torsdag 13. januar 2011

Slipp Maria Amelie fri - ny asylpolitikk nå!

Foto: Paul Torvik Nilsen, Ny Tid

Noen dager er det mer irriterende enn andre å være influensasyk (riktignok på bedringens vei, tidligere i dag lå jeg rett ut i senga), dagen i dag er en sånn dag. Men kanskje var det nettopp arrestasjonen av den papirløse flyktningen Maria Amelie som fikk meg opp av senga til slutt. Dessverre er jeg ikke i stand til å være der jeg aller helst vil være akkurat nå: På talerstolen i Tønsberg hvor det forhåpentligvis er møtt opp mange for å demonstrere mot arrestasjonen av Maria Amelie. Og for medmenneskelighet og anstendighet i asylpolitikken.

Maria Amelie ble kåret til Årets Nordmann av ukeavisa Ny Tid. Hun er flyktningen som kom til Norge som mindreårig, tatt med av foreldre som påstår at de var nødt til å rømme, men som ikke er blitt trodd av utlendingsmyndighetene. De valgte å gå i dekning. Maria Amelie har vært i Norge i åtte år, er nå 25 år, har skrevet bok om sitt liv som papirløs og uønsket, og har tatt lang utdannelse her i landet. Akkurat det siste er mindre viktig, syns jeg. Poenget er: Maria Amelie var et barn da hun kom til Norge. Maria Amelie ble tatt med hit av foreldrene sine. Maria Amelie valgte aldri å komme til Norge.

Jeg er Amnesty-medlem. Jeg jobber for menneskerettigheter i alle land, inkludert i Norge. Når Amnesty reagerer på forhold i det landet vi er med på å styre, har jeg et særlig ansvar. Amnesty har reagert på arrestasjonen av Maria Amelie, med god grunn. Ikke minst fordi hun var 12 år, ett barn, da hun ble tatt med av foreldrene sine. Hun har åpent fortalt om sin situasjon, stilt sin kunnskap og kompetanse til disposisjon for norske myndigheter. De har takket nei. På toppen av det hele: Hun ble arrestert av hele åtte sivile politimenn, utenfor Nansenskolen, i Nansenåret. Nansen, som statsministeren vår snakket om i nyttårstalen, ble Folkeforbundets (seinere FN)første høykomissær for flyktninger, i 1922. Han fikk fredsprisen for sitt humanistiske arbeid. Etter 1922 gav Folkeforbundet "Nansenpass" til statsløse flyktninger slik at de kunne krysse grenser. Ironien er ikke morsom, den er grotesk.

Du kan støtte Maria Amelie ved å bli medlem av facebook-gruppa, eller enda bedre: Delta i aksjoner, demonstrasjoner og melde deg inn i Amnesty.


Det er en uforholdsmessig reaksjon, en overreaksjon, å utvise et menneske som kom hit som barn og som har vært her i mange år og fått tilknytning til Norge. Maria Amelie er å regne som norsk. Vi må få et nytt lovverk. Et menneskelig lovverk som tar menneskelige hensyn, og som anerkjenner at det er forskjell på barn og på voksne. Som leder av Stortingets barnerettsgruppe, er dette noe jeg er spesielt opptatt av.


P.S. Jeg beklager at jeg har vært dårlig på å følge opp kommentarer på bloggen min den siste tida. Det har vært mye sykdom i vår familie i det siste, nå var det min tur. Jeg beklager dette.

17 kommentarer:

 1. Loven er lik for alle. Amelie har oppholdt seg ulovlig i landet. Dersom hun virkelig ønsket å være her så burde hun ha søkt om arbeidstillatelse.

  SvarSlett
 2. Håper SV klarer å snu politikken i en mer human retning. Det trengs nå!

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg Inga Marte! Så dumt at du er syk og ikke får stått på talerstolen i Tønsberg, din stemme er viktig. Jeg ser du har skrevet at Maria Amelie er 25 år, har bodd her i åtte år og kom hit som tolvåring. Ikke at det spiller noen rolle i denne sammenhengen, men tenkte bare å gjøre deg oppmerksom på det. :) Men takk for fin blogg og stå på videre!! Og god bedring ;)

  mvh Marianne

  SvarSlett
 4. Til Marianne over her. Maria ble tatt med fra sitt hjeland da hun var 12 år. De var først noen år i Finland før familien søkte om opphold i Norge da hun var 16. Så det stemmer, det Inga Marte skriver.

