke innspill.

    Nicolai: Takk til deg også. Skatt på bolig i form av bl.a. formuesskatt er viktig for å hindre boligbobler, som jo var en viktig årsak til finanskrisa. Manglende eller mangelfull skattlegging bidrar også til at investeringer vris bort fra andre og viktigere områder i samfunnet.

    Denne gangen handler det derimot like mye om å rette opp en urettferdighet: At de som bor i eldre, store boliger i attraktive strøk (Oslo Vest og Bærum) betaler mye mindre i formuesskatt enn de som bor i nyere boliger i mindre attraktive områder (Oslo Øst).

    I tillegg øker vi formuesskatten for såkalte "sekundærboliger", dvs. for boliger som du eier, men ikke bor i. Dette kan forhåpentligvis bremse spekulasjon i boliger.

    Når det gjelder lavere mva. på noen varer, kan det høres fornuftig ut. Problemet har vært at dette stort sett har ført til at prisene likevel ikke har blitt satt ned, men at andre har stukket av med gevinsten.

    Hilsen Inga Marte

    SvarSlett
  4. Hvorfor har du fått verv innen Finans? Hvor lang utdanning har du innen økonomi og hvor lang er arbeidserfaringen din innen det faget?

    Personlig synes jeg du er alt for ung og uerfaren til å inneha såpass tunge verv, men jeg regner med at det er lett å gjøre "karriere" innen SV i disse vennligstilte kvinnetider, hvor man skal kjønnskvotere dere inn i alt mulig, torss for manglende erfaring og kompetanse...

    SvarSlett