tirsdag 14. desember 2010

Luke 14: Kjemikaliesmøring

(Foto:Grønn Hverdag)

Parabener finnes i dyre hudkremer, og i helt vanlige hudpleieprodukter, inkludert for barn. Stoffet brukes for å forlenge holdbarhet, men kan også ha den leie bieffekten at de er hormonforstyrrende.

For en tid tilbake fant danske forskere at stadig flere barn kommer i puberteten før de har fylt åtte eller ni år. Forskerne mistenker at hormonforstyrrende kjemikalier som parabener har skylda. Hormonhermere kan også svekke sædkvalitet.

Det blir heldigvis mer oppmerksomhet om parabener og kjemikalier. Blant annet advarer danske myndigheter mot parabener. Og over nyttår kommer Forbrukerrådet her hjemme med en kampanje for å bevisstgjøre oss om parabener og kjemalier i kosmetikk.

Oppfordringer er å holde seg til svanemerkede produkter, frie for parabener, når en bruker kosmetikk og hudpleieprodukter.

Denne kjemikaliebruken burde også begrenses fra politisk hold. Det vi kjøper, og særlig produkter retta mot barn, bør være trygge. Det bør ikke være opp til hver enkelt av oss å lete oss fram i hyllejungelen. Forbrukerrådets kampanje bør derfor munne ut i strengere regler. Trygge produkter må være et politisk ansvar.

4 kommentarer:

 1. Takk for oppfordringen om å holde seg til svanemerkete produkter. Hele poenget med Svanemerket er jo å gjøre det lett for folk å velge varer som er trygge både for egen helse og for miljøet.

  Lik oss på Facebook:
  http://www.facebook.com/svanemerket

  SvarSlett
 2. Takk for lærerik julekalender!

  SvarSlett
 3. æsj sjekket mine kremer. Både a-creme og spenol inneholder paraben. 2 kremer jeg har ansett som vennlige.
  methylparaben står det iallefall.

  SvarSlett
 4. Hei og takk for kommentarene!
  Egentlig ikke noe gøy å lære så mye om alt som er farlig, det hadde rett og slett vært deilig å leve i uvitenheten. Men så er det jo akkurat det de kommersielle aktørene som tjener penger på disse produktene ønsker at vi skal. Og jeg har som politiker et ansvar for å sikre at innbyggerne i landet vårt ikke utsettes for helseskadelige stoffer i det daglige.

  Håper du finner deg noen nye kremer, Tonje! Jeg er antakelig nødt til å skifte ut flere av mine produkter. Men jeg opplever faktisk at det er ganske vanskelig å forstå innholdet i mange av de produktene som fins på badet hjemme hos meg. Det er et annet viktig tema: Forståelig informasjon.

  Ha en fin og parabenfri dag:-)

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett