torsdag 24. mars 2011

Callgirls for velferdsstaten

I dag samles SVs kandidater til kommune - og fylkestingsvalget dagen før SVs landsmøte sparkes i gang. Den alvorlige internasjonale situasjonen, i Japan, i Libya, i Elfenbenskysten og andre steder, vil være sentrale temaer. Men det er også mange nasjonale saker som skal debatteres. Personlig skal jeg engasjere meg sterkt i det jeg anser som den viktigste likestillingssaken på arbeidsmarkedet i Norge, og som bør bli viktig i det kommende kommunevalget: Retten til heltidsarbeid.

Vi er mange utålmodige politikere i de tre rødgrønne partiene. Alle de tre kvinneutvalgene/- nettverkene er for å lovfeste retten til heltid. LO er for. En mengde fagforbund er for. Likestillings - og diskrimineringsombudet er for. Kravet vokser i styrke, og jeg vil bidra til å legge press på Arbeiderpartiets landsmøte, som skal avholdes et par uker etter vårt.

Kjernen i saken er dette: Over 100 000 mennesker har ufrivillig lave deltidsstillinger, og over 3/4 av dem er kvinner. Bruk av små deltidsstillinger som ikke en gang gir pensjonspoeng, er utbredt i offentlig sektor. Dette går ut over kvaliteten i velferden og det fratar kvinner makt over egne liv. Lav lønn, usikker arbeidstid og en utrygg pensjonstilværelse er resultatet for disse kvinnene. Mange blir nødt til å finne seg noen som kan forsørge dem, eller holde ut i forhold de egentlig ikke ønsker å være i.

Jeg mener at vi ikke kan være bekjente av at offentlig sektor bevisst lar kvinner gå i lave deltidsstillinger fordi det er bekvemt og enkelt for arbeidsgiver. De vet selvsagt at disse kvinnene vil stille opp på ubekvemme vakter, rett og slett fordi de må. Det gir fleksibilitet for arbeidsgiver, men en ufri og usikker tilværelse for mange titusen kvinner.

En moderne arbeidsgiver skal behandle folk anstendig. Særlig bør man kunne kreve dette av offentlig sektor, som tross alt er til for fellesskapet. Vi mener det må være selvsagt at kvinner skal slippe å måtte la seg forsørge av en mann og at kvinner i velferdsstaten skal ha mulighet til å planlegge livene sine.

Det er rett og slett på tide å la kvinner slippe å være "callgirls for velferdsstaten"; alltid tilgjengelige for arbeidsgiver.

Kampen for rett til heltidsarbeid er etter vårt syn den viktigste likestillingskampen på dagens arbeidsmarked. Jeg oppfordrer alle til å engasjere seg i denne saken, gjerne ved å sende "sine" politikere en hilsen på f.eks. facebook.

Jeg lover å blogge mye fra landsmøtet, så følg med!

5 kommentarer:

 1. http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article4070789.ece

  Konsentrèr deg heller om å gjøre Norge levelig for Nordmenn igjen. Dette er resultatet av politikken og NAIVITEN til SV!!!

  SvarSlett
 2. Anonym:Forbanna tulling. Norge er ett fint land og levelig for nordmenn. Du derimot er en tulling. Er det så ille som han sier på noen punkter, så må jo skolen,o.l ta grep. Og furusetjenten aviser jo det som blir sagt. I tillegg er det nok litt løgn. Skoler må selvfølgelig gi norskopplæring, det er deres ansvar å integrere og at de lærer.
  Han bidrar ihvertfall bra til fremmedfrykt ved å snakke om Malmø-tilstander. Selv om det er blitt mange færre etnisk norske, så er det sikkert fint å bo der. Selvfølgelig er Norge levelig. hva er det du fantaserer om?
  klarer du å komme med noe gjennomtenkt neste gang, så hadde det vært fint.

  SvarSlett
 3. Er ikke call girls ett annet ord for horer? Det var vel isåfall et litt merkelig uttrykk for å beskrive de deltidsansatte i det offentlige.

  SvarSlett
 4. Ikke merkelig i det hele tatt kjære deg, det er callgirls vi er. Står på sms liste, får melding fra arbeidsgiver om at "i dag trenger vi seinvakt" - førstemann som rekker å ringe får vakta, med mindre det viser seg at det skulle utløse overtid for deg den uka å ta den vakten da, da går den til neste som ringer...er ikke det å være callgirl så veit jeg ikke!!

  SvarSlett
 5. "Anonym:Forbanna tulling. Norge er ett fint land og levelig for nordmenn. Du derimot er en tulling. Er det så ille som han sier på noen punkter, så må jo skolen,o.l ta grep. Og furusetjenten aviser jo det som blir sagt. I tillegg er det nok litt løgn. Skoler må selvfølgelig gi norskopplæring, det er deres ansvar å integrere og at de lærer.
  Han bidrar ihvertfall bra til fremmedfrykt ved å snakke om Malmø-tilstander. Selv om det er blitt mange færre etnisk norske, så er det sikkert fint å bo der. Selvfølgelig er Norge levelig. hva er det du fantaserer om?
  klarer du å komme med noe gjennomtenkt neste gang, så hadde det vært fint."

  Først så vil jeg si at jeg ikke er enig i den første anonymes beskrivelse om at Norge ikke er levelig for nordmenn.

  Likevel så må man stille spørsmål ved innvandringspolitikken til Norge. Du sier at han bidrar til fremmedfrykt. Hva med å faktisk diskutere politikken i stedet for å bruke enkle hersketeknikker? Det er så enkelt å avslutte slike debatter ved å slenge ut ord og uttrykk som "sprer fremmedfrykt", "rasist" etc bare man hinter om at innvandring kan ha negative sider.

  SvarSlett