onsdag 25. november 2009

Biodiesel - igjen

Det stemmer ikke at en økning av omsetningspåbudet til 3,5 og deretter 5 prosent, allerede var vedtatt. Som jeg skreiv i forrige innlegg: KrF fikk kalde føtter allerede fire måneder etter klimaforliket. De ba oss rett og slett om å droppe biodrivstoffsatsinga. Dessuten oppsto det også en mengde tekniske problemer og problemer med internasjonalt regelverk som hindra oss i å få økt omsetningspåbudet i tråd med intensjonen i klimaforliket (som forøvrig har en masse forbehold). Partilederne til H, KrF og V samla seg derfor hos Miljøvernministeren i desember 2008 og var enige i at det ble vanskelig å få dette til. Heldigvis klarte vi å innføre et omsetningspåbud på 2,5 prosent fra april i år, men det har ikke blitt vedtatt noen videre opptrapping. Det var grunn til å spørre hva som ville skje med dette videre ettersom det ble argumentert såpass hardt imot biodrivstoff fra bl.a. høyeste hold i regjeringa. For SV ble det derfor helt nødvendig å få på plass en enighet med Ap og Sp så fort som mulig, for å fjerne all tvil om at regjeringa ønsker biodrivstoff velkommen.

Som det sies i kommentarfeltet, er ikke biodrivstoff miljøvennlig eller etisk forsvarlig per definisjon. Nettopp derfor skal vi også få på plass kriterier som sikrer bærekraften i biodrivstoffet. Les mer på zero.no om du lurer på detaljene rundt biodrivstoff. I morgen er det finansdebatt, da blir dette et sentralt tema. Sjøl skal jeg starte dagen med politisk kvarter.

11 kommentarer:

 1. Men, stemmer det at økningen av biodrivstoff i diesel var gjennomført før dere fikk dere "seier" ?

  SvarSlett
 2. Line Henriette Hjemdal (KrF)26. november 2009 kl. 10:06

  Inga Marte skriver her mot bedre vitende. Regjeringen skriver i sin egen begrunnelse for fjerning av avgiftsfritaket for biodiesel følgende (side 72 i skatt og avgiftsproposisjonen): "Partene i klimafoliket har blitt enige om å trappe opp omsetningspåbudet til 5 pst. fra 1. juli 2010." Kan for øvrig også vise til følgende NTB-melding som bekrefter enigheten rundt omsetningspåbudet på møtet 3. desember 2008: http://www.hadeland.net/Innenriks/article3966682.ece

  SvarSlett
 3. Det er verdt å merke seg at på møtet hos miljøvernministeren så ble man enige om å innføre et påbud på 5% innen 1 juli 2010. Gjennom et "kompromissforslag etter press fra SV" skal AP ha gått med på å innføre dette i 2011. Dette kan ikke betegnes som noe annet en en buklanding av dimensjoner.
  Nå sier oljeselskapene at de ikke engang er mulig å nå målet om 5% i 2011 på grunn av sommel i regjeringen. Ønsker regjeringe overhodet å satse på miljøteknologi?

  SvarSlett
 4. hei
  ille lei sak med biodieselen, synes jeg, MEN fulgte med på debatten på nrk 2 nå i formiddag.
  Du skal ha all ære for din klare tale og din RAKE RYGG - også i denne vanskelige debatten. Du hever nivået fra kjegling til faktabasert diskusjon.
  terje f
  -sv`er

  SvarSlett
 5. Hei Inga Marte. Dette blir langt utenfor tema, men jeg fant ikke noe kontaktskjema så du får evt. heller ta vekk denne kommentaren når du har lest den.
  Jeg så deg deg på Senkveld i kveld og ville bare takke deg for å også nevne gutter i forbindelse med spiseforstyrrelser. Altfor ofte glemmer man at gutter sliter med de samme problemene som jenter gjør. Det påfører gutter en ekstra - og unødvendig - byrde for å søke hjelp når det trengs. Det er viktig at vi står sammen om problemer som rammer oss begge og ikke deler dem inn i "jenteproblemer" og "gutteproblemer". Så nok en gang, takk for den lille bemerkningen.

  SvarSlett
 6. Har du El-bil selv? Bo i Nord-Norge med el-bil hele året. Det blir herlig. Jeg har også fått vite av Inga Marte at mine fag, grunnfagene, norsk, engelsk og samfunnsfag, bare er SKIT! For noen syns jo det er vanskelig. Derfor må man slutte med norsk allerderde i 12-årsalderen. Huff, så slem vi var som prøvde å lære de og lære og lese. FASCISME!!!! IKKE ALLW WE LIKE FLINKE!!!!!
  Jeg er lærer i norsk og historie på videregående. Blir jeg overflødig?
  Kristian Bjørnsen

  SvarSlett
 7. Hei Inga Marte! Ville bare si at jeg synes du virker som et dyktig politiker. Så deg på Tabloid under debatten om biodiesel-saken, og synes du håndterte saken veldig bra. Det må være veldig tøft å sitte å forsvare en sak du egentlig er i mot. Måtte le litt når du prøvde å roe ned Fredric Hauge. Snakket med din far på nei til EUs landsmøte i helga, og kunne ikke dy meg fra å skryte av deg til han. Du får ha lykke til med den snart nyfødte babyen=)

  SvarSlett
 8. Jeg bruker forresten ikke å blogge på blogspot, men hvis du vil lese om Nei til EUs landsmøte, så kan du besøke bloggen min på origo.
  http://lottestrand.origo.no/

  SvarSlett
 9. Hei, Lise Lotte,
  takk for hyggelig hilsen! Flott blogg du har også, gratulerer:-)

  Til Line Henriette m.fl:
  Det er ikke tilfelle at man ble enige om å trappe opp til 5 prosent fra 1. juli 2010, dette ble korrigert i et brev fra Finansdepartementet 30. oktober i år.

  Hilsen Inga Marte

  SvarSlett
 10. Jeg syns jeg fikk litt blandede signakler.. Skal det være lov med bensinbiler etter 2015, eller bare det å selge beninbiler, eller hvordan var det? Jeg er veteranbilentusiast. Må jeg selge min gamle Lancia nå? Kan man ha bilene? Kan de nå videreselges? Jeg har spart i 5 år med min RÆVVAAA lærerlønn. Hadde tenkt å bruke det på min Lancia. Skal jeg nå gi mine sparepenger til SV direkte? Kan vi ikke gjøre det slik, slipper i byråkrati.

  SvarSlett