torsdag 24. juni 2010

Folkehelse


Flere innlegg har handla om folks ansvar for egen helse. Selvsagt har vi alle et ansvar, men vi kan ikke basere helsepolitikken på moralisme. Hvor skal grensa gå? De som røyker betaler kreftbehandlinga si sjøl, de som krasjer fordi de kjørte uforsiktig betaler sitt eget sykehusopphold, rusmisbrukere får ordne opp i sine egne problemer, de som jobber for mye og pådrar seg hjerteinfarkt får fikse sin egen behandling osv...? Det blir umulig og det blir ikke noe godt samfunn. Moralisme funker ikke, men det funker å utjevne klasseforskjeller. Det er klasseforskjellene som betyr mest for folks helse og for evnen vår til å passe på egen helse gjennom trim, sunn mat, vennskap og alt det andre som er viktig. Menn på vestkanten i oslo lever fortsatt i gjennomsnitt 12 år lenger enn menn på østkanten. Og menn på vestkanten får som regel raskere og bedre behandling enn menn på østkanten.


Det er også sånn at de som har hatt en traumatisk oppvekst, har enormt mye større sannsynlighet for å få alvorlige helseproblemer seinere i livet. Hva skal vi si til dem? Slutt å røyke, drikke, ruse dere, bekymre dere, få dere flere venner, skaff dere en jobb?


Vi må gjerne be folk om å ta seg sammen, men det hjelper null og niks. Helseproblemer som følge av dårlig livsstil har en tendens til å hope seg opp hos folk som befinner seg nederst på stigen. Svaret er derfor mer rettferdig fordeling av godene.


P.S. Har hatt spennende møte i dag om miljøteknologi. Hva skal vi leve av etter oljealderen? Hvordan kan vi få et mer treffsikkert virkemiddelapparat, og hvordan få bedriftene og fagforeningene med på laget? Sånne spørsmål diskuterte vi.



10 kommentarer:

  1. De som traumtiserer barn og de som ikke griper inn for å hjelpe, måtte i så fall betale.

    SvarSlett
  2. Skriv gjerne innlegg om fremtidens miljøteknologi og hva vi skal leve av etter oljealderen. Veldig flott å høre at dere stortingspolitikere fokuserer på dette. Det er som kjent et svensk ordtak som lyder: "En politiker tenker på neste valg, en statsmann på neste generasjon".

    Ellers er jeg enig i at det er kjempeviktig å utjevne forskjellen i helse og levealder mellom vest- og østkanten i Oslo. Et par kjappe tanker vedr. dette:
    1. Hva med politiske tiltak som gjør sunne matvarer billigere slik at også de med lav inntekt kan spise sundt?
    2. Forbedre satsing på psykisk helse.
    3. Hvorfor ikke gratis treningssentre? (å innføre mva. for trening på treningssentre er dårlig fattigdomspolitikk)
    4. Mer fokus på at helsevesenet ikke forskjellsbehandler.
    5. Mer penger til miljøtiltak i nærmiljøet på østkanten.
    6. Opplysning rundt matens sammensetning (proteiner, karbohydrater, fett etc.) og dens virkning på ens helsen har, de siste årene, vært veldig god i Norge. Men er det innvandrergrupper som ikke har hatt samme fokus på matens virkning grunnet språk?

    Jeg tror også venstresiden, med sin årelange massive fokus på feministiske tiltak, hadde hatt godt av å fokusere mer på menn som er "samfunnets tapere". Slik sett er det fint å høre at du trekker frem menn når du beskriver forskjellen mellom øst- og vestkanten.

    SvarSlett
  3. Jeg ble litt sjokkert da jeg leste at det var 12 års forskjell i gjennomsnittelig levealder mellom menn på vestkanten og menn på østkanten. Jeg tror en del av årsaken for den store forskjellen kommer av at politikerne i flere år har prioritert vestkanten før østkanten på område etter område.

    For å illustrere dette så nevner jeg Groruddalen som i følge wiki har 165 000 innbyggere (dvs. at det bor nesten like mange i Groruddalen som i Norges 3. største by, Trondheim), men på tross av det høye innbyggertallet så finnes det ikke et eneste kulturhus i Groruddalen, ei heller en eneste kino.

    Et annet eksempel som viser at vestkanten prioriteres er at det nå nylig er bestemt at pilgrimsruten skal flyttes fra Groruddalen til Bærum med den begrunnelsen at det er så mye vakrere i Bærum..? Hvorfor ikke heller ruste opp østkanten så det blir like fint på østkanten som på vestkanten av Oslo?

    SvarSlett
  4. Lever menn i Oslo Vest 12 år lenger enn menn i Oslo Øst fordi de bor på vestkanten, eller er det slik at de som - uavhengig av hvor de bor - mosjonerer, stumper røyken og spiser riktig også har bedre forutsetninger for å gjøre karriere og dermed få muligheten til å bosette seg på Oslo Vest?

    Bydel Sagene kommer alltid dårlig ut på levekårsundersøkelser pga. stor andel kommunale leiligheter.

