tirsdag 21. desember 2010

Luke 21: Altfor trivelige selgere

Foto: iStockphoto.com
Jeg hadde tenkt å skrive om fosfat i fisk og kjøtt i dagens luke, men utsetter det til en av de andre dagene etter en opplevelse i går ettermiddag: En ung mann, svensk (ikke for at det betyr noe, men det er noe ekstra over svenske selgere, du vet), ringte på døra og viste meg Securitas-skiltet sitt. Han skulle sjekke brannvarslerne. Ikke hadde vi bedt om det og ikke var vi varsla på forhånd, heller, men la gå. Vi slapp han inn. Vi er tross alt helt nye her i borettslaget, og for alt vi veit kan dette være helt vanlig. Men irriterende nok: Han lot det ikke bli med å sjekke om røykvarslerne fungerte, men ville også slå av en svært vennlig prat - liksom tilfeldig. Neppe. Rett før han gikk, nevnte han sånn i forbifarten at han selger alarmer.

Alarmpushing er noe av det verste jeg veit. Jeg forbeholder meg retten til å slippe å være redd i mitt eget hjem, så lenge jeg bor som jeg gjør - i et folksomt borettslag hvor det skal mye til at noen bryter seg inn. Og vil jeg ha en alarm, skal jeg saktens klare å oppdrive en på egen hånd. Inn over dørstokken min skal jeg i alle fall ikke ha fremmede folk som liksom skal noe annet enn deres egentlige ærend. Da blir jeg sur, rett og slett.

På samme måte syns jeg vi bør få vekk det aggressive salget av alt fra strømabonnementer til krill (skrik!) til medlemskap i Amnesty (anbefales, jeg er dedikert. Men ikke via gata). Folk bør få gå i fred for folk som skal dytte nye behov på oss fra hvert eneste gatehjørne. Et unntak er salg av = Oslo. De stiller i særklasse.

Og apropos krill: Krill er i følge WWF "en nøkkelart i det antarktiske økosystemet, og viktig mat for hvaler, pingviner, blekksprut, sel, sjøfugl og fisk. Krillen er under press både fra en økende fiskeflåte, men også som følge av klimaendringer. (...) dramatiske endringer i en bestand vil få store konsekvenser for de andre artene. Dette gjør det ekstremt viktig å ha en god, økosystembasert forvaltning som sikrer disse ressursene også for fremtiden". Vi mennesker trenger ikke spise krill som kosttilskudd, vi kan skaffe oss det vi trenger via et variert kosthold. Derfor blir det ekstra opprørende når flere og flere fisker hensynsløst på denne viktige arten, under dekke av at vi trenger dette tilskuddet til kosten. Kosttilskudd er et tema forbrukerombudet er opptatt av, fordi det er så mye lureri. I verste fall er lureriet også en trussel mot økosystemet.

P.S. Jeg skal dobbeltsjekke om svensken faktisk var fra Securitas eller om jeg virkelig har grunn til å skaffe meg alarm.

7 kommentarer:

 1. Kanskje politikere en dag også innser at man ikke skal blande seg inn i folks privatliv i tide og utide.

  Bjørn

  SvarSlett
 2. Tåpelig irrelevant kommentar fra anonym.

  Frekke selgere bryter seg inn til oss gjennomtelefon, nettet og via døra. Det er på HØY TID at noen gjør noe mot uvesenet!
  Ikke sant, Thorkildsen?

  SvarSlett
 3. <hei Inga,
  jeg opplevde også denne svenske selgeren (hvis det bare er 1 person vi taler om) 11.2.2011- på døra hjemme.
  Securitas Direct og Forbrukerombudet er dermed kontaktet. - Det kan nok være snakk om en type personlig hjelpeløshet, men hans oppdragsgivere er frekke nok.
  Jeg har flere detaljer, hvis du er interessert i det. - Uansett må målet være å rydde opp i slikt, både fra wet politisk ståsted og et privat. Et seriøst alarmfirma, av alle bransjer, burde i alle fall være først på banen i ordentlig og lovlig oppførsel ved salg av slike produkter.

  mvh

  Arne

  SvarSlett
 4. Innlegg fra Andrè Thomsgård, Markeds- og informasjonssjef, Securitas AS:

  Hei, Inga Marte Thorkildsen.

