søndag 23. august 2009

Solfangere

Inga Marte monterer en solfanger. En enkel jobb som skapt for en blondine! (Lokalpolitiker Linda Rustad (SV) i bakgrunnen).
Dette er Torkel Åsen, oppfinner av ny teknologi for termiske solfangere. Han ble stempla som evneveik på skolen, fordi han hadde lese - og skrivevansker. Det gikk bra med Torkel, og det har gått bra med mange andre i tilsvarende situasjon. Men mange opplever den dag i dag at de ses på som dumme eller håpløse fordi de ikke er flinke teoretisk, ikke klarer å konsentrere seg eller prestere ut fra de kriteriene skolen setter for dem. Derfor jobber vi for at skolen skal bli mer praktisk og mangfoldig, og se at alle barn har evner og interesser som kan dyrkes fram!

Fredag besøkte jeg Norsk Solfangerproduksjon AS i Holmestrand. Poenget er å fange solas energi og bruke den til oppvarming. Opptil 100 prosent av en bygnings totale energibehov kan dekkes av rein solvarme. Solvarme gir en forutsigbar pris, fordi solenergien er gratis. Det er investeringene som koster, men de er ganske raskt spart inn. Veldig bra konsept som jeg tror kommer til å bre om seg bare vi får øynene skikkelig opp for de mulighetene dette gir. Foreløpig er vi nordmenn litt bortskjemte med vannkraft og relativt billig strøm til panelovnene våre. Men det er sløsing med verdifull energi! Dessuten gjør det oss sårbare overfor prissvingninger. Derfor bør vi heller satse på alternative varmekilder - som solenergi (NB! Solvarme fra solfangere er billig og kan ikke sammenliknes med solenergi fra solceller).
Vi har mange bra bedrifter innen ny fornybar energi i Vestfold. F.eks. også Ledlight Group i Horten, som jeg besøkte tidligere i år. Heia!
1 kommentar:

  1. Begge disse to oppfinnerne har jeg vært på foredrag med via Naturvernforbundet i Tønsberg, og er imponert over hvor enkel og tilgjengelig denne fornybare energien er. Håper de får masse støtte og interesse framover!

    Heia "Bestfold"!

    SvarSlett