torsdag 10. juni 2010

Amen, Stray Spetalen!

Vil kort anbefale alle å lese intervjuet med investor og milliardær Øystein Stray Spetalen, som har sett lyset og varsler slutten for kapitalismen. Vi i SV håper han har rett, og vil gjøre hva vi kan for å gi ham det. Det er skremmende å se hvordan land etter land lar de ansvarlige for finanskrise og ledighet slippe unna, mens folk flest må betale i form av mer arbeidsledighet, kutt i lønninger, velferdsordninger og pensjoner. Samtidig priser vi oss lykkelig, som Spetalen, for at vi ikke er med i EU og eurosonen. Vi kan heldigvis styre pengepolitikken sjøl.

Litt morsomt er det at en av dem som har tjent mest på markedsliberal politikk nå refser det systemet han har nytt godt av. Som en norsk George Soros (sammenlikninga er på ingen måte rettferdig:-) løfter han nå pekefingeren og retter en kraftig advarsel mot oss politikere: Ikke tro at de rike vil folket vel. De rike passer på seg sjøl, og spekulantene er bare opptatt av sin egen lommebok. Vel talt.

8 kommentarer:

 1. Hva er det du sier ???
  Gleder du deg over at kapitalismen kan falle ?
  Har du lært noe av kommunismen, Inga ?
  Vet du noe om leveforholdene der man får etter behov uansett om man yter noe eller ikke ?

  For å si det sånn : Kommunismen spilte fallitt FØR kapitalismen og det er det eneste alternativet vi har.

  Gleder du deg over dette ????
  Gleder du deg over at pensjonsfondet vårt forsvinner ?
  Skal du bli statsråd med slike holdninger ?

  Det som har hendt er at land etter land har bevilget seg mer goder enn det de kan forsvare. Som et privat hushold - de bruker mer enn de tjener. Da må man ta opp forbrukslån. Når man ikke får mer forbrukslån må man to ting :
  1. Kutte slik at man forbruker likt det man tjener.
  2. Betale renter.
  3. Betale tilbake.

  Det er den siden i politikken som har ivret for høyere lønninger, bedre pensjoner, bedre velferd, bedre trygder, større offentlig sekter som har økt forbruket.
  Dette er jo gode formål, det er ingen ting å si på det. Men, det kan forbrukslån også være. Det kan være penger til barna, det kan være for å hjelpe andre, det kan være investering i hus osv. Gode formål.

  Men! Om det fører til uforsvalighet kan formålet være så godt det bare vil! Man kan ikke fortsette uforsvarlig!

  Den andre siden i politikken har hatt fokus på inntjening. At man må bake kaken før den spises har du sikkert hørt mange ganger. Ved dette prinsippet blir det ikke overforbruk.

  Jeg minner også om at Kristin Halvorsen, din partileder, økte aksjeandelen av oljefondet fra 40 til 60%. Et turbokapitalistisk trekk som hele landet har tjent på.
  Altså er kapitalisme noe som faller Norge til gode.

  At du gleder deg over at disse pengene kan bli radert bort, at pensjonene våre forsvinner, at det ikke kommer til å være penger til offentlig sektor, pleie, omsorg slik det er i dag. Ikke til studiefinansiering osv.

  At du gleder deg over dette, Inga.... Umenneskelig. Det er det eneste ordet jeg kan beskrive deg med!

  SvarSlett
 2. Eh, Håkon.
  Har Inga Marte skrevet at hun ønsker kommunismen velkommen ?
  Det er vel en type økonomi der griskheten og grådighetens spillerom blir snevret inn, som er målet.Der ikke enkeltpersoner suger til seg millioner/milliarder, mens naboene sulter.

  SvarSlett
 3. Nåja, eg veit ikkje om eg synast Spetalens nei-argument er noko vi på nei-sida skal juble så mykje over. Å argumentere med korleis nordmenn kan få det best mogleg sjøl er heldigvis ikkje eit argument som blir brukt mykje av den norske nei-rørsla.
  Spetalen seier m.a. til Stoltenberg: Det eneste han kan gjøre, er å oppholde seg minst mulig i EU og tenke mest mulig på nordmenn og hvordan vi skal få det best mulig.
  Eg håper virkeleg ikkje at folk trur at dette er vanlege nei-argument.

  Det er så utruleg mange gode argument mot EU, men "vi vil sitte på pengesekken vår" er ikkje eit av dei. Sjå for øvrig Nei til EUs argumentasjon når det gjelt EU og solidaritet: http://www.neitileu.no/organisasjon/politikk/4_grunner

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig med deg, Anja! Heldigvis er det ikke egoisme som er årsaken til den økende motstanden mot EU, men demokratiargumenter. Det er mye negativt å si om uttalelsene til Stray Spetalen, men hovedpoenget - at spekulantene truer verdens økonomier og at vanlige folk må betale for en fest de aldri har bedt om - det er verdt å merke seg.

  Takk også til deg, Anonym, som forteller Håkon at motstand mot den turbokapitalismen vi har sett groteske utslag av de siste åra, ikke er det samme som en omfavnelse av diktatur, sovjetkommunisme eller noe annet i den duren. Å jobbe for at kapitalen skal demokratiseres og spekulantene tøyles, burde være politikk som får oppslutning fra stadig flere. Jeg har flere ganger anbefalt The Spirit Level, why equality is better for everyone. Jeg gjør det gjerne igjen: Løp og kjøp!

  Vennlig hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett
 5. Jeg klarer ikke helt å se hva som er negativt med det han sier. Det må jo gå an å innse at et system du har proffitert på faktisk er et dårlig system og dermed være i mot det. Eller lettere fortalt: Å endre mening.

  Jeg syns heller ikke det er noe å utsette på at han er mot EU. Å argumentere MOT EU er poenget, ikke hvilke argumenter som blir brukt. Selv om argumentet er annerledes enn man kanskje er vant med trenger ikke bety at det dermed diskvalifiserer som argument.

  SvarSlett
 6. Inga - nå ser jeg du har slettet svaret mitt.
  Et av poengene mine er jo at Kristin Halvorsen er turbokapitalist som økte aksjeandelen av oljefondet da hun var finansminister.

  Videre er det ikke mye alternative tanker hos dere. Dere vet hva dere er imot, men ikke så mye hva dere er for - om dere skjønner hva jeg mener.

  Hvordan en hverdag med en slik politikk vil bli vil dere liksom ikke snakke om, dere vil bare snakke om hvilken hverdag dere ikke vil ha...

  SvarSlett
 7. Hei, Håkon, jeg har ikke fjerna innlegget ditt, veit ikke hvor det ble av. Jeg fjerner av prinsipp aldri innlegg, selv ikke de hatefulle og ekstreme.

  Til saken: SV har vedtatt omfattende politikk for økt styring og demokratisering av kapitalen. Den finner du her:
  http://sv.no/Forside/Partiet/Partiets-organer/Landsmote-2009/Uttalelser/Vedtatte-uttalelser/Tid-for-trygghet-arbeid-til-alle

  Inga Marte

  SvarSlett
 8. Ja, men dette har jo blitt prøvd.
  Se på Venesuela. Hvordan fattigdommen har økt pga dette. Hvordan de med kunnskap ( ikke bare penger ) rømmer landet.

  Jeg skjønner det er moralsk at alle skal dele og ha det likt. Men, det har aldri virket....

  SvarSlett