  Jeg leser din og andres opplevelser av alarmselgere fra Securitas Direct med bekymring. Jeg vil gjerne oppklare en vesentlig ting som dere alle bør være oppmerksom på. Securitas Direct AS har ingenting med det selskapet de aller fleste forbinder med Securitas å gjøre. De vekterne dere ser på kjøpesentre, biler dere ser på veien og vektere som assisterer handelsstanden rundt omkring i norske byer tilhører Securitas AS og må ikke under noen omstendigheter sammenblandes med selgere fra Securitas Direct AS. Disse to selskapene driver to helt forskjellige profesjoner, Securitas AS driver kun med vaktoppgaver og utrykningsoppdrag og ikke salg av boligalarmer. Historien til Securitas direct AS er at dette ble solgt ut av Securitas konsernet en del år siden og har ingen felles eiere med Securitas AS. De fikk med seg en lisens på bruk av Securitas navnet som en del av sin logo fordi dette navnet har en sterk merkevare. Som sjef for merkevaren Securitas i Norge er jeg svært opptatt av å bevare Securitas som et varemerke som skal oppleves som en trygghet og virksomheten Securitas Direct AS bedriver vil jeg nå ta opp med de på høyeste plan. Det er helt uakseptabelt for oss at Securitas sitt varemerke kommer i diskreditt på grunn av dette selskapets ufine salgsmetoder. Jeg lover at dette skal følges opp, det er tross alt vi som eier merkenavnet Securitas. Så håper jeg denne oppklaringen gir dere som leser dette at disse metodene ikke haar noe å gjøre med det de aller fleste forbinder med Securitas.

  Mvh
  Andrè

  SvarSlett
 5. Dette MÅ være samme høye lyse svensken jeg hadde på døra mi i kveld... Overdrevent hyggelig, og etterhvert påtrengende type som sa han skulle sjekke både brann- og innbruddssikkerhet i leiligheten! Mente jeg hadde lest noe om dette tidligere, så jeg slapp han ikke inn... Tydelig at Securitas Direct ikke har fått ordnet opp i dette!

  SvarSlett
 6. Tror jeg fikk en slik en i dag. Securitas-Direct fyr, eller skal jeg si... Støvsugeselger-fra-80-tallet-Direct?

  Han sier han er fra et eller annet selskap og skal sjekke røykalarm, når han så kommer inn ser han på den og gjør en test. Han forklarer litt rundt utstyret han har med seg, og hvorfor denne alarmen ikke slår ut på blabla, tidsforsinkelser, røyk-type, partikler, avanserte ting som virker som fagstoff.

  Deretter forteller han noe interessangt vedrørende dette, og da vekkes nysgjerrigheten min, så spør han meg spørsmål og samtalen er i gang.

  Vi snakker om innbruddstyver, folk fra øst-europa, og han spør meg selvsagt videre om aktuelle og interessange spørsmål, som f.eks hvor mange innbrudd det er registrert i året, om jeg vet hvorfor det er en økning på 15% de siste x åra? Han sier det er pga. øst-europeiske bander.

  På et og annet vis klarer han å geleide meg inn på at han selger slike røykvarslere og innbruddsalarmer og om kampanjen han har her og nå, som er under halv pris og som jeg bare kan få her og nå. Til og med salgsfoilen han har med seg som selvfølgelig inneholder alle disse opplysningene står det til og med prisen på, denne setter han pent opp med et spesiallaget stativ på spisebordet.

  Jeg avviser han tre-fire ganger etter å grundig ha fortalt ham at jeg ikke skriver under på noen kontrakt i dag. Han sier det ikke er meningen å trenge seg på (haha, å nei!). Bekledningen hans virket forresten troverdig.

  Siden disse metodene er såpass på kant med forbrukerloven, hvordan kan du så få tillitt til at det de selger ikke også lukter råtten fisk?

  SvarSlett
 7. Samme uredelige fremgangsmåte opplevde jeg forleden, fredag 18.11.11 i Sameiet vårt på Torshov. Meget tvilsomme metoder som jeg vurderer å politianmelde. Jeg spurte om hun var selger før jeg slapp henne inn, noe hun svarte benektende på. Ung svensk dame fra Securitas nærmest trenger seg inn for røykvarslerkontroll, finner mange nye feil, spiller på min usikkerhet. Det viser seg at hun skal selge produkter, alarmoppkobling. Jeg kastet henne ut.

  Geir

  SvarSlett