onsdag 29. september 2010

På tide med Robin Hood-skatt

I dag deltar tusenvis av mennesker i en europeisk aksjonsdag mot økonomiske innstramminger i EU grunnet finanskrisen. Et av dagens hovedkrav er innføring av finansskatt.

Finansskatt, også kalt valutaskatt, bankskatt og Tobinskatt – eller Robin Hood-skatt, er en rettferdig skatt fordi man skattlegger finanssektoren, som er tilnærma avgiftsfri i dag. Mens det er moms på handel med alle varer og tjenester, er finanshandel skattefri. Valutaskatt vil også skattlegge de som fra før har mest. Det vil også dempe spekulasjon.

Derfor er jeg glad for at Norge er pådriver internasjonalt for en innføring av finansskatt. På et FN-toppmøte i New York nylig gikk Norge sammen med Frankrike, Spania, Brasil, Belgia og Japan aktivt inn for finansskatter.

Det er etter hvert mange som støtter dette kravet. Under det samme FN-møtet, varslet Frankrikes president Nicolas Sarkozy at han vil ta opp spørsmålet om skatt på finanstransaksjoner når han overtar presidentskapet for G20-landene neste år. Fagbevegelsen, både i Norge og internasjonalt støtter innføring av finansskatt. Det samme gjør finanskriseutvalgets leder Jon M. Hippe. Og Ungarn har allerede vedtatt finansskatt. Forrige uke gikk min kollega på Stortinget, Alf Holmelid, og Nordisk råd inn for en nordisk skatt på finanstransaksjoner, og at de nordiske regjeringer skal ha en felles offensiv for å få en slik skatt innført internasjonalt. Forslaget skal behandles på Nordisk råds sesjon 1. – 4. november på Island. Her blir også alle nordiske statsministere og finansministere osv til stede.

Finansskatt vil nok også møte motstandere, blant Høyrefolk og i finansnæringen. Det viktigste er at skattebyrdene er rettferdig fordelt. Det er et viktig premiss for at vi skal ha en velfungerende velferdsstat.

8 kommentarer:

 1. Det viktigste før man skattelegger er at man vet at de pengene som allerede blir bevilget til et formål kommer frem og gjør nytten sin.

  For få dager siden kommer det frem at bistandspenger går innom skatteparadis før de blir fordelt til landene de skal til.
  Dette gjør at det ikke er noen kontroll over hvem som eier kontoene pengene kommer inn og ut av. Ingen som vet noe om rentene det er på kontoene, hvor mye penger dette er og hvem som eier rentene.

  Naivt kan man si at rentepengene av alle disse milliardene går til de trengende.
  Men - man har ingen garanti om at det er en byråkrat eller kona til en politiker som eier kontoene, gjør vi vel ?

  Jeg er ganske sjokkert over hvor lukket denne hjelpen er, Inga.

  Se på Norad. Når skal vi få vite hva pengene de får går til ? Hvorfor er det ikke en nettside man kan gå inn på hvor man øverst ser 7.000.000.000 ( eller hva det er vi gir ) og så følger man pengene inn i hvert land og inn i hvert prosjekt i hvert land. Se bilder av skolene vi bygger osv.

  Det er ikke noe tilbakemelding til vi som betaler om hvordan pengene blir brukt.
  Det eneste vi vet er to ting :

  1. Verden har gitt tusener av milliarder de siste 40 år uten at det har synlig effekt.

  2. Venstresiden vil gi mer.

  Jeg er klar for å bidra mer. Om det åpnes opp og man får se hva pengene går til og at man kan følge pengene hele veien.

  Det burde vært et minimum!

  SvarSlett
 2. Du kan ikke ha fått med deg mye når det gjelder Robin Hood´s historie. Å bruke han som symbolikk på venstresidens innføring av skatter er jo direkte frekt.
  Anbefaler at du leser dette http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Hood

  SvarSlett
 3. Hvorfor prøver ikke regjeringen å ordne opp i eksisterende problemer før de vil pålegge ekstra skatter og avgifter?

  http://www.na24.no/article2995714.ecede

  SvarSlett
 4. Feil link.

  http://www.na24.no/article2995714.ece

  SvarSlett
 5. Fasinerende hvordan venstresiden i politikken er så glad i Robin Hood. Han sloss jo imot skatteinnkreveren..... LOL

  SvarSlett
 6. Robin Hood tok fra de rike og ga til de fattige! Har vi glemt det? Stå på Inga Marte! Jeg synes du er ei modig jente.

  SvarSlett
 7. Denne regjeringen har økt skille mellom de fattigste og resten. SV og de to andre regjeringspartiene har løftet frem sine egne velgergrupper i middelklassen enormt, mens de fattigste har blitt fattigere. Resultatet er at det på mange måter aldri har vært verre å være fattig i Norge enn i dag. Når middelklassen kjøper flotte bilder, ferier, merkeklær, merkebriller osv. så blir det enda mer synlig hvis du er fattig fordi du skiller deg mer ut fra "bermen" enn du gjorde tidligere. Du blir som fattig mer stigmatisert i dagens samfunn enn du gjorde for 6-7 år siden. Du blir altså en mer synlig taper i dag enn for 6-7 år siden. At dette har skjedd er lang på vei SV sin skyld og det er ikke få SV-velgere som går rundt med designbriller... SV har skapt et hardere samfunn, stikk i strid i hva valgkampløftene dems er. SV er dermed Norges mest dobbeltmoralske og hykleriske parti er min påstand.

  SvarSlett
 8. Robin Hood sloss for de fattige. Disse var blitt fattige pga. en enorm stat som krevde inn store mengder skatter fra vanlige folk, og alltid ville kreve inn mer og mer skatt.

  Litt skatt kan man godt han, men er det rett og rimelig at staten skal bestemme hva en stadig større del av min inntekt - min eiendom jeg har jobbet for - skal gå til? Det vil jeg nemlig helst bestemme selv!

  SvarSlett