fredag 17. desember 2010

Luke 17: Gift i barnas leker


Det er få ting som er så opprørende som at små barn utsettes for unødig fare. Nå har vi nok en gang fått vite at produsenter av barneleker tar uakseptabel risiko på vegne av barns helse. Dette må det bli en slutt på! I følge Klikk.no er de sørgerlige fakta følgende: Flammehemmere, nikkel, tjæreforbindelser (PAH) og tinnforbindelser er noen av miljøgiftene som er funnet i leker som selges til barn i Norge. I en test utført i Danmark, var det Brios togsett "Min første togbane" som kom dårligst ut. - Dette Brio-toget var en av de lekene som inneholdt flest skadelige kjemikalier, og de høyeste konsentrasjonene, sier Stine Müller, testmedarbeider i den danske forbrukerorganisasjonen, TÆNK til Klikk.no. Likevel vil ikke Brio trekke toget fra butikkhyllene, rett og slett fordi det fortsatt er lov å gamble med barnas helse.

Så lenge vi ikke vet sikkert at stoffene skader barna, kan de tilsettes i leketøy.

Ganske opprørende, vil jeg si.

For hvorfor skal ikke hensynet til barnas helse gå foran hensynet til de som lager lekene og tjener penger på at vi kjøper dem? Mye av dette reguleres internasjonalt, gjennom det norske medlemskapet i EØS og Verdens Handelsorganisasjon, WTO. Her har kommersielle interesser fått stor makt. Men Norge kan alltids ta en pådriverrolle, vi kan utfordre systemene og ta en fight når det trengs. Det gjør vi også, innimellom. Men skjer det ofte nok?

Jeg tror ogsa at danske forbrukere er tøffere enn norske når det gjelder å utfordre produsentene, og har planer om å kontakte mine kolleger i danske SF (det danske SV) angående dette. Jeg tror vi har en del å lære. Kanskje må vi alliere oss på tvers av landegrensene for å få endret dette systemet. Uakseptabelt er det i alle fall.

Brio, trekk leketoget deres!

1 kommentar:

  1. Every barn gonna love it sometimes it is quit difficult to find out the Babyprodukter specially when you wish to give gift, on that time these blogs are really helpful.

    SvarSlett