onsdag 8. september 2010

Ny blogg, nye muligheter

Jeg mista plutselig litt piffen på bloggfronten, og tenkte at en ekstrem make-over vil gjøre susen. Derfor denne nye looken som jeg håper dere vil like. Jeg har også endelig kommet meg på twitter, ikke verst! Må innrømme at det å ha en liten baby gjør det mindre attraktivt enn før å sitte på nettet. Håper på forståelse og tilgivelse. Så til dagens tekst:Kvinnepanelet har rett

Menn som har utsatt partneren for vold, må nektes samvær med barna, selv om det ikke foreligger noen dom.

Dette mener Kvinnepanelet (les begrunnelsen her). Dette kan virke drastisk og i strid med grunnleggende rettssikkerhetsregler. Men det kan gjøres på en fornuftig måte.


Jeg hospiterte en uke hos Barnevernet på Sagene for noen år siden. Det ble soleklart for meg at dagens regler ikke i tilstrekkelig grad beskytter barn mot vold. Flere ganger fikk jeg se hvordan barnevernet er henvist til tilskuerplass i alvorlige saker der samværsforelder (også mor) er voldelig. Mange av disse omsorgsforeldrene tør ikke gå rettens vei for å få stoppa samværet.

Barnevernet har ikke myndighet til å gripe inn i samværssaker, selv ikke når det er snakk om vold mot barnet (eller mot omsorgsforelder, noe som er like ille for barnet). Barnevernet kan forsøke å få mor (det er som oftest mor) til å tørre å ta samværssaken til retten. I ytterste konsekvens må barnevernet evt. reise omsorgssak mot mor fordi hun ikke makter å beskytte barnet sitt. Dette kan vi og bør vi gjøre noe med.

P.S. En av mødrene jeg traff på Sagene hadde fem låser på døra, men måtte pent sende barnet sitt til samvær. Barnevernet kjente familien godt, og ville for lengst ha satt ned foten om de hadde hatt myndighet. Etterpå ville i såfall saken ha blitt prøvd for fylkesnemnda, og deretter evt. for en domstol. Klart det er mulig!

7 kommentarer:

 1. Jeg har mange venninner, Inga, og dessverre ser jeg også venninner som har barn som er livredde for å være hos sin far av forskjellige grunner.

  Om vold oppdages må barnet vernes.

  Likevel - det må være likhet her.
  Om det ikke var noe vold og det kan vises. Og mamma brukte påstandene som våpen mot pappa - er du da enig i at mamma bør like herlig miste retten til sitt barn?

  SvarSlett
 2. Hei!
  Akkurat denne saken gjorde at jeg klødde meg litt i hodet i dag tidlig. Du har nok helt sikkert mer erfaring innen dette enn meg. Min første tanke var: Hvor mange mødre/fedre vil ikke utnytte systemet? Falske anklger om vold osv. Ofte er det jo en krig imellom mor og far etter ett brudd, mye kan ligge bak, og man bruker barna som drahjelp for hevn. Hvordan skal man klare og bevise dette? Krisesenteret vil nok gå grundig til verks og også de andre etatene, men er litt usikker på om dette vil fungere i praksis.

  En ting er ihvertfall helt sikkert, barnas sikkerhet foran alt. Og det tar lang tid og få en dom. Innen den tid vil et barn pådra seg mange skader. Noe må gjøres! Regler må settes, og man må finne en løsning som fungerer.

  Lufter bare mine tanker.
  Nina Lefstad

  SvarSlett
 3. Jeg har selv levd i et forhold med vold. Heldigvis er jeg en sterk person, med sterke personer rundt meg, så jeg fikk både meg sev og datteren min ut av det, rimelig tidlig. Jeg bodde i 7 mnd på sperret adresse, før jeg flyttet vekk fra byen jeg bodde i. Hadde jeg ikke hatt foreldre og venner som brydde seg, så hadde nok ikke min historie hatt en slik slutt.
  Heldigvis (om jeg kan bruke det ordet) så er han (min x) idømt fengselsstraff, og har besøksforbud. Han vil aldri få samvær med vår datter, det er nå tre år siden sist han så henne, og ettersom årene går, så vil muligheten til samvær synke. Iallfall det politi og barnevern har sagt til meg.
  SG

  SvarSlett
 4. Takk for gode kommentarer!
  I dag er det slik at man kan få besøksforbud, men likevel få rett til samvær. En kvinne (eller mann) kan endre identitet og bo på hemmelig adresse, men likevel være nødt til å levere barnet til samvær. Det er ganske vilt, og betyr at det skal altfor mye til før man stopper samvær i dagens system.

  Rettssikkerhet er viktig. Den kan ivaretas ved at barnevernet får utvida myndighet, som prøves av en barnevernsnemnd og evt. av rettsapparatet i andre instans.

  Det er erfaringsmessig få som leverer falske anmeldelser i så alvorlige saker, men det er selvsagt veldig viktig å sikre god kompetanse hos de profesjonelle aktørene som skal vurdere dette.

  Inga Marte

  SvarSlett
 5. Hva mener du ?
  Skal det involveres barnevern og brukes tid på saksgang, eller mener du "Menn som har utsatt partneren for vold, må nektes samvær med barna, selv om det ikke foreligger noen dom. " ???

  SvarSlett
 6. For meg er det så lett å være enig med deg og Kvinnepanelet (bortsett fra at jeg ville lagt vekt på voldelige foreldre heller enn voldelige menn). Den som utøver vold mot andre, skal og må miste rettigheter overfor barna. Jeg prøver å finne et Men..., som kommer den som slår i møte, men det klarer jeg ikke. Så lenge de som skal avgjøre dette har høy faglige og - ikke minst - menneskelige kompetanse, må vi stole på at de gjennomskuer eventuelle falske anmeldelser. Barna vernes mot en som kan reagere med vold, og det er det vi voksne som må ta ansvar for.

  Jeg oppdaget akkurat bloggen din, og det er jeg glad for!

  SvarSlett
 7. Hei igjen,
  takk først til deg, mittsnitt som har flotte kommentarer! Enig i at det er voldelige FORELDRE vi snakker om, ikke voldelige menn eller fedre.
  Takk også til Håkon for kritiske spørsmål. Klart det må være en saksgang her, men ikke nødvendigvis en dom i første omgang. Jeg tar til orde for å gi barnevernet myndighet til å stoppe samvær når de mener dette skader barna, og at man deretter først prøver saken for fylkesnemnda, deretter evt. i en domstol.

  Og - bare så det er helt klart: Selvsagt må dette også gjelde mødre!

  Hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett