fredag 10. desember 2010

Luke 10: Mat og hygiene

Stort smil: Alt er såre vel.

I flere reportasjer har VG og andre vist hvor dårlig det står til i deler av norsk restaurantbransje. Julebordgjestene risikerer rett og slett å bli dårlige. Et søk på ord som "mat, hygiene, restaurantbransjen, tilsyn", viser at det ikke akkurat er første gang temaet har vært berørt. I tillegg til dårlig hygiene, sliter deler av bransjen med mye svart arbeid, smugling av varer, overskjenking, hvitvasking med mye mer. Det er altså mange grunner til å rope varsku, og dessuten til å øke antallet tilsyn, innføre tøffere reaksjoner og flere forebyggende tiltak.

Selv har jeg fått sans for den danske smilefjes-ordningen, som også har vært prøvd ut i Midt-Norge, med gode resultater. I følge Mattilsynet, som jeg har snakket med, har denne ordningen ført til at danske forbrukere nå har overveldende stor tillit til matvarebransjen, inkludert restaurantnæringa. Over 85 prosent av danskene er fornøyde. I Norge er det tilsvarende tallet i følge Forbrukerrådet, som jeg hadde møte med i går, bare knappe 47 prosent. Det er for dårlig, og noe må gjøres. En mulig løsning er at vi innfører en tilsvarende ordning som i Danmark, kombinert med at vi innfører en godkjenningsordning e.l. som også tar hensyn til forhold som svart arbeid, skatteunndragelser osv.

Jeg syns det er urimelig at vi som kunder ikke får vite noe om kvaliteten og hvilke anmerkninger som følger stedene, når vi skal ut og kose oss. Mens danske gjester og kunder kan se allerede ved inngangen om stedet de har tenkt å besøke har gode forhold på kjøkkenet, så aner vi ingen ting her hjemme. Jeg syns også det er spesielt at Mattilsynet flere ganger i det siste har bedt oss som forbrukere om å sjekke forholdene på utestedene selv. At vi skal "sjekke forholdene på kjøkkenet", "være våre egne kontrollører" o.l., er ikke bare å legge et for tungt ansvar på menigmann og - kvinne, men det er også direkte uhygienisk om vi skulle begynne å trampe inn på kjøkkenet og sjekke forholdene hver gang vi skal ut på byen.

Det betyr selvsagt ikke at jeg mener vi ikke skal være på vakt og si fra om vi oppdager tvilsomme forhold, tvert imot. Men hovedansvaret ligger altså hos tilsynet, ikke hos forbrukerne.

Jeg syns det er trist at vi i dag har en utelivsbransje som i så stor grad knyttes til uheldige og uakseptable forhold som svart arbeid, dårlig hygiene, skatteunndragelser og overskjenking. I dag lønner det seg å være uredelig. Det er en konkurransevridning til fordel for kjeltringer, og slik kan vi ikke ha det.

5 kommentarer:

  1. Dette syns jeg vi bør få til i Norge også! Unødvendig at man skal risikere å bli sjuk fordi man vil ut og kose seg..

    SvarSlett
  2. Supert! Buder absolutt innføres i Norge også. Bra forslag. :)

    SvarSlett
  3. En måte å bidra på er iallefall å sørge for at man alltid betaler med kort når man er ute. Det begrenser stedets muligheter til å drive fanteri.

    SvarSlett
  4. Siden hun gjør detså ofte så må det å stemple folk som jobber i det private næringsliv som kjeltringer og onde mennesker være Thorkildsens favorittdel som politiker. Å til og med få veldig godt betalt for denne "fetisjen" må være midt i blinken.

    SvarSlett
  5. Det er jo helt fantastisk å lese dette. Jeg sliter som et helvete i vgs.skole. Studerte 8 år!. Idiot! "Vi må jo ikke skape forskjeller!". Mine elever kjørere Mercedes, hvorfor gjør det de???
    "Vi må jo ikke skape forskjeller!" SVs mantra..

    SvarSlett