søndag 19. desember 2010

Luke 19: Trygghet ved kjøp av bolig

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix

Som flere har fått med seg, har jeg nettopp flytta. Å kjøpe og selge bolig er noe av det skumleste som fins. Det er snakk om masse penger, og som kjøper har man ofte ikke en gang sett den nye boligen mer enn en halv times tid, kanskje et par omganger. Som selger, er man ofte usikker på hva man burde og skulle ha visst. Mange feil og mangler er skjult, også for den som har bodd der.

Vi snakker om den største investeringa man gjør i løpet av et liv. De færreste tar sjansen på at alt er i orden og derfor kjøper de aller fleste forsikring, både kjøpere og selgere. Mange ender opp i tvister i etterkant.

Før vi kjøpte bolig, var vi på et utall visninger. Hver eneste gang lurte vi på hva vi egentlig visste om boligen, basert på de opplysningene vi fikk ut av taksten. Som Forbrukerrådet uttaler: "Mange har altfor stor tiltro til at taksten sier noe om feil og mangler ved boligen. Men det gjør den ikke. Det er en verdivurdering basert på en rask gjennomgang av boligen".

I Stavanger og Trondheim har de gått bort fra verdi - og lånetakst, og har i stedet innført en boligsalgsrapport som gir langt mer informasjon til de som skal kjøpe bolig. Dette bør bli lovpålagt for alle, uansett hvor vi bor i landet. SVs boligpolitiske talsmann, Heikki Holmås, jobber hardt for dette på Stortinget, og jeg tror det bare er et sporsmål om tid før det blir gjennomført.

I tillegg må vi gjenreise den sosiale boligpolitikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar