torsdag 2. desember 2010

Luke 2 i kalenderen: Forby import av pels

Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

Det ble mye forbud her nå, 2 av 2 luker. Det tåler dere forhåpentligvis, siden det handler om å forhindre at dyr og barn lider. Dagens luke setter fokus på et tema som har fått mye oppmerksomhet denne høsten, og som mange ganger tidligere har mobilisert det norske folk. Det var nemlig ikke første gang vi fikk servert bilder av dyr med avbitte og avrevne lemmer. Heldigvis kan vi nå slå fast at veldig mange er opptatt av at dyr skal slippe å lide bare for at noen skal kunne pynte seg med svindyre pelser. SV har jobba for nedleggelse og omstilling av pelsdyrnæringa i mange år, og vi tror vi er nærmere gjennomslag enn noen gang før. Særlig hvis folket fortsatt engasjerer seg!

I går fikk vi imidlertid et angrep som er foranledningen til dagens luke. Pelsdyrbonde Per Blilie sier til NTB at han frykter konsekvensene dersom SV får det som vi vil. Han hevder at dyra vil få det langt verre, fordi vi da ender med å importere pels av farmer i land uten noe regelverk for forsvarlig dyrehold. Det mener vi at vi enkelt kan unngå ved å innføre et forbud mot import av pels fra ville dyr i bur, tilsvarende det forbudet vi håper å få på plass i Norge. Et forbud vil i tillegg vise at Norge tar dyrevelferd på alvor (selv om vi kan gjøre mye mer enn dette, og det kommer jeg tilbake til).

Til slutt: Jeg er litt lei av at vi ofte møter argumenter av typen "hvis ikke vi gjør det, gjør noen andre det. Og de er MYE verre enn oss". Dette er etter vårt syn slett ingen holdbar etikk som vi kan lene oss til i tide og utide. Vi burde oftere gjøre det vi mener er rett, og så forsøke å få andre land til å følge etter. Altfor ofte lener politikere seg tilbake og håper at andre skal ta det første skrittet. Vi bør heller bli modigere. Det er forøvrig slett ikke alltid at Norge er så forbasket bra som vi skal ha det til. Om det er Statoil eller kineserne som utvinner oljesand i Canada, spiller for eksempel ingen rolle for miljøet.

Her er litt mer informasjon om pelsdyroppdrett, fra Dyrevernalliansen i Norge.

21 kommentarer:

 1. Et veldig godt innlegg og jeg er fullstendig enig. Ikke at jeg er enig med SV på alle punkt, men når det gjelder natur og miljø er jeg stort sett enig. Det beste ville jo være å forby import av pels i det store og det hele, for man kan aldri være 100% sikker på at pelsen ikke kommer fra dyr i bur. Pels er uansett unødvendig nå i dag. Varmt, ja, muligens, aldri brukt pels, men det finnes alternativer som ikke går utover dyrene.

  SvarSlett
 2. http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Krev-forbud-mot-pelsdyroppdrett-NA/164274006941987

  SvarSlett
 3. Dette er en viktig sak, hvor SV ikke har vært tydelige eller gjort mer enn å ha standpunktet programfestet. I kjølvannet av årets avsløringer fra pelsfarmene har vi endelig sett en mer aktiv strategi fra SV - det håper jeg SV fortsetter med videre også.

  Aldri tidligere har det folkelige presset for å avvikle pelsdyrnæringa vært større. Folket har gjort mye i denne saken. Spørsmålet er nå hvordan politkerne vil følge det opp. Politkerne kan ikke regne med at vi frivillige dyreverne skal bruke all fritid og penger på å dokumentere forholdene i næringa hvert eneste år....

  En avvikling av denne næringa nærmer seg nok - men det skjer ikke uten innsats fra alle som bryr seg.

  SvarSlett
 4. Kort sagt:

  Pels er unødvendig...
  Ergo er pelsdyrnæringa unødvendig...
  Næringer som er unødvendige trenger vi ikke...

  Legg ned pelsdyrnæringa i Norge, og forby import av pelsprodukter...

  SvarSlett
 5. Åh, så bra at du engasjerer deg her!! Herlig å se. Vi må kjempe sammen mot avikling av norsk pelsdyroppdrett og import. En grufull uting som faktisk er lovlig i vårt eget land anno 2010. Ingen mote er verdt å drepe for.

  SvarSlett
 6. Synes det er forhastet å legge ned pelsdyrindustrien. Prøv å finne sannheten bak alle medieoppslagene. Folk som kjenner sannheten er fortvilet. Medieoppslag, synsing og overflatisk kjennskap til saken dominerer fullstendig. Faktakunnskap kommer til kort. Det blir feil å legge ned en hel næring nærmest som en følge av lynsjestemning. Vær så snill å sett dere inn i fakta.

  Hilsen en som ikke er i bransjen selv, men som kjenner fortvilete folk der.

  SvarSlett
 7. Fint du er engasjert i dette! Jeg er enig i at forbud mot inførsel av oppdrettsdyrpels er en god løsning, fordi det gir et klart bilde til andre land om at vi ikke aksepterer dyremishandling.

