tirsdag 28. april 2009

Tomtefeste

Har nettopp hatt møte med Tomtefesterforbundet, bl.a. Grete Nymoen fra Vestfold. De er fortvilte over forslaget til ny tomtefestelov, og det forstår jeg. Jeg lover å bidra for å få tomtefesteloven opp i valgkampen i Vestfold, hvis Tomtefesterforbundet ønsker det. Jeg mener at vi må kjøre denne saken på nytt i en evt. ny regjeringserklæring. Det er uholdbart at folk ikke har råd til å bo i huset sitt fordi grådige grunneiere får lov til å kreve skyhøye summer i festeavgift. Gamle mennesker mister tryggheten i hverdagen. Folk mister hytta de har hatt i generasjoner, og resultatet er at noen områder bare befolkes av de rikeste. Det er ikke rettferdig. Folk kan jo ikke ta huset sitt på ryggen og flytte når avgiftene blir for høye. Dette handler om sosial rettferdighet.

SV må kjøre saken på nytt. Siste ord kan ikke være sagt, selv om Stortinget behandler denne loven nå.

P.S. de borgerlige (inkludert Frp) ønsker ikke å gjøre det enklere for festerne. Det er egentlig bare SV og Ap som fullt ut støtter deres sak. Men det er altså en million tomtefestere her til lands.

3 kommentarer:

  1. Må si jeg er skuffet over dere rødgrønne, som har solgt en så viktig sak til SP. Dette har store konsekvenser for mange vanlige arbeidsfolk, der fler og fler kommer i vanskelige rettsaker, noe som tar nattesøvnen fra vanlige folk. Saken dro ut lenge i tid, over halvannet år, faktisk. Så ble Storberget syk, og saken ble kjørt hurtig igjennom. Du sier at du kan kjøre saken igjennom i neste valgkamp. Men det ble også sagt forrige gang. Hvorfor kunne vi ikke stole på dere forrige gang, og hvordan kan vi stole på at ikke SP får blokert dette en gang til?

    SvarSlett
  2. Hvordan har dere i SV tenkt å få til avvikling av tomtefeste, når dere er i regjering med SP? Erfaringen så langt er jo at dette er et domene for SP, jfr endringene i Tomtefestelpven nå i vår.

    SvarSlett
  3. Du skriver at "grådige grunneiere" presser opp prisene. Da minner jeg deg om at den grådigste er kirken, ved Opplysningsvesenets Fond. Etter at advokatfirmaet Harris ble tjenesteleverandør fra nyttår kjører de konsekvent 40%-regelen ved innløsning, for å tjene mest for OvF. Noe de åpent innrømmer. Be OvF instruere Harris til å bruke hovedregelen, ikke unntaket, med 25 x opphøyet festeavgift.

    SvarSlett