tirsdag 8. juni 2010

Oljearroganse

Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix

"Lofoten tåler en Bravo-utblåsning", sto det på forsida av Stavanger Aftenblad i januar. Jeg holdt på å ramle av stolen. Hvem i all verden sier dette? Det viste seg å være ingen ringere enn direktøren i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Lars Arne Ryssdal. Nå er Ryssdal blitt generalsekretær i Høyre, mens tidligere Redd Barna-general, Gro Brækken, er blitt OLF-direktør. Mer om det i morgen.


Bravo-ulykken skjedde på Ekofisk. Ekofisk ligger 280 kilometer sørvest for Stavanger, altså langt fra land. Pga. gunstige værforhold og at feltet ligger langt til havs, ble det ingen merkbare konsekvenser for naturen. De områdene oljeindustrien helst ønsker seg, i Lofoten, Vesterålen og Senja, ligger inntil to mil fra land. Midt i oppvekstområdet til den siste store torskestammen. I dag er det høringskonferanse i Svolvær (der skulle jeg gjerne ha vært, men må bli ferdig med revidert budsjett i Stortinget), og Erik Solheim skal argumentere for hvorfor vi bør satse på varig, bærekraftig bruk av områdene. I stedet for å gamble med fisken, reiselivet, naturen og det som er så unikt her oppe.


Ville Ryssdal ha uttalt seg som han gjorde etter det vi ser fra Mexico-gulfen? Jeg er usikker. Med den virkelighetsfjerne arrogansen oljeindustrien viser, skulle det ikke forundre meg om han hadde sagt det samme igjen, hadde han fått sjansen. Om han da ikke hadde tatt et oppfriskningskurs i smart kommunikasjon i mellomtida. Antakelig får han rikelig av dette i Høyre.

4 kommentarer:

 1. "I stedet for å gamble med fisken, reiselivet, naturen og det som er så unikt her oppe."

  Jeg forlanger at du kjemper for at all olje- og gassvirksomhet skal stoppes over HELE norsk sokkel. (Og i hele verden, for den saks skyld).
  Hvorfor er det så viktig for deg at alt nord for Trondheim skal være et naturreservat?
  Og ikke kom trekkende med turistnæringen. Det er peanuts, og så og si bare om sommeren. Og i hele Nord-Norge er det bare en femdel av alle turistene i Oslo. Men for mange turister ødelegger vel og for "fisken, reiselivet, naturen og det som er så unikt her oppe".

  SvarSlett
 2. Gud kan sende oss alle til helvete naar som helst. Det er noe jeg bekymrer meg for.

  Hilsen
  Svein
  (Ikke nazist)

  SvarSlett
 3. Til anonym nr. 1
  Tenker du egentlig gjennom det du skriver?
  Fordi det du skriver her er helt urealistisk, oljenæringen er ekstremt viktig over hele værden, ikke bare fordi som tjener de store gryna på oljenæringen, men tenk deg hvor mange arbeidsplasser oljenæringen står for på verdensbasis. Hvis det er noe som skal forlanges her er det at oljen som ligge oppi nord skal utnyttes slik at det kan skapes arbeidsplasser og Norge som nasjon kan tjene penger til fremtidens forskere og folk som skal føre Norge og verden videre.

  SvarSlett
 4. Det er en del av poenget mitt, Henrik Jenssen!
  Men Inga Marte vil at alt nord for Trondheim skal bli nasjonalpark, men noen fiskebygder, der det bare bor gamle mennesker og noen mannfolk i kjellerhybler. Og ellers kan hun og noen tusen tyskere komme opp til Lofoten om sommeren, for det er så fint der da. Det er SVs plan for Nordområdesatsingen.

  SvarSlett