mandag 20. september 2010

Trist dag

Så har det altså skjedd i Sverige også. Et parti med nynazistiske røtter har havna på vippen. Nok et land er dermed innhenta av den europeiske trenden der ekstreme høyrepartier går fram ved å spille på frykt og nasjonalistiske strømninger i folket. Det er grunn til å ta dette veldig alvorlig.

Jeg mener det er grunn til både å trekke fram flere forhold som forklaring på framgangen for de ekstreme høyrepartiene: Økte sosiale forskjeller mellom folk i Europa, massearbeidsløshet og mer utrygge forhold på arbeidsmarkedene bidrar nok endel. Generell frykt for islam og muslimer er fortsatt viktig og en enkel streng å spille på for politikere som vil gjøre seg populære. I tillegg tror jeg mange innbyggere opplever stor avstand mellom folket og politikerne, noe som forsterkes av den politiske dynamikken i EU: Stadig tettere integrasjon og flytting av makt bort fra nasjonale demokratiske arenaer betyr at avgjørelser ikke lenger tas i organer som tross alt både er enklere å forstå og å nå for innbyggerne, dersom man ønsker å påvirke politikken.

Seinere i dag reiser jeg til London med finankomiteen på Stortinget. Der skal vi, blant mye annet, møte britiske parlamentarikere. I Storbritannia gjorde BNP, British National Party, i fjor sitt beste valg noen sinne. Jeg håper på noen gode diskusjoner både om dette, om finanskrise, markedsliberalisme og sosial ulikhet. Seinere i uka skal finanskomiteen til Paris, hvor vi møter OECD. Frankrike er interessant av mange grunner, høyst aktuelle er saker som utvisningen av sigøynere/rom-folk og krav om finansskatt/Robin Hood-skatt.

Jeg gleder meg til turen, men gruer meg til å være borte fra babyen min. Det blir første gang jeg overnatter borte fra ham , og fire netter i slengen er jo ikke akkurat en forsiktig start. Men: Det kommer garantert til å gå bra, han har jo pappan sin her!

Tar med PCen og håper på å få tid til litt blogging fra EU.

6 kommentarer:

 1. Ja - det at folk mener at det kommer for mange innvandrere kan opplagt ikke være grunnen, Inga Marte....

  SvarSlett
 2. Det er deilig å se venstreekstreme landssvikere som Inga Marte spre dritten sin etter det svenske valget.

  De skjønner at folket er møkk lei kommunister og landssvikere.

  Ved valget i 2013 skal det norske folk kaste kommunistene og landssvikeren i sv på hue og ræva ut av stortinget,og vi skal sørge for at dere aldri får makt igjen.

  Ingen kommunister i våre gater!!!!

  SvarSlett
 3. OECD har flere ganger påpekt at Norge er avhengige av et sterkere næringsliv for å opprettholde velferdsstaten når oljeinntektene avtar.

  Er Inga Marthe Thorkildsen enig i det, eller uenig i det?

  Skriv gjerne litt om deres med besøk med OECD.

  SvarSlett
 4. Når jeg leser artikkelen på attac sine sider så merker jeg at jeg blir oppgitt. Hvorfor er dere på venstresiden så uvitne? Fordi dere lever av å bygge opp en usann myter om næringslivet?

  SvarSlett
 5. Basert på innholdet i artikkelen på siden til attac så var jeg litt for skarp i forrige innlegg og jeg beklager det. Jeg blir bare så oppgitt over at dere SVere alltid slenger ut dritt om næringslivet og aldri noe positivt.

  Vil også legge til at jeg er enig vedrørende det du skriver om alt for mørkeblå partier. Polarisering av politikken er ikke bra. Dessverre tror jeg vi vil få økt polarisering i Norge også.

  Du skriver at blant annet alt for store avstander mellom politikere og vanlige folk og sentralisering av makt, dvs at noen få politikere får økt makt, kan være årsak til utviklingen, det er jeg enig.

  Men slik jeg ser det så er det blant de beste argumentene for ikke å stemme på dere på venstresiden. Dere vil jo sentralisere mest mulig makt og med ta makt bort fra folk flest. Sentralisering av makt fører også alltid til økt korrupsjon, det er det utallige eksempler på og det er vi i ferd med å se her hjemme i norsk politikk også.

  SvarSlett
 6. Bra og viktig innlegg! Håper turen går bra. Takk for at du tar saken på alvor, lykke til.

  SvarSlett