torsdag 13. august 2009

Øya, miljø og litt mer fødsel

Hanne Bjørseth viser fram Miljøhåndboka for festivaler og utearrangement, som hun har skrevet. Øya-festivalen har grunn til å være stolte av det de har fått til på miljøfronten: Alt fra kildesortering til økomat og bruk av LED-lys, pluss ivaretakelse av kulturminnene i ruinene. Bare for å nevne noe.

Takk for hyggelige hilsener, og særlig for hilsen fra Anita og Rune som jeg fikk være hos da Emil ble født! I etterkant av Dagbladet sitt intervju, har noen påpekt noe viktig; nemlig at jordmødre ute i kommunene gjør en super jobb, og at det er viktig å understreke at du kan føle deg trygg på en vanlig fødeavdeling også. Det var en liten feil i intervjuet, og det kunne virke som om gravide enten må velge fastlegen eller ABC. Men de fleste kan jo også velge å gå til jordmor på helsestasjonen. Problemet er bare at det ofte er få jordmødre, i veldig små stillingsbrøker.

Har lyst til å referere ett innlegg på bloggen: "Syns det er viktig at kvinner veit at det er bra på "vanlige" sjukehus også, og at man ikke må på spesialsteder som ABC for å føle seg trygg. Ingen kritikk av ditt valg altså". Enig! Og en viktig påpekning. Det sentrale må være at vi kan velge tilbud, og at det må bli bedre informasjon og mer tid til hver enkelt i forkant av en fødsel på en vanlig avdeling også. I dag får parene én omvisning, gjerne i grupper på 6-9 par. Det er for dårlig. Dessuten må vi få en styrking av jordmortjenesten ute i kommunene, bl.a. ved at jordmødre må få høyere stillingsbrøk.

Frp har prøvd å gjøre et poeng ut av at SV er for valgfrihet for fødekvinner, men ikke for eldre. Det er en latterlig påstand. Som om valgfrihet er nødt til å innebære privatisering! Vi er for et mangfold av tilbud både innafor eldreomsorg og fødselsomsorg, og vi mener at det skal være mulig å velge hvem som skal komme hjem til deg som hjemmehjelp, f.eks. Problemet med privatisering er at mennesker i nød blir butikk. Og butikker skal gå med overskudd til eierne, i stedet for at alle pengene brukes på å forbedre tilbudet. Dessuten blir det ofte større forskjeller mellom pasientgrupper når private kommersielle interesser (ikke ideelle!) slipper til: Private firmaer vil gjerne ha de minst syke og krevende pasientene, mens de "vanskeligste" og dyreste må det offentlige ta seg av. Det er ikke greit.

Så litt miljø: "Hvis du vil stemme til det beste for miljøet, bør du stemme SV", hørte jeg på radioen da jeg tok bussen til Revetal i stad. BI har laga en rapport som rangerer partienes klimapolitikk, og vi vant altså. Da gjenstår det bare å få folk til å stemme på oss 14. september, og jeg krysser hardt fingrene for at nok folk gjør det. Vi trenger større tyngde om vi skal klare å presse fram en modig klimapolitikk i forhandlinger med våre gode kolleger i Ap og Sp. Om vi får flertall, altså.

I dag har jeg forresten vært på Øyafestivalen i Oslo, på Natur & Ungdoms klimadebatt i VG-teltet. Debatten gikk friskt, ikke minst om oljeboring utafor Lofoten og Vesterålen. I SV står vi på at det er dobbeltmoralsk og uansvarlig å fortsette å satse på olje og gass, samtidig som vi vil være en miljønasjon. Vi aksepterer ikke at verdens siste store torskestamme og en mengde arbeidsplasser innafor reiseliv og fiskeri skal settes på spill, for at vi skal bli enda rikere på forurensing. Sats heller på ny fornybar energi, forskning og industri som produserer deler til solceller, vindmøller og tidevannskraft! Se et lite klipp fra debatten her:



2 kommentarer:

  1. Herlig at du er for et oljefritt Lofoten og Vesterålen!! På grunn av dét, og flere andre miljøsaker, vurderer jeg å stemme på SV=)
    Har du skrevet under på folkeaksjonens underskriftskampanje? http://folkeaksjonen.no/
    -Hilsen Martine!

    SvarSlett
  2. Hei, Martine, så bra du bryr deg om miljøet og framtida! Klart jeg har skrevet under:-) I tillegg har jeg meldt meg inn i folkeaksjonen, og bidratt med 500 kroner til Natur og Ungdoms High5 for Lofoten. Stå på, jeg håper du stemmer på oss så vi kan vinne denne viktige kampen! Hilsen Inga Marte

    SvarSlett