  For meg, som SV`er og amnesty-medlem er det ikke problematisk å mene at utvisningen av Amelie er helt korrekt. Jeg vil ikke stå og se på at vi utvikler et menneskesorteringssamfunn, der vi sier at hun skal få bli fordi hun er hvit, pen, veltalende, intelligent, velutdannet. Hun er "norsk" sies det. I den grad hun er "norsk" har hun blitt det på ulovlige premisser. Ja, hun var barn da hun kom hit som 16-åring, men etter bare halvannet år i Norge var hun myndig. Siden det har hun brutt loven på flere punkter. Helt bevisst. Det skal etter min mening ikke belønnes.

  mvh
  T

  SvarSlett
 5. Jeg mener heller ikke at vi skal få et system der bare de vellykka skal få bli. Men husk at Maria Amelie bare var et barn da hun ble tatt med på flukt, hun var 12 år. Det er vanskelig for oss i trygge Norge å forstå hva dette vil si for et barn, men prøv! Da hun ble 18 år, var hun i gang med utdanning, hadde fått venner og hadde ingen tilknytning til Russland, som hun kom fra. Det er dette som bør tas hensyn til her: Tilknytningen til Norge og det faktum at hun var et barn på 12 år da hun ble tatt med av sine foreldre. Hun valgte ikke å få barndommen tatt fra seg.

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett
 6. Flott at du tar tak i denne saka!
  Det er masse eg reagerar på i denne saka. Utvisinga er ein ting. Det har du beskrevet godt her, så det skal eg ikkje kommentera meir :). Denne saka gjer at politikarforakten kjem fram i meg. Loven er lik for alle, er politikarane sitt argument. For meg blir det eit for lettvindt svar. Det svarar ein når ein ikkje har argument. I utvisingssaker er det ikkje mange like saker og korleis kan då loven væra lik? Dersom loven var lik for alle; Kvifor set ikkje då f.eks. Krekar på Trandum? Han er vedtatt utvist, men kan ikkje utvisast endå. Han burde vel sitja på Trandum (eller i fengsel) i påvente av utvising?
  Måten ho blei arrestert på har eg knapt ord for. Dersom politiet må bruka 8 mann og "grisearrestera" ein person som er ved "sine fulle fem", då begynnar eg nesten å missa tillit til dei. Det måtte gå an å gå fram med to personar og prata med ho og sjå om dei fekk ho til å gå frivillig inn i bilen. Gjekk ikkje det, så burde to politifolk klara å leggja ho i bakken. For meg høyrest dette ut som både maktmissbruk og missbruk av resursar.
  Det er godt at vi har politikarar som deg, som vågar å "tala Roma midt imot" :)
  Håpar du snar får kvitta deg med influensaen :)

  SvarSlett
 7. Inga Marte

  Jeg har forståelse for at det ikke er en enkel situasjon for henne. Jeg har forståelse for at det ikke var hennes valg å forlate hjemlandet. Jeg skjønner at vedtaket oppfattes som hjerterått og brutalt. Jeg tar ikke lett på saken, men jeg mener fremdeles vedtaket fra UNE er korrekt.

  Fra min side er kjernen i saken at hun etter fylte 18, i åtte år har brutt loven på ulike måter. Det skal ikke belønnes. Jeg synes det er noe mistenkelig ved at hun a) ikke ba om ny vurdering da hun ble myndig i 2003, b) ennå ikke (såvidt meg bekjent) har oppgitt riktig identitet til norske myndigheter og c) ikke vil svare på hvorfor hun mener hun har et beskyttelsesbehov. Det er i det hele tatt mange uklarheter i saken som gjør meg skeptisk.

