onsdag 5. januar 2011

Godt nytt år med NHOs årskonferanse

Da er det nye året i gang. Jeg ønsker først alle leserne mine et godt nytt år og takker dere for innspill og tips til julekalenderen min. Selv har jeg hatt en rolig jul med oppussing og familiebesøk. Har bl.a. klart å legge et gulv og er ikke så reint stolt, må jeg innrømme:-)

I dag befinner jeg meg imidlertid ikke bannende og svettende på alle fire med sag og målebånd, men er trygt plassert i Operaen på NHOs årskonferanse. NHO tar opp et viktig tema, nemlig velferdsstatens framtid. Måten de tar tak i dette på, er jeg derimot sterkt kritisk til. I løpet av det siste året har de hatt en serie utspill som skal få oss til å tro to ting:
1. Velferdsstaten er ikke bærekraftig, og trygdeordningene våre skyver folk i flokk og følge ut av arbeidslivet.
2. Offentlige fellesskapsløsninger er for dårlige og må få konkurranse fra private, kommersielle velferdsprofittører.

Jeg er den første til å si at jeg syns det er forferdelig at mange opplever at det offentlige svikter. Ikke minst når unge med rusproblemer, psykiske problemer og funksjonshemminger blir gående i årevis uten skikkelig oppfølging og tilrettelegging for at de skal kunne delta. Mange unge mennesker, ikke minst gutter, opplever også at skolen er altfor teoretisk og ikke er til for dem. Andre opplever at den offentlige eldreomsorgen eller det offentlige helsetilbudet er dårlig. Det er vår soleklare plikt som folkevalgte å gjøre noe med det. Løsningene ligger i at vi politikere faktisk tar ansvar og forbedrer det offentlige tilbudet. I tillegg må vi sørge for langsiktige kontrakter for ikke-kommersielle, private aktører med lang erfaring og mye kunnskap.

Derimot må vi avvise NHOs forsøk på å legge til rette for at profittsøkende selskaper skal få sugerøret ned i felleskassa. Og vi må avvise forsøket på å skape et arbeidsliv som er mer utrygt for utsatte grupper, og som gjør at enda flere må finne seg i å ikke vite om de har en jobb å gå til neste måned. Jeg syns heller ikke det er riktig å møte et problem, nemlig at mange som ønsker å delta i arbeidslivet i stedet ender opp på trygd, med å antyde kutt i trygdeytelsene. Vi snakker om folk som har lite å rutte med, og som allerede føler seg utrygge i hverdagen. De fortjener ikke å høre dag ut og dag inn at de egentlig ikke fortjener det lille de får fra fellesskapet. I stedet må vi altså se på hvorfor noen unge blir gående i årevis på stønader uten å få skikkelig oppfølging og krav de kan mestre, og jobbe for at skolen blir mer praktisk og inkluderende for alle elever.

Jeg vil gjerne anbefale en artikkel som viser at NHO er mer opptatt av å svartmale enn å vise fram fakta når det gjelder velferdsstatens framtid. SV skal stå i fremste rekke for å sikre at velferdsstaten og velferdstilbudet i kommunene har høy kvalitet, og vi skal kritisere det som er kritikkverdig. Men NHOs råkjør mot velferdsstaten hører ingen steder hjemme. Jeg syns at NHO driver en type propagandavirksomhet som bare er egna til å fremme utrygghet, ikke minst for allerede utrygge mennesker. Det er å slå under beltestedet.

NHOs prosjekt er å få høyrepolitikk i Norge, det er en ærlig sak. Men de bør være forsiktige med å skape et skremmebilde av Norge. Det kler dem ikke.

3 kommentarer:

 1. Enig - hvor pengene går er mye viktigere enn at folk får det de trenger!

  SvarSlett
 2. La folk få beholde mer av sine egne penger og verdier. Det er rettferdighet.

  SvarSlett
 3. Og hvem skal betale for "velferden" til folk, som i mange tilfeller misbruker trygde- og sosialsystemet.
  jo, de som jobber i det private næringsliv.
  Men som yrkespolitiker og aldri vært i en jobb hvor det stille skrav til deg, så er det lett å bruke andres penger! Er det ikke?
  Lite skatt betaler du også!
  http://skatt.abcnyheter.no/person/1165740/inga-marte-thorkildsen

  730 000 i inntekt, 0 i formue, og du betalte 248 000 i skatt. Og jeg glemte at du har diett 365 dager i året, skattefritt, også under ferie. Som i ditt tilfelle er 3 måneder lang...med lønn.
  Du bidrar ikke mye til fellesskapet?
  Sosialist er man bare når man er fattig.....For da betales man av de som jobber.

  SvarSlett