onsdag 2. desember 2009

Ventetid for bøker

Bare så dere er klar over det: Noen ganger kommenterer jeg i form av hovedinnlegg, andre ganger i kommentarfeltet. Det kan altså lønne seg å følge med på begge deler.

Biodieselsaken er over for denne gang, selv om den fikk en liten ekstrarunde i spørretimen i dag. Jeg våkna akkurat i tide til å få med meg siste del, har nemlig gått ut i svangerskapspermisjon fra i går. Det er deilig å ha noen dager helt fri og lade opp til babyen kommer (forhåpentligvis ikke mye før 20. desember). Har lest tre bøker i det siste som jeg gjerne anbefaler:

1. Vinterbarn av Dea Trier Mørch, roman fra en fødestue i Danmark på 70-tallet. Den preges absolutt av tida den ble skrevet i, og er full av politiske statements. Husker denne fra bokhylla hjemme, sammen med Kvinne, kjenn din kropp m.fl. og har vel egentlig ikke tenkt at jeg skulle lese den. Men det gjorde jeg altså. Kanskje litt heftig når den handler om damer som kommer inn på sykehuset med ulike typer komplikasjoner, men jeg er heldigvis ikke lettskremt. Kvinnefellesskapet, legenes maktposisjon, følelser knytta til fødsel, lengsel og engstelse, og ikke minst forholdet mellom kvinner og menn - er temaer som tas opp. Da boka kom i 1976 (året jeg ble født) var dette banebrytende. I dag er boka både interessant og gripende, syns jeg. Litt komisk er den også, særlig fordi det både røykes og drikkes på fødestua. ("Stakkar, skal du være her på julaften? Ta en ekstra flaske vin, fru Hansen!").

2. Stalins Kyr av Sofi Oksanen. Anbefalt av ansatt på Tronsmo Bokhandel, verdens beste bokhandel! Boka handler om tre generasjoner estiske kvinner, om mødre og døtre, drømmen om Vesten, Stalins brutale regime, forholdet mellom nabolandene Finland og Estland, og ikke minst synet på estiske kvinner og hvilke muligheter de hadde under sovjetperioden til å skape seg en bedre framtid. Samtidig er det en bok om spiseforstyrrelser og skjønnhetsidealer. Ingen utprega gladbok, men jeg likte den!

3. Den nye kampen om arbeidslivet av Dag Seierstad. Viktig bok for alle som er opptatt av arbeidslivet, fagbevegelsen, EU og hva vi bør forberede oss på å kjempe for og imot. Jeg er ikke ferdig med den ennå, men kan likevel anbefale den på det sterkeste.

Jeg kommer ikke til å være en veldig aktiv blogger framover, men en gang i blant kommer det små snutter fra meg. Jeg vil f.eks. sterkt anbefale dere å gå inn på Tonna Brix sin blogg, og følge med på hva som kommer fra disse gutta framover. Skal blogge litt om dem seinere.

5 kommentarer:

 1. Hei Inga Marte!Du har jammen stått på i den Biodisel-saken, det har sikkert vært tøft å være høygravid oppi alt dette!Jeg/vi unner deg ro og hvile før babyen kommer.Lykke til!

  SvarSlett
 2. Naar det gjelder boeker, kan det vaere bra aa lese boeker som dreier seg om Gud og hans eksistens, og hva han vil med menneskeheten.

  Livet her paa jorden er bare midlertidig. Det er meget interessant aa tenke paa hva Gud vil gjoere i fremtiden.

  Hilsen
  Svein

  SvarSlett
 3. Partiet ditt er absolutt ikke det partiet jeg stemmer, jeg blir absolutt provosert av dere... MEN du er utrolig flink dame, jeg respekterer deg OG nå skal jeg følge med på bloggen din.. Lykke til med resten av svangerskapet og som nybakt mamma!!! Jeg så deg på senkveld og du ser flott ut!! Gid jeg var så flott da jeg var høygravid, haha, jeg så ikke ut!! Klem

  SvarSlett
 4. Jeg vil anbefale deg å lese alle Dea Trier Mørchs bøker. "Vinterbarn" passer vel godt nå, men hun skriver på en veldig nær måte om de store spørsmålene i livet, dem vi alle møter. Jeg leste "Aftenstjernen" høyt for mannen min etter at mora hans døde av kreft. Det ble en tårevåt seanse, - men den anbefales likevel. "Morgengaven" er også strålende,- og "Indre by", - ja, i det hele tatt. Jeg liker også at de er så tidstypiske, alle de politiske dryppene.

  FOrtsatt god adventstid.

  SvarSlett
 5. Gratulerer så mye med sønnen, Inga Marte og Lars. Der finner sikkert et nydelig navn til han osm han får i julegave!

  God jul og godt nyttår!

  SvarSlett