  Det ENESTE i saken sålangt som gjør at jeg synes gjør den vanskelig å svelge, er at vedtaket om utreise ikke ble effektuert i 2003. Hvordan hun kan ha tatt en masterutdanning i Norge, uten papirer og uten lovlig opphold, forekommer meg uforståelig. Og for hvert år som har gått, har det blitt mer og mer hjerterått og stå fast ved utreisekravet. Det vil si at det egentlig i stro grad er myndighetene sin feil at det er vondt for henne (og menneskene rundt henne) at hun må reise herfra nå.

  mvh
  T

  SvarSlett
 8. Hei! Jeg har stor respekt for deg Inga Marte! Det er nå på tide at dere i SV setter hardt mot hardt og presser regjeringen til å føre en mer liberal asylpolitikk. Dette er saken som SV kan bruke for å kjempe for de papirløse. Jeg synes at SV bør gjøre det klart for AP og SP at om dere ikke får gjennomslag for denne saken går dere ut av regjering! Jeg skammer meg over å være norsk for tiden. Det har jeg aldri gjort før. Det er bare dere i SV som kan endre på dette!

  SvarSlett
 9. Hei Inga Marte
  Maria Amelie ble kåret til "Årets Normann" av avisen Ny Tid ytterst på venstre siden. En avis som som bare en håndfull mennesker i dette landet vet eksisterer.Det er greit det at det var foreldrene som tok henne med seg men etter 2003 har hun vært myndig og viste da at hun oppholdt seg ulovlig i landet og at hun da skulle forlatte landet. Hun har oppgitt falsk identitet fra mai 2003. Og hun har operert med forskjellige identitet så hva heter hun Maria Amelie Lidzikova eller er det Madina Lidzikova eller Madina Salmanova. Denne saken er nøye regissert av nettverket rundt Ny Tid og klassekampen (samboer er journalist der) og den såkalte kultur eliten i Oslo og en del SV'er.SV er jo opptatt av at det skal være likhet for loven og all skal behandles likt i dette landet.Men hver gang det dukker en sak opp som dette ja da må lovverket forandres.Så du mener at hvis du klarer å klore deg fast lenge nok så skal du få bli her.En ting som jeg lurte på.Hvor var du og Hekki og alle vennene dine da Aram Omar ble utvist sep 2010.Familie far jobbet,betalte skatt vel integrert.Nei da var det stille han hadde ikke nettverket som denne hvite damen har rundt seg.Så utifra denne saken så har jeg en del spørsmål til deg.
  Skal hun rettforfølges for de lovbrudd hun er skyld i.
  Oppgitt falsk identitet.
  Jobbet svart.
  Opphold seg ulovlig i landet.
  Så har du alle hjelperne hennes skal de rettsforfølges.
  Hva med de andre som skjuler seg for den Norske stat det er noen tusen det.Skal de automatisk få opphold siden de har klart å klore seg fast.
  Nei likhet for loven første fly ut.Men det skjer nok ikke.
  Nei stemmer ikke Frp.Har stemt Ap i alle år.

  SvarSlett
 10. Hei
  Jeg glemte denne :
  http://www.dagbladet.no/f/20110113120627406.pdf

  SvarSlett
 11. Stå på Inga Marte. Denne voldsomme og hurtige bevisstgjøringen som skjer nå må brukes for alt hva det er verdt for å få en mer verdig politikk overfor de papirløse, bl.a i forhold til rett til vanlig helsehjelp! De nye forskriftene som er ute til høring betyr i praksis ingen oppfølging av psykiske vansker bla. Det betyr at lidelsen kan få kronisk og alvorlig forløp. Det er uverdig. Mvh Karl Eldar Evang psykologspesialist

  SvarSlett
 12. Si nå rett ut hva du mener, Inga Marte: Nemlig at alle identitetsløse skal få oppholdstillatelse, og at det skal være fri innvandring fra hele verden. Eller er det bare fabelaktige Madina fra Vladikavkaz som skal få bli? Mye pga hennes kjæreste og venner i KK/Ny Tid-miljøet? Og pga dådyrøynene og at hun er like søt og quirky og intelligent som hennes heltinne fra Montmartre?

  John B.

