torsdag 25. november 2010

Tar fra fattige damer, gir til rike menn

I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner. Samme dag deltar jeg i Stortingets finansdebatt, hvor vi diskuterer statsbudsjettet. Spesielt på denne dagen er det ekstra ille å tenke på at Høyre og Fremskrittspartiet har lagt fram forslag til statsbudsjett, som tar penger fra noen av verdens mest utsatte og fattige damer for å gi til noen av verdens rikeste menn.

I Nicaragua bidrar Norge til å gi juridisk og psykologisk støtte, inkludert krisesentertilbud, til 9.400 kvinner. Denne støtten forsvinner i Høyres forslag til statsbudsjett.

Høyre og Frp foreslår å fjerne formueskatten, som betales mest av menn. Mens Høyre «nøyer seg med» å gi 60000 i skattelette til de som tjener over tre millioner, vil Frp gi 113.000 kroner til disse gruppene. Samtidig vil de kutte drastiske i bistand, som i stor grad går til fattige og utsatte kvinner.

I 2009 brukte Regjeringen 5,3 milliarder kroner på kvinnerettet bistand, eller 29 % av bistandsbudsjettet. Denne delen har økt med SVs Erik Solheim som Utviklingsminister. Uten denne bistanden vil mange kvinner og jenter ikke få utdanning. Mange vil dø, pådra seg ostetrisk fistula (alvorlige underlivsskader), eller andre varige skader i forbindelse med graviditet og fødsel på grunn av manglende tilgang på kvalifisert fødselshjelp. Mange vil miste tilgang på mikrosparing og lån, oppleve bortfall av yrkesrettet opplæring, politisk skolering. Og mange vil utsettes for voldtekt og annen kjønnsbasert vold, kvinnelig omskjæring eller menneskehandel. Eller de vil ikke få hjelp og oppfølging etter slike overgrep.

Likevel ønsker Frp å kutte budsjettet med 8 milliarder kroner, altså en fjerdedel av bistandsbudsjettet. Og likevel ønsker Høyre å kutte all støtte til Latin-Amerika, hvor Regjeringen har fokusert på å støtte opp om demokratiutvikling, menneskerettigheter, likestilling og urfolk.

Jeg har også gitt et intervju til ANB om denne saken.

6 kommentarer:

 1. Jeg blir rett og slett direkte redd jeg. Når jeg ser hvordan et blått Norge vil bli.

  SvarSlett
 2. Enig Inga Marte. Gi menna en lærepenge. Skyt skattene i været så det svir skikkelig. Gi alle pengene til Solheim. Han er den eneste som forstår damer og hvordan man fordeler penger. Han er den eneste som har skjønt det, med unntak fra deg, Inga Marte. Dere har skjønt at de fattige, underutviklede landene er avhengig av Norge for å holde liv i flest mulig, og selvfølgelig sørge for at de fortsetter å være avhengig av bistand. Og det føles så godt å sitte her i Norge og spytte penger ned til Afrika.

  SvarSlett
 3. Det er kanskje ikke så rart at enkelte vil kutte i bistanden når man ser på hvordan det går i Zimbabwe, der norske bistandspenger er med på å finansiere luksuslivet til Mugabe, mens resten av folket sulter. Egentlig burde nesten Mugabe betale formuesskatt til Norge :-)

  SvarSlett
 4. http://www.dagsavisen.no/meninger/article371821.ece

  SvarSlett
 5. Det er litt morsomt å høre deg snakke om å "gi penger til de rike". Du har ikke en eneste krone å GI til de rike.. Det du og staten gjør er å STJELE fra de rike, for så å bygge operaer og subsidiere pelsindustri.

  Vil du hjelpe fattige kvinner i Afrika, sa du? Start en veldedighetsorganisasjon da. Selg alt du eier, foruten et par klesplagg. Send avgårde så mye du vil. MEN SLUTT Å VÆRE VELDEDIG MED ANDRES PENGER!

  Hilsen en som tilfeldigvis også bryr seg om fattige, men som sterkt misliker å se hvordan halvparten av lønna man selv har tjent går til ineffektive og urettferdige formål fordelt av inkompetente politikere. Inga-Marte, det virker som du har en særdeles menneskefiendtlig tankegang. Det eneste du ikke har til felles med Hitler, Stalin og Musolini er at du ikke skyter folk du ser ned på. Du nøyer deg med å kneble og bure dem inne.

  SvarSlett
 6. Hvilken garanti har du for at VÅRE penger går dit de skal ???? Når vi stadig leser om underslag, svindel o.l. fra diverse poltikere, tjenestemenn i en del av de land som norge gir bistand/uhjelp. Nylig ble en minister fra Afghanistan tatt med 321 millioner i sine kofferter. Mye penger det, 321 millioner.


  Dette mens gamle og pleitrengende i Norge ikke får en nødvendig sykehjemsplass.

  SvarSlett