tirsdag 30. november 2010

En annerledes julekalender

Med lesernes og facebookvenners hjelp, har jeg ambisjoner om å ta opp en ny forbrukersak hver dag fram til julaften. Jula er definitivt forbrukets høytid. Da passer det å ta opp viktige sider ved dette forbruket i spennet fra etikk, miljø, helse og dyrevelferd, til hvilke rettigheter vi bør ha som forbrukere.

Jeg ønsker ikke å rette en moralsk pekefinger mot folket, men å ta folks ønske om å være bevisste forbrukere på alvor.

Det mangeårige kravet om å få slutt på at barn brukes som arbeidskraft for at vi i rike vesten skal få billige produkter, er et bevis på at mange bryr seg om hvordan produktene blir til. Opprøret mot å holde ville dyr innesperret i små bur for at rikfolk skal få pels å pynte seg med, er et annet. Som småbarnsmor er jeg blitt mer og mer opptatt av hva maten babyen min får å spise, inneholder. Og hva gjemmer seg egentlig bak betegnelsen BPA, som fins i mange smokker, tåteflasker og lokk til barnematen?

Da jeg var yngre, var jeg ekstremt opptatt av reklame for slankemidler og kosmetisk kirurgi. Vi var mange jenter som sleit med forholdet til egen kropp, og opplevde at det var et massivt press for å bli tynn, helst med store pupper i tillegg. Det presset er ikke akkurat blitt mindre med åra. Som ganske nyvalgt stortingsrepresentant, var jeg medforslagsstiller for et forslag om å forby reklame for kosmetisk kirurgi, som den gangen florerte på T-banestasjoner og i mediene. Jeg tok også opp hvordan slankepilleprodusenter lurer folk til å tro at de kan miste kilovis på kort tid hvis de bare kjøper deres piller. Vi kom et stykke på vei, men nå ser det ut til at markedet igjen har eksplodert. Jeg har fått innspill på bloggen om å ta opp dette som tema, og det skal jeg gjøre.

På facebook har jeg bedt om råd i forbindelse med at jeg skulle hyre et renholdsfirma til å ta flyttevaska, siden vi ikke klarer å ordne dette sjøl midt i julestri og innspurt på Stortinget. Men: Jeg ønsker ikke å bidra til svart arbeid, utnytting av arbeiderne eller annet snusk. Å være en bevisst forbruker, er krevende. For krevende. Jeg kommer tilbake til dette også.

Kom gjerne med forslag gjennom desember, så skal jeg vurdere å ta saken.

Men NB! Jeg anser det ikke som forbrukerpolitikk å sørge for en god skole, trygg skolevei eller en god eldreomsorg. I slike sakr er vi ikke forbrukere, men innbyggere, med rettigheter og plikter. Da bør vi kunne kreve mer, men da må vi også bidra selv.

10 kommentarer:

 1. Siden det i det siste har vært en del skriving om blogging og reklame, så synes jeg noe om dette kunne være på sin plass - hvordan unge forbrukere (helst unge jenter i 12-16 års alderen) blir påvirket av disse "toppbloggerne" om hva som er de "rette" produktene (ofte svindyre sponsete produkter), sponset skjønnhetsbehandlinger, sminke og klær. Skremmende på mange måter - både med tanke på kjøpepresset, prisnivået på disse produktene og hvordan "det perfekte liv" blir presentert. En tankevekker er det jo også at disse bloggerne livnærer seg på bloggen, og har valgt å avslutte utdannelse til fordel for blogging.

  SvarSlett
 2. Så du og din like rike mann har altså annonsert etter vaskehjelp... Men jeg skjønner jo det tar på å være "det gode menneske" og Frøken Vellykket på heltid...

  Og du, av alle, skulle bare holde kjeft om kosmetisk kirurgi. Jeg husker hvordan du nedverdighet og nærmest hetset de som ville gjøre det. Himla lett når du selv er så pen.

  SvarSlett
 3. Hei, Lene. Takk for innspill! Hva syns du vi skal gjøre med dette? Enig i at det er veldig betenkelig.