  SvarSlett
 13. Jeg har null respekt for Thorkildsen og SV. Dere er ansvarlige for den asylpolitikken som er gjeldende. SV, som er en av forutsetningene for en flertallsregjering som trumfer gjennom de lover som den ønsker, er et støtteparti for den gjeldende asylpolitikken. SV og Thorkildsen er dermed en stor bløff. SLUTT Å FRASKRIV DERE ANSVARET, SLUTT MED BLØFFERETORIKKEN OG STÅ OPP FOR DERES ANSVAR SOM REGJERINGSPARTI!!! Hvis dere ikke kan stå inne for deres egen regjerings politikk så bør dere gå ut av regjeringen.

  SvarSlett
 14. Mange innvandrere er en byrde på både kort og lang sikt. Disse må kvoteres inn i et antall vi kan håndtere. Det gjøres ikke.

  Marie er en ressurs og kommer ikke i denne kategori. Hva hun var er likegyldig. Det er NÅ som gjelder, men du Inga Marte..

  Er dette tilfeldig?

  En av fire skoler lagt ned -

  (21.01.11) På NRK nyhetene tidlig i morges ble det sagt at en av fire skoler er lagt ned siden 2002. Kostnadene ved skoleskyss som følge av dette er oppe i 3.5 milliarder i året.

  Kostnadene tilsvarer bygging og drift av to nye skoler i hver eneste kommune i Norge.....

  Jeg er noe usikker på tallene da nyhetene synes å ha blitt borte, og ble visst bare lest opp på første sending. . Jeg finner den ikke igjen på tekst tv og heller ikke på nett. Rart da det burde vært en headline nyhet. Og samme morgen SV har landsmøte... kan det være tatt bort bevisst?

  By the way
  http://www.skoleneslandsforbund.no/2010/11/elevene-l%C3%A6rer-best-av-tradisjonell-undervisning/

  En ny undersøkelse viser at tradisjonelle undervisningsmetoder der læreren bruker tavle og hjelper hver enkelt elev, gir best læringsresultat.

  Jeg er sterkt bekymret over utviklingen i dette landet.

  Industrien pensjoneres eller flyttes ut. Skoler og sykehus legges ned over hele linja.

  Det legges til rette for privatisering og EU medlemskap.

  Vannkraften vår er delt ut til Europa og vi må ikke lenger forvente oss å ha fortrinn til egne ressurser sies det...

  Olje og ressurser hentes ut og alt av verdi sendes ut av landet.

  Vi har en ufattelig boligmangel (60 000?)og prisnivået holdes derfor himmelhøyt. samtidig strømmer det på med arbeidsinnvandrere som må gå over på trygd fordi det ikke er arbeid.

  Dumpingpriser på lønninger og ufattelig hardt pressede familier kan fort skape et bolig krakk

  Blåmandag kommer

  SvarSlett
 15. Jeg er enig med Karl Eldar Evang.
  http://sv.no/Forside/Siste-nytt/Nyhetsarkiv/Ma-bli-et-romsligere-og-rausere-land

  Inga Marte

  SvarSlett
 16. Stakkars Madina Salamova. Marius-genser på passbildet, og alt... Nei, Norges inhumane flyktningepolitikk må endres! Åpne grenser NÅ! Åpne grenser NÅ! (Gjenta etter meg): ÅPNE GRENSER NÅÅÅHH!!!
  I alle fall burde alle med flere enn 100 gråtekoner på facebook få bli. Noe annet er inhumant.

  SvarSlett
 17. Det er kanskje ikke så godt og se at en person som dette blir sendt ut av landet, spesielt siden hun er et mønstereksempel på en som har tilpasset seg det norske samfunn. Desverre må jeg si meg uenig i om at hun skulle ha fått blitt i landet. Dette ville blitt å gå utenom norsk lov, og uansett hvor mye folk er uenig i det så må loven følges. Hun har heller ikke noe å frykte i hjemlandet sitt som jeg har sett, (hvis jeg tar feil der så vil jeg gjerne få se bevis på det) og hun kan søke om arbeidstillatelse her i landet senere.

  SvarSlett