    En kan jo tenke seg at en flytter halvparten av alle de kommunale leilighetene på Sagene til Frogner, Bygdøy og Vindern - med det blir statistikken betydelig bedre på et blunk, men det endrer jo ingen ting verken for de som lever sunt og lever lenge, eller de som dør tidlig pga tobakk og alkohol?

    Jeg skjønner heller ikke hvordan økt skatt for mosjonistene på Oslo Vest skal forlenge livet til de som bor på østkanten, men så er jeg heller ikke SV-sympatisør. Muligens vil misnøyen over å betale mer enda skatt til politikernes disposisjon føre til et hejrteinfarkt eller tre på Vindern, og dermed minske gapet i levealder mellom vest og øst, og da er en i alle fall litt nærmere målet..?

    SvarSlett
  5. TILBUD økonomisk bistand

    God dag,

    Ta kontakt med meg hvis du trenger økonomisk bistand ved 3% rente.
    Jeg vil være til stor hjelp
    Takk for forståelsen

    God dag,

    Ta kontakt med meg via e-post under hvis du trenger økonomisk bistand

    økonomisk bistand ved 3% rente.

    E-post: franklinloans37@gmail.com
    Mobilnummer : +14344804300

    Jeg vil være til stor hjelp
    Takk for forståelsen

    Tilbyr økonomisk bistand

    SvarSlett
  6. FÅ INTERNASJONLIG LÅN INNEN 2 DAGER
    Philip Mark tilbyr Lokalt Internasjonalt Lån med en komfortabel tilbakebetaling, Our Loan Renter er 3% per årlig med en omsettelig tilbakebetalingstid, Vår låneavstand er fra $ 5,000.00 til $ 100,000,000.00 MAX. og uansett plassering eller kreditt status.for mer info, kontakt: Reliancetrustcompanies420@hotmail.com

    Tjenesteleverandøren inkluderer også:
    * Refinance
    *Oppussing
    * Investorlån
    * Auto lån
    * Gjeldskonsolidering
    * Kredittlinje
    * Andre boliglån
    * Business Loans
    * Personlige lån
    * Internasjonale lån
    Hvis du er interessert, gir du oss informasjonen nedenfor
    NAVN:
    Beløp som trengs:
    TELEFONNUMMER:
    LAND:
    Takk for at du tok deg tid til å se vår annonse og utforske fra denne fantastiske muligheten.
    For mer info, kontakt: philipmarkloanfirm8420@gmail.com

    SvarSlett

  7. "Jeg hadde ikke råd til huset mitt, men jeg ville egentlig ikke selge. Jeg ønsket å holde familien min hjemme, og med støtte fra ATL og Agent kunne jeg beholde hjemmet mitt og klarte å sikre min kone og mitt liv. " ekte valg atlasloanfirm@outlook .com

    SvarSlett
  8. kesaksian nyata dan kabar baik !!!

    Nama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan

    Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar

    Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda

    untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.com
    dan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

    SvarSlett
  9. Hej!
    Har du brug for et lån? Jeg er en registreret og pålidelig långiver, jeg giver lån til personer, der har økonomiske vanskeligheder, folk, der prøver at betale skoleskoler, dem, der prøver at købe en bil eller starte deres egen virksomhed, entreprenører og offentlige agenturer. For mere info eller låneansøgningsskema Kontakt os via e-mail: gerred.breinloanlenderr@gmail.com
    Ledelse. whatsapp: +254753990568
    Kontakt kredit Speedy nu !!!

    SvarSlett
  10. HALLO; Trenger du et lån?
    Vi tilbyr lån til enkeltpersoner: personlig lån til konsum, boliglån, kredittinnløsning, gjeldsinnløsning (For å samle all gjeld på en kreditt), forretningslån og også et lån for å kjøpe en bil.

    Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt?
    Vi kan støtte deg med et lån for å gjennomføre prosjektene dine, for eksempel: bygging av hus, kontorer, gårder, og også finansiere reiseprosjekter, ditt selskap eller et prosjekt som du trenger ekstern finansiering.

    Trenger du et investeringsfond?
    Vi kan investere i de store prosjektene dine. Dette er forbeholdt selskaper som søker investorer for å finansiere forskningsprosjekter, eiendomsprosjekter, overtakelser og andre forretningsbehov.

    VELG DE BESTE LÅN-alternativene NÅ !!! For mer informasjon om tjenestene våre, kontakt oss via denne e-postadressen: novaglobalfinances@gmail.com

    Hva vi tilbyr;
    Vi tilbyr alle slags lånetjenester, både sikrede og usikrede lån, gjeldskonsolidering og mange andre til en veldig rimelig pris.

    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES er datterselskapet til et av de sterkeste finanskonsernene i Europa og over hele verden med en stor kapital. NOVA GLOBAL FINANSIELLE TJENESTER forfølger en strategi for å være til stede der vekst finnes, koble kunder til mulighetene det skaper, hjelpe bedrifter med å vokse, økonomier til å trives og enkeltpersoner til å realisere sine ambisjoner.

    Send en låneforespørsel nå !!!
    Navn: Camilla Karlsen (lånesenterbetjent)
    Kontakt mail: novaglobalfinances@gmail.com

    SvarSlett