torsdag 3. juni 2010

Ekssoldatens vitnesbyrd

Gårsdagens møte med den israelske ekssoldaten, Yehuda Shaul fra Breaking the Silence, var sterkt. Vi snakka ikke om det siste angrepet, men om invasjonen i Gaza i 2008/2009. Shaul fortalte at det ikke fantes regler for krigføringen, at fosforgass ble skutt mot sivile boområder, at sivile ble brukt som levende skjold, at man skulle skyte om man var i tvil - helt motsatt av det han selv hadde lært man skulle gjøre som soldat i hæren. Gaza er for øvrig et av verdens tettest befolkede områder, med 1,5 millioner innbyggere, halvparten under 18 år.

Breaking the Silence består av ekssoldater som vil at vanlige israelere skal vite hva det vil si å tjenestegjøre i militæret. "Vi krever en ting: At dere skal sette dere ned og lytte til hva vi gjør i deres navn". Nå vil de ha oppslutning om kravet om en uavhengig, ekstern gransking av krigen, fordi de frykter at Israels seier i Gaza ved hjelp av folkerettsstridige metoder, vil føre til at de gjør liknende - eller verre - ting seinere.

Shaul sa han var sjokkert over historiene fra soldatene som deltok i krigen, til tross for at han selv har gjort mye galt ("I could have served years for what I did"). Shauls organisasjon er langt fra noen raddisgruppe, men anses som fiender av Israel fordi de valgte å publisere historier fra soldater som deltok i krigen i Gaza. Nå vurdere Israel lover som vil kunne føre til fengselsstraff for liknende publiseringer.

Sjekk ut hjemmesida og les mer om vitnesbyrdene som har satt sinnene i kok hos israelske myndigheter.

I dag kommer forøvrig SVs egen Randi Kjøs hjem, etter flere dager i israelsk fangenskap. Hun var med på et av skipene som skulle frakte nødhjelp til Gaza. Vi er stolte av deg, Randi!

3 kommentarer:

 1. For meg er hele Israel-Palestina-konflikten en salig røre. Jeg mener begge parter har blod på hendene og jeg klarer ikke å se på konflikten så svart-hvitt som jeg stadig vekk opplever andre gjør i diverse debatter. Israel har på sin side høyreekstreme krefter som regjerer som mener at målet helliger midlet. På den annen side har Palestinerne en haug med religiøse ledere som forleder i særs fattige til å fortsette en kamp som ingen andre enn de mest ekstreme kreftene på begge sidene av gjerdet tjener på.

  I dag ble jeg positivt overrasket over å lese om Støre som er motstander av en Israel-boikott, noe han (det forbløffet meg enda mer) fikk støtte for (å ikke gjøre) av palestinske myndigheter. For ved en boikott lukker man alle kommunikasjonskanaler.

  Vestbredden-palestinerne har jeg all respekt for. De har levd under mildt sagt tøffe forhold i mange år uten å gripe til vold. I stedet for kjemper de politisk. Meget flott! Slik samler man støtte og får det internasjonale samfunnet til å lytte. Men... Gaza derimot, der de mest ekstreme religiøse lederne styrer på diktatorisk vis, har jeg lite til overs for.
  Og dette er et av de få punkter hvor mine meninger ikke går sammen med SV sine.
  Det er helt klart synd på den sivile befolkningen. Hvordan kan man synes annet når de utnyttes av sine egne ledere som ikke har noe ønske om fred?
  Så lenge Hamas sitter ved makten i Gaza har jeg vanskelig for å fordømme Israels utidige angrep på Gaza. Problemet er at folket ikke har styrke til å gjøre opprør. Og om de så gjorde, hvem skulle de ha i stedet for Hamas? Hamas er jo de eneste som styrer alt der nå.

  Israel er ille som dreper sivile. Hamas er verre, som dreper sine egne.

  SvarSlett
 2. Hei Marte.

  Har du ikke inntrykk av at du fører jihad mot Israel?

  Hvis du svarer, ikke komme med vanlig våset om solidaritet med undertrykk folk...Palestinere er undertrykket kun av hamas.

  Med dere , i deres godt hjertet propaganda, har fullstendig glemt folk som er undertrykt av arabiske regimer....deres gode venner, i disse anti semittisme tider.
  http://kabylia.wordpress.com/2010/03/13/gazafort-knox/

  SvarSlett
 3. Løkkeberg sin Gaza-dokumentarfilm som snart blir lansert kommer til å sette fart i debatten om Israels invasjon i Gaza i 2008/2009. Jeg har hørt fra folk som har vært på forvisning at filmen er en forferdelig sterk og brutal antikrigsfilm.

  SvarSlett