  Til den som har kommentert 2. desember kl. 15:40. Jeg skjønner at du fortviler fordi det er noen du kjenner som driver slik oppdrett på "den riktige måten", men er det ikke feil i utgangspunktet å holde ville dyr innesperret i små bur med nettinggulv for å flå dem for pelsens skyld når pels er et helt unyttig klesplagg? Bør ikke heller disse dyrene få leve i skogen der de hører hjemme?

  SvarSlett
 8. Bah!
  Dyr og barn har det altfor godt som de har det!

  SvarSlett
 9. Hei.
  Takk for fint blogginnlegg.

  Folket fortsetter å engasjere seg – det viste bl.a. årets fakkeltog mot pels, der vi i år var dobbelt å mange deltakere i Oslo (4000) som i fjor. Likende tall fra hele landet viser at flertallet av nordmenn er i mot pelsdyroppdrett og statlige subsidier til næringen. Kun 15% av befolkningen er positive til pelsdyroppdrett.

  Vi som jobber i den norske motebransjen har også tatt et klart standpunkt mot pels med gruppen "Mote mot Pels", initiert av klesdesigner Fam Irvoll, stylist og designer Kjell Nordstrøm og undertegnede, i samarbeide med NOAH for dyrs rettigheter. I løpet av siste uke i november samlet vi over 200 underskrifter med nøkkelnavn fra den norske motebransjen. Vi vil med dette vise at den norske motebransjen også tar sterk avstand fra pelsdyroppdrett og aktører som promoterer pels i motebildet.

  Nettside, Facebookgruppe og flere gode nyheter for dyrene på vegne av "Mote mot Pels" er underveis.

  Vennlig hilsen Hilde Marstrander
  Redaktør i Snitt
  For "Mote mot Pels"

  SvarSlett
 10. Hei.
  Så flott at du tar tak i dette. Håpar du får Stortinget med på forbod. Får du på plass eit Dyrepoliti óg, så er det kjempebra :).
  Argument som "hvis ikkje vi gjer dette, så vil andre, som er mykje verre enn oss, gjera det", fell på sin eigen urimelighet. Skal narkosmuglaren kunna forsvara seg med at om ikkje eg hadde tatt inn stoffet, så hadde heilt sikkert nokon andre gjordt det, og dei hadde heilt sikkert tatt med seg mykje meir enn meg?

  SvarSlett
 11. Utrolig bra at SV, som ett av de få partiene,faktisk tar pelsdyrsaken alvorlig!Og jeg er ikke engang SV velger..Veldig synd at de andre partiene ikke får øynene opp, for vi er i ferd med å tre inn i en tid hvor dyr vil få en høyere status mer likverdig menneskerasen.

  Neste stortingsvalg gjør jeg som Unni Lindell og Anne B. Ragde;stemmer på det pariet som fremmer saken sterkest!

  Annbefaler alle å se videoen på www.peta.com om kinseiske pelsfarmer.Først da tror jeg man virkeig vil ta inn over seg hvilke forferdelig industri vi er med på å fremme. Kopier denne linken i nettleseren: http://bit.ly/ahr1yq

  Som norske pelsforbrukere er vi mere med på å bidra til denne dyretortueren enn vi tror. Den meste av norsk pels blir sendt til Kina/Østen for bearbeiding. Der blir den blandet sammen med kinseisk pels, før den blir sendt tilbake. Dette er virkelig og skjer HVER dag...

  SvarSlett
 12. Flott innlegg og en viktig sak, Inga Marte! Stå på for saken!

  SvarSlett
 13. Å ale opp dyr kun for pelsen er helt meningsløst. Det finnes andre ting man kan tjene penger på hvis en sliter med økonomien. Bruk pelsen fra dyr som allerede er slaktet til mat (kuer,sau) hvis du sliter i kulda, og bruk alt det andre på dyret også i så fall. Jeg trodde faktisk dette med pelsdyrnæring var historie, dette er en viktig sak.

  SvarSlett
 14. Tåpelig....du spør etter folks tips om saker du kan sette deg inn i..... hva med å sette deg inn i dette med pelsdyrnæringen istedetfor å bruke dyrevernalliansen som alibi.....de og mange med dem tar ikke fem øre for å lyge på direktesendt tv engang.... nei.... skulle du gjort noe fornuftig måtte det være å undersøke fakta for dette innlegget viser ikke noe annet enn at du IKKE har undersøkt fakta og tall fra f.eks uavhengig forskning på dyr....

