fredag 10. juli 2009

Trygg oljenæring?

Foto: Johan Berge

Flere har latterliggjort SVs advarsler mot å ta oljenæringas forsikringer om at det er helt trygt å la dem slippe til i de mest sårbare og verdifulle havområdene våre, som Lofoten/Vesterålen og Senja. Kanskje kan de jekke seg ørlite grann ned? På Dagsnytt 18 akkurat nå diskuterer ansattes egen organisasjon, SAFE, Petroleumstilsynet og StatoilHydro den siste tidas utvikling mht. sikkerheten på norsk sokkel. På fagforeningas hjemmeside kan vi lese at Petroleumstilsynet (Ptil) mener at "StatoilHydro har betydelige utfordringer i styringen av sine aktiviteter med å sikre forsvarlig drift på sine enheter. Ptil ber om bekreftelse på at virksomheten vil styres slik at HMS-risikoen ikke økes.- Det er ikke hver dag vi ber om noe slikt, sier Anda" (Inger Anda, pressetalskvinne, red.anm.).

Jeg har sjøl påpekt gang på gang at selv om ikke det har vært alvorlige konsekvenser av de ulykkene som har skjedd på sokkelen de siste åra, så er dette et resultat av flaks, og ikke av oljeselskapenes eget arbeide. Da jeg møtte Ptil tidligere i år, la de vekt på at det er urovekkende at selskapenes forebyggende arbeid har vist en negativ utvikling, mens de heller har vært opptatt av å bagatellisere problemene gjennom vise til at konsekvensene av ulykkene har vært små. Dette er irrelevant, sa tilsynet da, og kalte hendelsene "potensielle katastrofer".

Nå er det igjen trøbbel mellom StatoilHydro og de ansatte. Dette er urovekkende, og jeg kan ikke fatte at noen syns det er soleklart at vi bør slippe oljeselskapene til i kystnære områder med mengder av fisk, fugleliv og urørt natur.

Ja til oljefritt Lofoten/Vesterålen og Senja! (Se sidesak for å donere noen kroner til arbeidet med å stoppe dette. Jeg har gitt 500 kroner).

2 kommentarer:

 1. Hvorfor i det hele tatt bruke betegnelsen "TRYGG oljenæring"? ALLE veit jo at det ikke finnes noen TRYGG oljenæring, at det kun er snakk om kalkulert risiko i forhold til forventa profitt! Å risikere livet i havet, livet i fjæra, fiskeri-industrien og bosettinga i våre nordligste fylker kun for å fylle statskassa ytterligere med penger tjent på ytterligere forurensing, er en gambling og en kynisme jeg ikke fatter at en eneste norsk politiker kan gå inn for. At det også er i ferd med å skje mens Norge faktisk har en regjering bestående også av SV-folk, er totalt ufattelig!
  Hvis du noengang diskuterer velgerflukta fra SV med partikolleger, Inga Marte, så fortell dem at dette er et godt eksempel på hvorfor! Folk verken skjønner eller godtar det som har skjedd med SV etter ekteskapet med Ap...

  Hilsen Vidar fra Spydeberg

  SvarSlett
 2. Oljeindustrien er jo ikke miljøvennlig, uansett hvordan man vrir og vender på det. Statoilhydro vil tjene penger, om det så går på bekostning av miljøet betyr ikke annet enn at de må bruke ekstra tid på å bagatellisere problemene.
  Det er ille at det er så vanskelig å bevare miljøet, og så altfor lett for de som har penger å ødelegge det! Miljøbevegelsen blir som en dråpe i havet mange ganger, og man føler seg ofte som en dråpe i havet. Derfor er det flott at det finnes mer miljøvennlige partier, som SV. Dere gir meg håp om at det nytter, og da jeg leste dette ble jeg motivert til å bli mer aktiv i Natur og Ungdom igjen.

  Hilsen Martine fra Tønsberg:)

  SvarSlett