mandag 14. februar 2011

Ja til gratis skolemat!


Her, på Læringssenteret, blir skolematen til.

Fikk litt av en vitamininnsprøytning i dag (og det kan jeg saktens trenge så trang og sår som halsen min kjennes akkurat nå. Håper bare ikke jeg blir syk IGJEN!). Var på Huset i Larvik og fikk nydelig historie fra Bente om hvor viktig det er å ha et lavterskeltilbud til folk som sliter. Hun var åpen om sin egen bakgrunn på en helt utrolig beundringsverdig måte. Sånt bør vi ha mer av i Norge, i stedet for å pøse penger inn i spesialisthelsetjenesten med medisinering og mye tvangsbruk.


Etterpå besøkte vi Læringssenteret i Larvik som lager skolemat til heldige elever i Larvik-skolen. Ildsjeler har tenkt som så at barn (dvs. ungdom, for dette retter seg mot ungdomsskoleelever i første omgang) er som folk flest. De trenger mat - sunn mat - for å kunne tenke og lære. Dessuten tenkte de at det må jo være helt gull om folk som trenger arbeidstrening og slikt får meningsfylt arbeid. Og hva er mer meningsfylt enn å sørge for at byens ungdom får best mulig forutsetning for å ta til seg kunnskap? Og så satte de i gang.


Selvsagt er det massevis av byråkratiske snubletråder i veien. Men de har fått hjelp av både Larviks politikere, kristin Halvorsen og andre, og ikke minst av sitt eget pågangsmot og sin kunnskapsrikdom. Foreløpig sjangler de av gårde, men de trenger vår støte videre. Og det skal vi gi dem! Jeg møtte også en far fra Sandefjord, en FAUer (foreldreutvalget), som brenner skikkelig for dette og ønsker at Sandefjord skal bli neste kommune ut. Det håper jeg. Sandefjord er en veldig klassedelt by med høye hekker og fine fasader. Å innrømme problemer er særlig vanskelig her, sies det. Og mange barn har det vanskelig, mat kommer langt ned på lista over hva de eller foreldrene prioriterer. det går igjen ut over læringa og læringsmiljøet til de andre elevene.


At ikke Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og andre med god tilgang til sunn og billig mat i stortingskantina skjønner hvor viktig det er at barn og unge får sunn og gratis mat, det syns jeg er komplett uforståelig. "Et foreldreansvar", sier de. Jada. Men mange foreldre tar bare ikke det ansvaret. Og mat er for viktig til å overlates til hvert enkelt barn. Mat er både nødvendig for å kunne fungere og lære, det er bra for sosialisering og kulturutvikling, og det skaper godt miljø. Dette vet vi alle sammen. Kan vi ikke bare bli enige om å gjøre det?


Mat er sunt året rundt. Er du i tvil? Sjekk ut denne facebook-sida.

6 kommentarer:

 1. Flott innlegg! Gratis skolemat bør en selvfølge.

  SvarSlett
 2. Jeg sier som anonym over her. Det burde være en selvfølge. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor det ikke har blitt innført for lenge siden. Dette er jo virkelig en av de sakene som alle partiene burde ha sammarbeidet om.

  SvarSlett
 3. La folk ta mer ansvar for sine egne liv. Men i kjent sosialiststil så finnes det vel ikke et eneste område hvor staten bør ha en liten innflytelse.

  SvarSlett
 4. Hild og Inga Marte.
  Ideelt bør det være en selvfølge.
  SV lovte gratis skolemat i 2005 valget. Vi husker Kristin som samlet barna og fikk de til å ropa JAAA når hun spurte om de ville ha sånn mat hver dag.
  Så kom SV i posisjon og de blir nødt til å regne på hva det koster. Ikke maten i seg selv, men hver skole må bygges om til kantine og storkjøkken.
  Kjøling, vann, strøm, lys, komfyrer, kokker og alt sammen. Kanskje til og med ekspropriering av tomt for å få plass.
  Dette blir utrolig kostbart. Om man tar et tall fra lufta og sier at et skolekjøkken kommer på 20-30 millioner. I 2007/08 var det 3102 grunnskoler i Norge.
  Da har vi en investering på 62 - 93 milliarder kroner - og dette er bare grunnskoler. VG skoler kommer i tillegg.
  Dette kommer i en tid der man nå må kutte i budsjetter.

  Jeg syns skolemat er en veldig god ide. Jeg har gått på HighSchool i USA og syns løsningen var glimrende!
  Og, jeg ser ungdommen som er i butikken når jeg kjøper lunch til jobben. Det er ikke noe galt i det, men hva de kjøper er det som irriterer meg.
  Pizzastykker, boller, skolebrød, alt som er usunt. Nå er dette vg. elever og ikke grunnskole, men like vel.....

  Jeg må spørre dere, slik dere spør FRP : Hvor vil dere ta pengene fra ?

  Jeg tror løsningen er nok en gradvis overgang er jeg redd. Der nye skoler bør bygges med kjøkken og så får vi en gradvis overgang.

  SvarSlett
 5. En annen ting jeg lurer på i denne forbindelse.
  Vi ser at regjeringen har overført mange nye kroner til kommunene.
  Løftene fra regjering var stor satsing på eldreomsorg. Senest ved eldremilliarden for bare måneder siden.
  Nå viser det seg at kommuner bruker av disse pengene til andre formål.

  Kommunene eier skolene. Hvordan vil dere hindre at penger som skal gå til gratis skolemat og kjøkken investeringer ikke går til betaling av gjeld, vedlikehold av andre bygg eller andre prosjekter ?
  Og - om dere har tiltak her - hvorfor blir ikke de samme tiltak benyttet ovenfor de eldre ?

  SvarSlett
 6. Hvorfor ikke gratis mat til alle i hele Norge?
  Småbarnsforeldre i Norge har veldig god råd i forhold til andre grupper.

  SvarSlett