  SvarSlett
 15. He,he nettverk for dyrs frihet betaler jo folk for å skaffe dem bilder av skadete dyr. Fuglene må vite hva de er i stand til å gjøre for å tjene seg en slant til jul.... og DET støtter du opp om med dette innlegget som du deffinitivt ikke har brukt mye energi på å finne fakta for å kunne "produsere" ... usmakelig

  SvarSlett
 16. ..Sier Inga Marte, som flottet seg med pels og viste hvor elegant hun var...Og dermed reklamerte for nettopp pels!!! At det var juksepels har vitterlig ingenting å si. DU SYNS PELS ER PENT! Du kaster kampesteiner inne på Hadeland Glassverk! :-)

  SvarSlett
 17. (på slottsmiddagen)
  Herlig bilde, hva? Jeg må og innrømme at det ser bra ut.
  http://www.vg.no/uploaded/image/bilderigg/2010/11/19/1290147858780_301.jpg

  SvarSlett
 18. Så flott at du har funnet noe nytt å forby!
  Og ikke minst noe som kun rammer de som har penger (de har skattet for)!!!!

  Likevel syns jeg det er dobbeltmoralsk. Vi ser av og til i nyhetene om "dyretragedier" der en bonde har gitt f i buskapen sin og sauer og kuer blir funnet sultet ihjel og vanskjøttet.
  Det er en dyretragedie, det.
  Men, når det gjelder pels så er det ikke snakk om slikt. Der er det grådighet, pining av onde onde mennesker.
  Jeg mener : Ta en titt å se på kyllingproduksjonen så vil du glemme pelsdyrnæringen rimelig fort!

  Hva gjør landbruket ? Jo - de lager standarder. Standarder som garanterer opphav, mat, frittgående kyllinger osv.

  Det er for lett å forby, Inga Marthe. Hva med sertifisering av pels ?
  Disse folka kan jo betale for det, mener jeg. Hva med inspeksjon og få pelsdyrnæringen med på å sertifiseringsordninger ?

  Dette holder visst i næringsmiddelindustrien, hvorfor kan ikke det holde i pelsindustrien ?

  SvarSlett
 19. Takk for mange gode innlegg!
  I SV har vi jobba for dette lenge, og vi har vært på banen ved flere anledninger for å si fra at dette ikke holder mål. Vi er temmelig sikre på at næringa kommer til å avvikles, og da er det bedre å gi omstillingsmidler nå enn å late som ingen ting. Det er tross alt også snakk om folk som investerer store beløp i noe de tror skal gi dem et levebrød i lang tid framover. SV vil helst ha forbud, og i alle fall slutte å subsidiere en næring som holder ville dyr innesperret i små bur. Dette kan aldri samsvare med god dyrevelferd.

  Til kritikerne som mener at det er nok å ta tak i innen landbruk og dyrehold i stedet for denne næringa: Det er ikke et enten-eller-spørsmål, men et både-óg. Jeg kommer tilbake til dette i seinere luker.

  Og ad fuskepels: Jeg skriver om dette i morgen, tror jeg.

  God helg!

  Mvh
  Inga Marte

  SvarSlett
 20. Hei, det er jeg som kjente fortvilte folk i bransjen.

  Dette blir som Kafka-prosessen: det er umulig å bryte gjennom og komme til bunns i noe.

  Fakta sier at dette ikke er ville dyr. De er domestiserte gjennom avl de siste ti-årene, og dermed faller det argumentet. Dette er bekreftet av vitenskapelige målinger, som brukes på alle typer husdyr. Hva er grunnen til at dette fortsatt holdes fram som et argument, annet enn massiv uvitenhet? Og er det på slikt grunnlag vi skal legge ned en hel næring?

  Videre kan man se på et stort antall indikatorer for dyrevelferd som brukes i landbruket, relatert til dyras behov. Pelsdyr kommer svært høyt opp på slike målinger.

  Sannheten er at pelsdyra har det bedre enn de fleste andre husdyr.

  Ja, det finnes skader. Og, ja, noen av dem er svært stygge. Men dette gjelder mindre enn en halv prosent av pelsdyra, langt mindre enn for andre husdyrnæringer. Jeg behøver neppe å minne noen om de mange ti-talls tusen dyra som hvert år skades eller spises opp på beite? Uten at det kommer krav om gjeting eller andre sikringstiltak til de bøndene det gjelder? Eller gjør det mindre vondt for en sau eller rein å bli bitt av en jerv enn det gjør for en mink å bli bitt av en annen mink?

  Likevel velger svært mange av både politikere, mediefolk og menigmann å gå ut mot bransjen. Dette er nærmest uvitenhet satt i system, og det er egentlig svært skremmende. Er det slik det fungerer? Er det slik at fakta ikke betyr noe når "alle" har bestemt seg, selv om de har bestemt seg på feilaktig grunnlag? Er det slik at sannheten ikke har en sjanse mot den massive kritikken?

  Folk i bransjen sitter med en enorm avmaktsfølelse. Dette bør være en vond tid for alle som er opptatt av kunnskap og fakta.

  Fortvilet hilsen meg, som fortsatt ikke er i bransjen, og som fortsatt kjenner fortvilte pelsdyrfolk.

  SvarSlett
 21. Jeg synes man bør holde seg helt vekke fra juksepels hvis man er mot pelsnæringen. Det er ingen du møter som ser at det du bruker er juksepels så dermed reklamerer du for pelsnæringen når du bruker juksepels.

  SvarSlett