onsdag 16. februar 2011

Rasist? Jeg?


Høyres varaordfører i Aure i Møre og Romsdal "beklager uttalelsen" sin om Stella Mwangi som vant Melodi Grand Prix i helga: "Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!", skrev hun og glemte i farta at facebook ikke er et lukket forum for gamle kompiser. Nå sier hun i følge NRK at hun var beklager og at hun var "naiv i sin bruk av facebook". Hun beklager altså ikke uttalelsen, men at hun var dum nok til å publisere den for hele verden.


Dagens takk rettes derfor til facebook som slipper brunstripete katter ut av sekken en gang i blant. Det er av barn, fulle folk og facebookbrukere vi får høre sannheten.


Stella: De aller fleste er stolte av deg og syns varaordføreren til Høyre er helt på jordet. Helt dust, faktisk. (Ja, jeg mente det. Helt dust).

16 kommentarer:

 1. Helt enig! Hu er helt dust faktisk! :)

  SvarSlett
 2. Du derimot, er helt fantastisk! :) Jeg er fullstendig enig med innlegget ditt!

  SvarSlett
 3. Rasiststigmaet henger løst hos enkelte. Og ja, asylmottakene bør lukkes. Så slipper vi flere "Maria Amelie"-saker og dårlig MGP-musikk.

  SvarSlett
 4. Nok et eksempel på politikere og andre offentlige personer som ukritisk slenger med leppa og etterpå er himmelfalne over at de oppfattes som rasister - ja, endog over at det kan oppfattes som annet enn harmløs spøk. Samtidig som de med stor høytidelighet klikker "liker" på VGs antimobbekampanje.

  Skal man le eller grine? Det kan uansett være lurt å ta en titt på denne videosnutten: "How to tell people they sound racist": http://hannej.blogspot.com/2009/11/how-to-tell-people-they-sound-racist.html

  SvarSlett
 5. Godt sagt Inga Marte og Hanne!
  At ein politikar vel å skriva noko slikt på Facebook er for meg uforståeleg. Når vedkomande blir intervjua av media og får sjansen til å beklaga og ”leggja seg flat”, vel å seia at det var ein spøk, så lurar eg på kva var morosamt med dette. Fortsetjinga gjer det ikkje betre: ”Folk er idioter uansett farge for meg”. Kva meinar ho med det? Til slutt klarar vedkomande å seia at ho hugsar ikkje kva ho har skrevet!
  Eg skal ikkje ta stilling til om denne politikaren er rasist. Men, om den ytringa ikkje er rasistisk, så er det mobbing. For meg er begge delar like ille.

  SvarSlett
 6. Noen AP/SV kommuner som bruker åpne asylmottak som reklame for kommunen sin ?

  SvarSlett
 7. En annen ting : Rasisme er forskjellsbehandling av personer basert på utseende, kjønn, religion eller etnisitet.

  Kan Inga Marte forklare hvordan den aktuelle uttalelsen er rasistisk ?

  SvarSlett
 8. Jeg synes argumentet "det var en spøk" er så snodig. For hvorfor var det egentlig morsomt i utgangspunktet?

  Jeg tror at folk synes ting er morsomt fordi man gjennkjenner virkeligheten i det. Det er derfor standup-komikere tuller med ting folk flest opplever i hverdagen sin, eller er enige i. Og det er derfor folk som helt genuint ikke ser problemet med at Stella representerer Norge i ESC ikke skjønner hva som er morsomt med denne varaordførerens "spøk", fordi den overhode ikke gjenspeiler virkeligheten sånn vi ser den.

  SvarSlett
 9. Jeg blir bare oppgitt over hele diskusjonen. Hva er egentlig "urnorsk". Studerer du Norges historie
  skulle vi egentlig ha dratt tilbake til Kaukasus
  alle sammen.

  SvarSlett
 10. Det var ikke bra det hu høyredama sa og det var bra at hun beklaget uttalelsen, men å kalle andre politikere for dust er ikke seriøst og over grensen til mobbing.

  SvarSlett
 11. Trist!
  Hva SOS racism Norge driver med egentlig å beskjempe rasisme ?

  Vi er flere frivillige Organisasjoner som tjene penger fra staten og gjøre ingenting

  Skummelt synes jeg

  SvarSlett
 12. Helt enig, Inga Marte.
  Ser anonym to innlegg ove skriver det er bra at hun beklaget uttalelsen. Beklaget? Som Inga Marthe skriver, hun beklaget ikke uttalelsen, men at "hun var dum nok til å publisere den".
  Mener ordene hun brukte var at hun beklaget omfanget. Så, hun har altså ikke beklaget sin rasistiske uttalelse, men den offentlige oppmerksomheten den fikk.

  Medholdet kommer fra en høyre velger.

  SvarSlett
 13. Anonym rett over,

  Dette var hennes beklagelse i pressemeldingen:

  «Jeg vil med dette beklage mine uttalelser lørdag kveld. Det var overhode ikke rasistisk ment, eller ment som et personangrep på MGP vinneren. Jeg er oppriktig lei meg for at dette kom ut som det gjorde, og at jeg kan ha såret noen med min opptreden. Jeg vil få beklage overfor de som føler seg støtt, overfor Høyre og ikke minst min familie.»

  For meg så virker det som hun beklager innholdet i det hun publiserte på facebook.

  Jeg for min del synes Thorkildsen burde beklage at hun kaller andre personer for DUST på bloggen sin. Nettmobbing er ikke bra.

  SvarSlett
 14. @anonym
  Du avslutter med "Nettmobbing er ikke bra"

  Nettopp. Og når man går ut på facebook med uttalelsen nevnte varaordfører gjorde, så er det nettopp...... Nettmobbing.
  Håper du så nyhetene på TV i kveld- hvor Norge ble kalt inn på teppet pga mye rasisme, og lederen viste til nettopp nevnte sjikane fra varaordføreren som et typisk eksempel på rasistisk nettmobbing.

  Uttalelsen du, anonym ovenfor, henviser til, kom etter at nevnte varaordfører forsto rekkevidden av sitt "nettskriveri". Hennes første uttalelse, da hun ble konfrontert med den, var slik Inga Marthe og anonym ovenfor ditt innlegg skriver; Ingen beklagelse over rasistisk utsagn, men beklagelse over omfanget hennes innlegg hadde fått. Senere fikk vel nevnte DUST av en varaordfører hjelp til å legge seg flat og "pynte" på uttalelsen.

  Forøvrig må jeg spørre deg: Hvilken uttalelse er værst: Varaordførerense rasistiske innlegg
  eller å bli kalt dust?
  Tror du noen hadde kommet i mediene med store overskrifter for å ha kalt noen dust?
  Ærlig talt

  SvarSlett
 15. Jeg synes at Høyredama sine uttalelser på facebook er verst, men Thorkildsen mobbing på bloggen her er ikke bra det heller. Jeg tror ikke det at Thorkildsen kaller en politikerkollega for dust fører til mediaoppslag. Det er allikavel mobbing å kalle andre navngitte kollegaer for dust på en blogg.

  Vi gjør alle feil, det er menneskelig. Varaordførerens gjorde en stygg feil og beklaget det hun gjorde. Når hun har beklaget det så bør man godta beklagelsen og så kan varaordføreren og andre ta lærdom av feilen som er gjort.

  Å gjøre feil er som sagt menneskelig, vi gjør det alle sammen iblant. Derfor blir det meningsløst og ikke annet en mobbing å kalle Høyredama for dust.

  SvarSlett