onsdag 9. juni 2010

Oljearroganse II

Foto: OLF

Jeg lovte i går å blogge om OLF-direktør Gro Brækken i dag. Som sjef for Redd Barna (jepp, jeg er medlem!), var hun med på å sette søkelyset på hvordan menneskeskapte klimaendringer særlig rammer barn. Barna kommer til å lide mest, sa Redd Barna under Gro Brækken. I OLF har Brækken-pipa fått en annen lyd. Nå er det viktig med fullt trøkk på oljeboring, også i de mest sårbare områdene - av hensyn til barna. Nylig hadde hun en mer enn oppsiktsvekkende leder i et oljebilag i Aftenposten. Her avskaffa hun et bærende prinsipp i norsk miljøpolitikk, nemlig føre var-prinsippet. "Er du i tvil, si ja", sa Brækken, mens oljespruten sto i Mexico-Gulfen.

Man kan kalle det dumt, arrogant eller farlig. Alt dette vil være riktige karakteristikker. For oss som beslutningstakere og for folk flest er det viktig å være klar over at oljelobbyen, enten den heter Brækken, Ryssdal, Helge Lund (Statoil) eller Tony Hayward (BP), prøver å sminke sannheten ved oljevirksomhet og selge den til oss som uimotståelig. I Finnmark begynner flere å få nok. I Troms begynner mange å bli usikre. I USA har de fått mer enn nok, ikke minst etter at BP-sjef Hayward kalte utslippet som ødelegger fiskeriene og strendene deres for "et relativt lite utslipp i et stort hav".

Det trengs mer enn en bedre kommunikasjonsstrategi for oljelobbyen framover.

2 kommentarer:

  1. Verden i dag forsker, utvikler og produserer fornybar energi. Men, dette er fremdeles så ungt at det globalt sett spiller liten rolle i dag.

    Mitt spørsmål til deg, Inga Marte er :

    Hvordan blir situasjonen for verdens barn med mindre/ingen olje ?

    SvarSlett
  2. Kjempeidé fra Håkon: La oss bruke ressurser på å konsekvensutrede hans spørsmål til Inga Marte i stedet, så ville vi i hvert fall ha tatt ett skritt i mer riktig retning.

    SvarSlett