  Til Anonym (skjønner godt at du er for feig til å oppgi navnet ditt): Fristende å overse deg, men du skal få svar. For det første har jeg ikke en rik mann. For det andre har vi ikke vaskehjelp, vi trenger hjelp til engangs flyttevask, som krever skikkelig grundig arbeid, grundigere enn vi er i stand til å klare akkurat nå. For det tredje er det hyggelig at du syns jeg er pen (og dum som et brød, antakelig). Men det er helt irrelevant i en diskusjon om det f.eks. er greit at topp utdannete kirurger skal brukes til å operere silikonbryst i en fei, mens brannskadde eller kreftrammede må vente i lange tider på å få rekonstruert et bryst. Noe å tenke på?

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett
 4. Hei igjen!

  Nei, ikke godt å si hva som skal gjøres, men slik det er nå virker det å være rene Texas i den sfæren. De kan bryte lover uten noen form for reaksjon, da markedsføringsloven som oftest. Nå ligger vel de fleste bloggerne på en eller annen portal, så ting kan jo gjøres den veien også. Hvilke ting som må gjøres har jeg overlatt til politikerne å avgjøre, ved å stemme hvert 4. år ;)

  SvarSlett
 5. Dette synes jeg er en meningsfull julekalender Thorkildsen. Jeg skal følge med. Enig i at endel av kvinneforbildene til unge jenter er usunne i dagens samfunn, det gjelder forøvrig også tildels for unge menn. Personlig mener jeg samfunnet har for mye fokus på karriere, på status og på det materielle. Når det kommer til stykke så er det andre forhold enn dette som gjør oss mennesker lykkelige og harmoniske.

  SvarSlett
 6. Takk for tipsene! Bra flere er opptatt av hvilke idealer ungdommen får:-) Jeg skal følge opp temaet.

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett
 7. Det var tydelig at du følte deg truffet, Inga Marte. Og ikke lyv: Du og mannen din er stinn av penger, og dere leier vaskehjelp. Tjenere. Dette minner om ren hykling.

  Og det er selvfølgelig ikke slik at brannskadde må vente pga at kvinner "blir tvunget" til kosmetiske operasjoner av "skjønnhetstyranniet.
  Mange glemmer ikke denne: http://www.dagbladet.no/kultur/2004/09
  /14/408253.html
  http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article892152.ece Fin denne, og. Jeg liker spesielt dette: "Men hvordan kan vakre, velskapte Inga Marte Thorkildsen fatte hvordan det er å være en overvektig og underlegen jente på 23 år med hårvekst over hele kroppen på grunn av for mye mannlige kjønnshormoner? Som aldri har fått kysset, og som har slått fra seg tanken på at hun noen gang kan få seg en kjæreste, slik noen av jentene som nettchatter hos TVNorge beskriver seg."
  Men nå skal jeg ikke forstyrre deg mer, lykke til med å finne tjenere!

  SvarSlett
 8. Det er kjempefint at du vil ta opp slike ting, Inga Marte. Har selv en datter, og vet at det er kjempestort press allerede i barneskolen om både sminke, klær og annet.
  For noen år tilbake var det en debatt, der flere ukeblader skulle begynne å bruke modeller som ikke var så tynne. Men det er visst på tide med en ny debatt, for modeller er ofte meget tynne.

  Jeg vil avrunde med å si til Anonym at det er rett og slett trist å se dine innlegg. Hva ønsker du egentlig å oppnå, undres jeg. Å såre, virker det som.
  Aldri har noen fått det bedre selv ved å rakke ned på andre.
  Vi mennesker er utstyrt med ulikt utseende og ulike egenskaper.
  Og en ting er sikkert. Vi vet ikke alltid grunnen til hvorfor mennesker handler og sier slik de gjør.

  Marianne

  SvarSlett
 9. Tusen takk, Marianne!
  Jeg skal følge opp, for dette er et veldig viktig tema< - ikke minst for ungdom.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett
 10. Kvart år vert millionar av tre hoggen ned berre for å produsere papir til printing av mailer, dokument osv. Sjølv om det ikkje alltid er nødvendig printar ein ut unødvendig mykje og sløsar med papir. Dette syns eg du bør ha eit innlegg om :-) På bloggen min www.espii.blogg.no har Maris (ei venninde av meg som skriv miljøspalte) skrive om filtypen .WWF, som fungerer akkurat som .PDF, berre at det ikker er mogleg å printe ut. Og så kan det jo også nemnast å printe på begge sider, i mindre størelse osv.

  Direktelink til inlegget på bloggen min:
  http://espii.blogg.no/1292257398_mm7_wwf_is_the_new_pd.html

  Helsing storfan fra Volda på Sunnmøre!
  Espen

  SvarSlett