tirsdag 7. desember 2010

Luke 7: Slipp høna fri

Foto: klovstadgard.no

Hva som kom først av høna og egget, er ikke godt å si. Men noen av oss liker at høna har det bra når hun legger egget. Bra, betyr blant annet at hun har plass til å bevege seg - også utendørs.

Jeg er mot EU, bl.a. på grunn av det enorme byråkratiet, detaljstyringa og at hensynet til kommersielle interesser har en lei tendens til å fortrenge hensynet til miljø, helse - og dyrevelferd. Men: Noen ganger har EU gjort grep det kan være verdt å lære av, som i denne saken om egg og høner. I EU-landene skal nemlig eggekartongene merkes med ”Egg fra burhøner”, ”Egg fra frittgående høner innendørs” eller ”Egg fra frittgående høner med utemuligheter”. Disse reglene gjelder ikke uten videre for Norge, fordi de ikke er inntatt i EØS-avtalen. Norske forbrukere får derfor dårligere informasjon om egg enn andre europeere. Og hønene får færre allierte i bevisste eggelskere ved butikkhylla.

Norge har en lavere andel frittgående og økologiske høner enn Sverige og Danmark, og det er sannsynlig at en del av årsaken er manglende merking. I Norge står 71,5 prosent av alle hønene i bur. I Danmark gjelder dette 59,5 prosent av hønene, mens andelen i Sverige er 39,4 prosent.

Dyrevernalliansen har kommet med innspill til min julekalender. De ønsker at det skal innføres tilsvarende merkekrav for egg i Norge som i EU. Det er et ønske jeg deler med dem. Det fine er at dette er noe Norge kan gjøre i dag, hvis vi vil, selv om det ikke er en del av EØS-avtalen (og så kan vi heller la mindre lure direktiver, som Datalagringsdirektivet, ligge).

Lite smaker som en lang julefrokost med eggerøre. Særlig hvis en kan være trygg på at høna har det bra. Det fine er at lykkelige dyr ofte gir oss forbrukere bedre mat også. God frokost!

11 kommentarer:

 1. "Jeg er mot EU, bl.a. på grunn av det enorme byråkratiet, detaljstyringa"

  Hmm.. De samme grunnene til at jeg er imot SV og AP.

  SvarSlett
 2. Jeg henger meg som vanlig opp i det vesentlige... ;)

  Selvfølgelig er det lett å si hva som kom først av høna og egget, bare man inntar et evolusjonsbiologisk standpunkt. Den første høna (som vi kjenner som høne) kom ut av et egg. Det første egget kom ikke ut av ei høne, det kom sikkert ut av en dinosaur eller noe sånt. Med andre ord - egget kom først.

  SvarSlett
 3. Kjempebra! Tusen takk for at du tenker på hønene!

  Høner hører ikke hjemme i bur!

  www.burfri.no

  SvarSlett
 4. Må si meg veldig enig med første kommentar her..

  SvarSlett
 5. Ja slipp høna fri! Og husk å kjøp "økologiske gårdsegg", dem i de grønne kartoner! ;)

  SvarSlett
 6. Er helt enig at merking av egg er et steg i riktig retning! Hønene har krav på et langt bedre liv en hva de fleste av dem har i dag. Egentlig, så skjønner jeg ikke at dagens hønehold ikke har blitt forbudt for lenge siden! Det er da direkt dyremishandling å holde høner i små bur hele livet, eller at de går tett sammen inne hele livet, nærmest uten å få dekket noen av sine naturlige behov. Det er jo kun profitt som teller og i allefall ikke dyrevelferd! Ja, til økologiske egg!

  SvarSlett
 7. Hva som kom først av høna og egget? En noe mer primitiv høne! Hehe.
  Forøvrig er personen med første kommentar spot on!

  SvarSlett
 8. Kul blogg Inga! Stå på=)

  SvarSlett
 9. Hvis hver mann hadde sin høne, ville dette problemet kanskje vært løst

  SvarSlett
 10. Prolemet med frittgående høns er at dyra, i alle fall en del av dem, får det verre. Høns er noen fryktelig "aggressive" dyr, og det er ikke uten grunn at ordet "hakkekylling" blir brukt. Bønder som lar hønsa gå fritt opplever flere skader på dyr, enn der hvor hønsa fortsatt har hvert sitt bur - se f.eks. denne artikkelen: http://tb.no/nyheter/kaster-6500-honer-i-veret-hver-kveld-1.5847570 Det er ikke slik at alle dyr har det bedre "fritt".

  SvarSlett
 11. Her er SV et bra parti, på papiret. Dyrevern skal alltid ha forkjørsrett i forhold til kommersielle interesser. Og Inga Marte, og sikkert de fleste av oss, ønsker at alle dyr skal ha det bra.
  MEN det er bare det at når SV er i regjering så er det så stille at man kan høre den berømte nåla falle.
  SV burde kontinuerlig plage alle, (og regjeringen), som driver med sauebeite, burhøns og pelsdyr, og fiskeoppdrett, med dyrevernlovens intensjoner.
  Det er f.eks. helt typisk ordbruk å kalle dyreplageriet som sauebeite er, for 'tap'.
  Det kan da ikke være slik at flere tusen døde sau hvert år på beite er tap ?! Det er jo tragedier og jeg anser hele sauebeite for et enormt statlig godkjent dyreplageri.

  SvarSlett