mandag 25. oktober 2010

I Hagens hode

Dagsnytt 18: Carl I. Hagen har gitt ut bok og fikk snakke lenge om sine visjoner for Norge. Det ga forsåvidt mange anledninger til å blogge, bl.a. kunne jeg ha kommentert hvordan Hagen (nok en gang) avblåser klimaproblemet, og at han (nok en gang) tar til orde for å daske barn som et ledd i oppdragelsen - i samme åndedrag som han refser innvandrerforeldre for å bedrive omsorgssvikt når de ikke snakker norsk hjemme med barna.

Jeg skal imidlertid nøye meg med å kommentere uttalelsene hans om sosial dumping. Hagen brukte i intervjuet mye tid på å beskrive hvor ille det er at vi ikke kan importere underbetalt arbeidskraft i et par uker, for deretter å sende dem ut igjen. Han irriterer seg over at det kalles "sosial dumping" når polakker og litauere jobber for mye lavere lønn enn norske arbeidstakere, fordi dette tross alt er et lønnsnivå som er bedre enn hva de er vant til i hjemlandet. Hagen er på en måte befriende ærlig. Det er få av hans kolleger fra høyrepartiene som ville sagt så direkte hvorfor de gikk imot regjeringas tiltak mot sosial dumping da vi stemte over dette i Stortinget. De nøyde seg med å uttale at tiltakene "hindrer konkurranse på lønn", men de ville ikke si hvem det er som må tåle å gå ned i lønn, eller at det er ok at arbeidsinnvandrere må jobbe for luselønn.

Faktum er at med H/Frp skal folk i utsatte bransjer, ofte med lav lønn fra før, måtte gå ytterligere ned i lønn for å kunne konkurrere med arbeidsinnvandrere. Bygg og anlegg, renhold, hotell og restaurant - her er det mange utsatte bransjer. På toppen av dette skal disse arbeidstakerne måtte tåle mer bruk av midlertidige stillinger, og normalarbeidsdagen skal avvikles. I Hagens hode er det helt logisk at arbeidsinnvandrerne skal kunne utnyttes av grådige arbeidsgivere som bare kan sparke dem ut når det ikke er bruk for dem lenger. Dette minner faktisk ganske mye om situasjonen i endel oljerike arabiske land, land man skulle tro Hagen ville kvie seg for å bli sammenlikna med.

Noen mener det ikke er forskjell på partiene. Jeg mener det er veldig stor forskjell. Ikke minst når det gjelder debatten om rettigheter i arbeidslivet, grunnleggende trygghet og hva som gir mennesker valgfrihet i det virkelige livet.

Vi får som regel reine ord for penga når Hagen snakker. Derfor er det verdt å gi den mannen en mikrofon.

14 kommentarer:

 1. synd sv ikke gjør en dritt mer for miljøet enn FRP da

  SvarSlett
 2. Ja - det er litt rart hvordan smeltingen i nord er et tegn på en global endring og ikke en lokal.
  Også hvordan North Atlantic Oscilliation er et fremmedord, men El Nino er noe "alle" vet hva er......

  Når det gjelder sosial dumping er det lett å slå seg på brystet.
  Men - om dere ser bak tallene så er det skremmende. Dere er jo bare opptatt av at folk er i jobb og ikke hva det egentlig innebærer.
  At det er noen som tenker på at vi må selge noe for å tjene penger til å lønne lærere, sykepleiere osv er dere ikke så opptatt av.
  Men - det er godt det er noen som er opptatt av det, slik at dere kan tenke på å avlønne lærere og sykepleiere!

  I mai og juni mistet Norge 20.000 industriarbeidsplasser!
  Staten svarte med å ansette like mange, slik at arbeidsledigheten ser pen ut.

  Men - inntektene forsvinner fordi andre jobber billig.
  En politikk du her tiljubler og kritiserer de som har vært opptatt av det.

  Det er fælt å se at folk ikke ser det store bildet!

  SvarSlett
 3. Helt enig, Inga Marte. Det er viktig at folk får vite hvilken arbeidspolitikk Frp og Høyre faktisk står for. Det er rart hvordan slike partier kan gå i mot gode tiltak mot sosial dumping, uten å måtte stå til rette for hva dette egentlig betyr, men i stedet bare lure seg bak "markedsliberale unnskyldninger". Frp og Høyre er intet annet enn usosiale partier. Så enkelt er det.

  SvarSlett
 4. Hallo - vi har minstelønn i dette landet....

  SvarSlett
 5. Faktisk finnes det ingen lovfestet minstelønn i Norge.

  SvarSlett
 6. Hva da med de hjemvendende, nå styrtrike polakkene? (Forutsatt det store lønnsløftet i norsk valuta de skal ha ifølge SV)

  SV hater jo rike mennesker og at det er forskjell på folk. Hvorfor er det greit at det er forskjell på folk i andre land, Thorkildsen?

