fredag 21. januar 2011

Incest

Jeg kommer ikke til å være så aktiv neste uke, pga komitereise. Men jeg vil gjerne at dere som er innom bloggen min for det første skal engasjere dere for at utlendingsloven i større grad tar hensyn til barns situasjon. Men det andre jeg håper dere vil bidra til, er å spre budskapet om at Incestsenteret i Oslo bør få TV-aksjonen for 2012. Hvorfor? Fordi vi trenger å få rydda unna arven etter Bjugn.

Min påstand er at mange fagfolk som egentlig skal ivareta barns rettssikkerhet og menneskerettigheter, har blitt så livredde for å gjøre feil at de ikke en gang tror på barn når de sier rett ut at de blir misbrukt. Bjugn-saken har skremt dem så inni hampen. Særlig gjelder dette hvis det pågår en barnefordelingssak i tillegg. Jeg vedder på at de av barna som overlever (mange kommer til å ta livet sitt, ruse seg sanseløse, ende med alvorlige psykiatriske diagnose osv) kommer til å saksøke hjelpeapparatet så det virkelig svir. Og det vil være helt på sin plass.

Jeg skal jobbe resten av min politikertid med å sikre at disse barna faktisk blir hørt når de forteller hva de utsettes for. Trenger jeg minne om Alvdal-saken eller Christoffer-saken? Jeg sitter nå med tre forferdelige saker som jeg ikke får ut av hodet og som jeg heller ikke skal presse ut av tankene. Tvert imot skal jeg gjøre hva jeg kan for å hjelpe disse barna. Alle viser at barn verken blir lytta til, trodd på eller tatt alvorlig i dagens hjelpe - og rettsapparat. Vi trenger lovendringer, endring av utdanninger og kulturer. Jeg kommer tilbake til dette seinere, men nøyer meg foreløpig med å gi min støtte til Incestsenteret i Oslo (Norges eldste) som har søkt om TV-aksjonen for 2012. Jeg tror vi trenger å få dette rett i fleisen, vi trenger å måtte forholde oss til at det verste faktisk skjer. Også i hjem man trodde var helt ok. Men barn med funksjonsnedsettelser og barn med dårlige nettverk er spesielt utsatt.

Vi trenger å gjøre som støttesenterbevegelsen sier: Tale om det, ikke tie om det. Selv om det er helt for jævlig.

8 kommentarer:

 1. Et viktig og smertefult tema du skriver om, dette er min hjertesak nr 1.
  jeg er selv en voksen overlever etter seksuelle overgrep, det er utrolig viktig å belyse dette temaet slik at folk tør å se på hva som skjer bak lukkede dører.
  ta gjerne en titt innom lillevinkel.
  god helg

  SvarSlett
 2. Stå på Inga Marte. Fæle saker som me helst ikkje vil vite om, fordi det gjer så vondt. Likevel, så utruleg viktig!

  SvarSlett
 3. Har ikke så mye å si,
  Veldi fint å llese det du skriver,

  Ja det skal snakkes i hel ikke ties i hel =)

  Stå på =)

  SvarSlett
 4. Inga Marte, du er jo finanspolitisk talsperson, så hvorfor skriver du så lite om økonomi på bloggen din? Ingen verdens ting om økonomisk vekst, fordeling, internasjonal handel, finanskrise, innovasjon og nye bedrifter, skaping av arbeidsplasser, finansiell stabilitet, hva Norge skal leve av i fremtiden, etc etc etc...

  Chop chop!

  SvarSlett
 5. Kommentar til anonym som påpeker at Inga Marte er finanspolitisk talsperson: Barna er den viktigste ressursen samfunnet har! Tusen takk Inga Marte for at du tar opp barns rettigheter og ser konkret på hvordan de voksne som skal ivareta barna svikter! Stå på, for det er så uendelig mange barn som trenger en som deg. Du er et forbilde for andre politikere på tvers av partier og komiteer! La oss snakke, få "dritten" frem i lyset og la de som skal ta vare på barn måtte ta dette ansvaret uten å være redde for seg selv! Snakk høyt om det, la barn bli hørt, la barn få hjelp og la barna få utvikle seg og vokse opp med muligheten til å få benytte seg av alle de ressursene de har i utgangspunktet. Det er så flott det du skriver! Stå på Inga Marte! Jeg heier på deg og håper du får mange til å snakke, og gjerne "snakke det ihjel"

  SvarSlett
 6. Stå på Inga Marte! "Tusser og troll" og "nøkken" trenger ikke barn være redde for i norske skoger i dag, men derimot dersom de har behov for beskyttelse og rettferdighet bør de være livredde for alle som utgir seg for å finne ut av det som skal fylles i begrepet "barnets beste" i Norges rettssaler og forøvrig i hjelpeapparatet ellers.Utrolig viktig det du setter søkelyset på!

  SvarSlett
 7. Skremmende kunnskapsløst fra Thorkilsen. I dag har det kommet frem at hun har søkt direkte påvirkning i en incest/ barnefordelingssak. Hun nevner tre enkeltsaker som omhandler vold og incest og som er veldig alvorlig, det er bra at hun vil lære av disse sakene. Men Thorkilsen nevner ikke et 100-talls justismord om har blitt begått mot menn og en økende tendens til å bruke falske anklager om incest i barnefordelingssaker. Barn er også ofre i slike saker, derfor er det så viktig at politi får etterforske saker uten innblanding fra makthavere med kunnskapsløse fordommer. Utvilsomt gode intensjoner fra Thorkilsen, men la politiet gjøre jobben sin, de gjør en god jobb.

  SvarSlett
 8. Til tross for uheldig opplysning om barnets diagnose, tror jeg egentlig det Thorkildsen gjør kan være positivt bare så lenge vi også kan få en fokus på falske anmeldelser og der barn blir presset til å fortelle om incest som ikke har forekommet. Barnet i seg selv fortjener å få sin egen advokat og i sterke konfliktfylte situasjoner kan barnet også ha det best ved å bo under nøytrale forhold inntil barnet selv, uten redsel for represalier fra en av foreldrene, kan gi uttrykk for hva det har opplevd.

  Det er godt barns rettssikkerhet kommer under lupen og at vi nå kan diskutere kvalitet på saksbehandling.

  SvarSlett