tirsdag 28. april 2009

Lær av Obama

Hvor lenge skal norske politikere henge fast i drømmen om olje og gass, mens de samtidig snakker så varmt om hvilken trussel klimaendringene representerer? Ser de ikke at det ikke henger på greip? Sist ute i rekka av dobbeltkommunikatorer er ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland. Han mener vi bør køle på med enda større oljeinvesteringer for å sikre Rogaland arbeidsplasser. Sevland kan umulig ha fått med seg debatten som nå raser, om hvordan vi skal koble finanskrisa med klimakrisa.

Mitt svar til Sevland og de andre som ivrer for enda mer til oljeindustrien, er at de heller bør kopiere Barack Obamas prosjekt og jobbe for grønne jobber framfor fossile jobber. Vi står nemlig overfor et veivalg: Skal vi fortsette som en storeksportør av forurensing, ødelegge for barn og barnebarn og betale i dyre dommer for klimareparasjoner og tilpasninger? Eller skal vi snu i tide, og begynne å satse på miljøvennlige arbeidsplasser?

Se f.eks. på Tyskland. De har klart å skape 145.000 nye arbeidsplasser innenfor energieffektivisering i løpet av ett år. Bioenergi alene vil gi 500 arbeidsplasser per produserte terawatt time. Potensialet innen vindkraft, solenergi og tidevannskraft er enormt. SV inviterer derfor til næringsseminar på mandag, hvor tema nettopp er hvordan vi kan skape arbeidsplasser av en klimaansvarlig politikk. Vi må lære av norsk historie, av hvordan man tok kontrollen over vannkrafta og over oljen. Nå kreves det en ny, storstilt plan for grønne arbeidsplasser. Det handler om å være framsynt, solidarisk og smart. Oljeforelskelsen kan fort ende i bakrus.

1 kommentar:

  1. Mange klare og kloke tanker du skriver her Inga Marte :o). Håper du kan rekruttere flere kloke hoder på tinget som kan bidra til en konstruktiv miljøendring og utvikling. Stå på og lykke til!

    SvarSlett