tirsdag 20. oktober 2009

Ny regjering!

Gratulerer til nye og gamle statsråder i den rødgrønne regjeringa! Det er spesielt moro å se at vi har nådd målet om 50 prosent kvinner. Etter at Gro kom med sin såkalte "kvinneregjering" i 1981, med 44 prosent kvinner, har det vært umulig å gå under 40 prosent kvinner i regjering. I alle fall for rødgrønne partier. Dette fortalte jeg også under nettverkslunsjen i Slovenia i forrige uke, som jeg skrev om her på bloggen. Poenget er at likestilling ikke bare er noe en kan smykke seg med som litt ekstra luksus, det handler om rettigheter, representasjon, å ta hele folket i bruk, om deling av makt og av omsorgsoppgaver - og omsorgsgleder!

Jeg gleder meg både til å se Kristin Halvorsen i rollen som kunnskapsminister og til å se Audun Lysbakken som BLID-minister, altså barne -, likestillings - og inkluderingsminister. På samme måte som at det var et viktig signal at en kvinne (Kristin H.) ble finansminister (for første gang i Norges historie) for fire år siden, er det nå et like viktig signal at en mann tar på seg jobben med å gjøre Norge mer barnevennlig, inkluderende og likestilt. At noen kaller dette et lett politisk område, sier mer om dem selv og hva de tenker om viktige spørsmål som barns oppvekstvilkår, likestilling og inkludering. I SV er vi opptatt av at disse politikkområdene trenger høyere status. Dessuten: Nå får vi et godt utgangspunkt for å kjempe gjennom en viktig SV-sak fra valgkampen: Likelønnspott!

5 kommentarer:

 1. Eg ser at mange aviser i dag ha skrive at kvinneandelen i regjeringa no har nådd rekordhøge 50%. Men mellom 21. september 2007 (då Odd Roger Enoksen gjekk ut av regjeringa og Magnhild Meltveit Kleppa kom inn) og 20. juni 2008 (då Åslaug Haga gjekk ut av regjeringa og Lars Peder Brekk kom inn) var det 10 kvinner og 9 menn i regjeringa. Dette er 52,6%, noko som sjølvsagt er meir enn 50%. Det er mogeleg Jens Stoletenberg har gløymt det, men han har faktisk leidd ei regjering med kvinnefleirtal!

  SvarSlett
 2. Dersom Kristin Halvorsen blir kunnskapsminister, saa boer hun prioritere aa bekjempe ateismen og utviklingslaeren.

  Gud eksisterer, og utviklingslaeren er en loegn/bloeff. Det har aldri vaert noen utvikling fra aper til mennesker.

  Det er ikke sunt for folk aa gaa rundt og tro at det kanskje ikke finnes noen Gud.

  Hilsen
  Svein

  SvarSlett
 3. Hva sier det egentlig om norsk såkalt "likestilling" at de siste dagers overskrifter har vært preget av "Gubbevelde", "Jens svikter damene" osv. når regjeringen har 50% kvinner og er omtrent så jenvnt fordelt så den kan bli i forhold til alder?

  SvarSlett
 4. kvinneregjeringen til gro var i 1986

  SvarSlett
 5. Aiai. 1981 i stedet for 86, dette burde du faktisk hatt kontroll på, IMT...

  Må innrømme at jeg er generelt skeptisk til menn som kaller seg feminister.
  Også dette med "BLID"-minister? For noe sukkersøtt tøv.

  SvarSlett