fredag 31. juli 2009

Oljesøl, Langesund og Lofoten

Det foregår en dramatisk kamp mot oljesølet, rett utafor stuedøra til folk på Østlandet. Det er ikke vanlig kost for oss. Som regel tenker vi at dette ikke skjer, eller at det skjer på Vestlandet eller i Nord-Norge eller i et land langt borte. Nå har mange fått opp øynene, og det de ser er ikke pent.

Men dette kan skje oftere framover. Klimaendringene fører til mer ekstremt vær i Norge, det er helt sikkert. Verst blir det nok andre steder enn utafor kysten i Telemark og Vestfold. Men også vi kan vente oss noe helt nytt. Derfor må vi forberede oss godt. Men viktigst av alt: Vi må forebygge mer.

Det som har skjedd i natt bør også være med i debatten om vi skal la oljeindustrien få bore i de rikeste og mest verdifulle naturområdene vi har i Norge: Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er kystnære områder, med unike økosystemer. Vi roper et rungende nei - for klimaets, naturens og menneskenes skyld. Vi har ikke råd til gambling.

Det foregår nå en massemobilisering av folk for å redde sjøfuglen fra oljesølet. Er du i nærheten, kan du også bidra. I juni i fjor var jeg med på WWFs oljevernberedskapskurs i Honningsvåg. Da lærte jeg både at opprydding er ekstremt tidkrevende, og at det er umulig å få en så god oljevernberedskap at den kan forhindre katastrofe hvis været er dårlig. Og det er det ofte, ikke minst i Nord-Norge.

Jeg skal til Svalbard tidlig søndag morgen for å lære om klimaendringer og den unike naturen vi har i landet vårt. Hvis ikke skulle jeg dratt til Langesund i morgen.

Stå på, WWF!

1 kommentar:

  1. Men herre fred... All industri, teknologi og verdiskapning må stanses i Nord-Norge pga en ikke sammenlignbar ulykke på Østlandet???

    Uff, blir frustrert og lei meg over dette... Hvorfor er dere så besatt over å gjøre Nord-Norge til et naturreservat? Hva skal vi leve av? At du og tyske turister sier det er fint når vi er heldige og har godt sommervær?

    Hilsen angry young man i Tromsø:-)

    SvarSlett