torsdag 23. desember 2010

Luke 23: Den store fiskesvindelen

Foto: Traust Know How Ltd.

I kveld tror jeg det blir lutefisk hos svigermor. Da passer det bra å ta opp det temaet som fatisk var en av årsakene til at jeg starta denne alternative julekalenderen i første omgang, nemlig tilsetting av fosfat. Før i tida kalte man det "å holde fingeren på vekta". Det var slik man økte fortjenesten på en ulovlig måte.

I norske butikker er det lett å få inntrykk av at man enkelt kan sammenligne kiloprisen på ulike matvarer. Men sammenligningen er i praksis ofte umulig å foreta. Forbrukerrådet har testa dette ved å kjøpe en pakke fryst First Price torskefilet i butikken. Kiloprisen på pakken var ikke avskrekkende, og ifølge informasjonen på posen inneholdt den 800 gram norsk torsk. Etter avtining i kjøleskapet var filetene redusert til 550 gram. Den usynlige fingeren på vekta var omgjort til 250 gram saltlake i bunnen av posen. En tredel av vekten hadde rent ut av fiskekjøttet.

Dette er altså vekt som er tilsatt etter at fisken er dratt opp av havet, vekt folk betaler for, og som forsvinner før fisken kommer på tallerkenen. Dette gjelder ikke bare fisk. Det samme gjøres i kjøtt og kylling, ifølge bransjen selv. Jeg tipper det var flere enn meg som hoppa i stolen da en ansatt i en dagligvareforretning sa rett ut at han personlig aldri ville kjøpe flere av de produktene de selger. First Price pekte seg ut, altså de billigste produktene. Og hvem er det som oftest kjøper disse produktene? Jo, folk med dårligst råd.

Mattilsynet har publisert en artikkel på sine nettsider for å vise hva en skal se etter i fiskedisken. Fosfatene skjuler seg bak følgende E-er: E338, E339, E340, E341, E343, E450,E451 og E452. Og om jeg har glemt denne lille huskelisten før jeg går i butikken, så får jeg vite at ”fosfat kan tilsettes til fersk fiskefilet som skal fryses, og det kan tilsettes til fryst fiskefilet som skal tines. Det kan tilsettes til fiskefilet som har vært frossen og som så er tint. Dette gjelder også fiskefilet i fiskedisk. Det er også lov å tilsette til fryst fiskefilet som er kvernet. Dette skal da merkes”.

Hvem i huleste går rundt og husker på alt dette?

Nå har altså Forbrukerrådet bedt Økokrim se på om det tilsettes ulovlige mengder fosfat i norske matvarer. Det håper jeg de gjør. Uansett bør vi politikere engasjere oss, fordi vi ikke kan akseptere at dette skal være opp til hver enkelt. Vi har verken lyst eller kapasitet til å drasse rundt på meterlange huskelister over E-stoffer og lovparagrafer, og vi vet dessuten hva som skjer hvis dette gjøres til et individuelt ansvar for forbrukerne: Vi får klasseskiller.

P.S Fosfat er en ikke fornybar ressurs som er i ferd med å brukes opp. Fosfat er derfor blitt en kilde til konflikter og problemer, f.eks. i Vest-Sahara. Mange selskaper engasjerer seg voldsomt for å kapre nye kilder. Det er også verdt å merke seg at vi ikke vet alt om konsekvensene av å spise fosfat. Antakelig er det ufarlig, men samtidig kan fosfat bidra til å kamuflere at mat er i ferd med å bli dårlig. Uansett er dette unødvendig, og handler bare om å øke fortjenesten på en ulovlig måte for noen som allerede tjener svært godt.

2 kommentarer:

  1. Synes at kjøpt middagsmat ofte krymper på stekepanna, og det er godt at det tas tak i hva man egentlig betaler for. Når det gjelder fisk, vil jeg oppfordre alle til å benytte seg av muligheten til å fiske fisken selv fra land eller båt.

    SvarSlett
  2. First price ! Har du smakt syltetøyet ?
    Sukker med jordbærsmak :)!!
    Da blir det jo slik at de med tynn lommebok selvfølgelig handler billig og dårlig mat, f.eks på Europris eller first price-produkter.
    Slik blir de fattige sykere og lever kortere med ditto dårligere livskvalitet.
    Man kunne iallefall begynne med å innføre forbud mot langt flere tilsetningsstoffer, samt at sukkeravgiften MÅ opp, og ikke bare litt opp. MYE OPP.

    Hilsen
    Ståle

    SvarSlett