  SvarSlett
 7. Såkalt sosial dumping kan ses på mange måter.
  Dersom jeg fikk en jobb i utlandet der jeg tjente en årslønn på 6 uker ville jeg ikke fly rundt å skrike om sosial dumping.
  De eneste som vil klage er de som føler jobbene sine truet – altså ikke medfølelse med meg, men bekymring for sin egen del.
  Også i Norge er det derfor fagforeningene som er mest opptatt av at utlendinger ikke må true jobbene deres, men få samme lønn som de selv.

  Problemet er todelt d.v.s at de utlendingene som jobber her, men bor i sitt hjemland blir ”Onkel Skruer” hjemme, mens de som ønsker å bo her selvfølgelig vil være avhengig av å tjene nok til et verdig liv med hensyn til boforhold og andre utgifter til opphold.
  De som bor i sitt hjemland vil være villige til å bo i brakker og dele rom med (mange) andre for å kunne legge tilside mest mulig for en best mulig tilværelse for seg og sine hjemme.
  Det at mange blir utnyttet og ikke engang får oppgjør for jobben de gjør er selvfølgelig forkastelig og kan ikke på noen måte forsvares.

  Poenget er at mange søker til Norge også for en lønn som vi finner uakseptabel, men ingen tvinges.

  Dette er med andre ord en sak med to sider som ikke egner seg til å slå politisk mynt på.

  SvarSlett
 8. Jeg syns Fellesforbundet oppsummerer dette temaet presist:

  "Vår kamp mot sosial dumping og mot useriøsitet er egentlig et grunnleggende verdispørsmål - om hvilket samfunn vi skal ha. Det gjelder alles rett til anstendige lønns- og arbeidsvilkår og retten til fast ansettelse. Det gjelder kampen for et anstendig arbeidsliv".

  Løft blikket litt.


  Mvh.

  Inga Marte

  SvarSlett
 9. Ditt FF-sitat svarer ikke på noen av de spørsmålene som er blitt reist under ditt innlegg.

  Hvilket samfunn VI skal ha er gjennomgående irrelevant når det er snakk om hvordan andre samfunn skal berøres av vår politikk.

  ...Men det er vel en grunnleggende norsk tanke at alt vi gjør er rett, og at alle andre samfunn som ikke er like som oss, tar feil. Eller i det minste det sosialistiske utgangspunktet.

  SvarSlett
 10. Inga Marte.

  For sikkerhets skyld er ikke anonym etter ditt svar den samme som anonym etter innlegget.

  Det er greit at man bruker en generell rettighet til å forsvare hvorfor man introduserer solsial dumping for personer som selv ikke ville uttrykke seg slik

  Hvem som har skylapper når det gjelder å være blind for sine meninger kan være åpent.

  SvarSlett
 11. For at folk skal ha et anstendig liv så MÅ pengene først skaffes. Men det driter dere i SV i. Dere har ikke peiling på hvordan man skaffer inntekter for dere har aldri jobbet i jobber hvor dere skaffer landet og felleskapet inntekter.

  Dere er jo vant med deres faste månedlige overføring fra staten. Pengene blir jo bare tryllet frem! Dere er noen bortskjemte luksustroll uten kontakt med virkeligheten.

  SvarSlett
 12. "Faktum er at med H/Frp skal folk i utsatte bransjer, ofte med lav lønn fra før, måtte gå ytterligere ned i lønn for å kunne konkurrere med arbeidsinnvandrere. Bygg og anlegg, renhold, hotell og restaurant - her er det mange utsatte bransjer."

  Dette er svært viktig å få fram. Frp (og Høgre og Venstre men det er jo opplagt ut ifrå desse partia sin sosiale profil) vil hente inn innvandrarar for å presse ned lønnene og arbeidsforholda til norske bygg- og anleggsarbeidarar, reinhaldarar, hotell- og restaurantarbeidarar. Dette må alle Frp-røystande snikkarar, reinhaldarar og stuepiker få med seg!

  SvarSlett
 13. "Vi får som regel reine ord for penga når Hagen snakker. Derfor er det verdt å gi den mannen en mikrofon."

  Ja, heldigvis. Det er mer enn hva vi får når AP og SV-politikere snakker.
  Jævla lystløgnere som dere er!

  SvarSlett
 14. Jeg vil dele med dere alle her om hvordan jeg får lånet mitt fra Herr Benjamin som hjalp meg med et lån på 400 000,00 euro for å forbedre virksomheten min. Det var lett og raskt når jeg søkte om lånet når ting ble grovt med virksomheten min. Benjamin gir meg lån uten forsinkelse. her er Mr Benjamin e-post / whatsapp-kontakt: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com.

  SvarSlett