tirsdag 23. juni 2009

Helsestasjonen dag 1

Nicolay er på ett års-kontroll. Han er litt usikker på om det er noe å rope hurra for (alle bilder er selvsagt tatt og publisert med familiens godkjennelse).

Nicolay har fått opp farta. Han er bare ett år, men løper av gårde. Etter sunn skepsis i starten, er smilet også på plass.

Stetoskopet til lege Kathrine er morsomst å dra i.

Øret må også sjekkes. Det er ikke så stas.

Hils på Marcel. Han har et viktig budskap på T-skjorta si. Han er 15 måneder og skal få vaksine.

Vaksine er ikke moro, og mamma må holde fast. Men Marcel er flink og gråter bare litt.

Det er ikke bare ungene jeg har møtt på helsestasjonen som har lært nye ord i dag. Det har jeg også. "Jojo-testikler" er et sånt. I korthet betyr det at en guttunge ikke har fått steinene helt ned i pungen ennå - at de oppfører seg som en jojo, rett og slett. Så vet du det.

Gutter sitt underliv sjekkes ved ett års alder, og ved fem. Jenters bare når de er ett år. Før ble også jenter sjekket ved fem års-kontrollen, men så fikk noen hetta. Det kunne jo hende folk ble støtt! Eller var de redde for at noen skulle mistenke overgrep uten grunn? Uansett, jenter diskrimineres den dag i dag, ved at vårt underliv ikke tas like alvorlig som gutters.

Det har vært en spennende dag på helsestasjonen i Re. Jeg er glad i unger og syns det er gøy å se hvor ulike de er. Det er spennende å sjekke hvor lang tid det tar å oppnå tillit og kontakt, og det er inspirerende at barn er så nysgjerrige. Hadde vi bare klart å bevare den nysgjerrigheten også når barna blir eldre! Barn har en iboende evne og lyst til å lære. Dessverre plukkes dette av dem et eller annet sted på veien.

Helsesøster Jorunn Gulbrandsen sa til en mor i dag: "Si minst mulig nei.". Barnet får nemlig tidsnok høre hva de ikke skal og bør. Derfor bør de oppmuntres og løftes fram i starten. Klok dame.

P.S.
Til debatten om rasisme som fortsatt raser: Jeg er glad for at mange fortsatt orker å vise motstand mot de absurde innleggende fra Anonym, men er egentlig mest engstelig for innlegg av typen: "Dette var ille, men dere har jammen en naiv innvandringspolitikk". Hva har det med saken å gjøre? Er det fordi kvinnen som avviste Andreas var hvit og dansk?

Til deg, Randi F. Du skriver: "En tanke til deg, Ingamarte, du mister kanskje endel lesere ved å godta disse kommentarene. Jeg blir direkte trist av å lese de, og vil unngå det. Da unngår jeg kanskje bloggen din, og det er jo dumt. Men det går jo an å lese det du skriver uten å sjekke kommentarfeltet da".

Jeg skjønner hva du mener, og syns det er et dilemma. Men jeg har ønska å fjerne minst mulig, så lenge det ikke er andre som henges ut. Men vi får se. Jeg vil jo gjerne diskutere andre temaer også - og helst få innspill jeg kan bruke. Jeg håper dialogen med dere kan bidra til at jeg blir en bedre politiker, og at dere får noen tanker dere kan bruke til noe.

Ha en fin St.Hans!

11 kommentarer:

 1. Jeg synes ihvertfall du burde slette innlegg om innvandring osv. når temaet i innlegget ditt er noe helt annet.

  Sånn sett kan du jo også slette dette innlegget.

  Får inntrykk av at du lar rasistiske kommentarer stå for å gi folk en vekker i forhold til rasisme.

  I forhold til meg fungerer det imidlertid ikke etter hensikten. Jeg ser de ekstreme og ondskapsfulle innleggene først og fremst som utslag av alvorlige personlige problemer hos de som skriver - og har sett like grufulle kommenaterer på andre blogger hvor det overhodet ikke har med rasisme å gjøre.

  En blogg opprettet til støtte for Susanne som ligger alvorlig skadet på Haukeland sykehus måtte f.eks. stenge kommentarfeltet med følgende begrunnelse:

  "De aller fleste kommentarer har vært svært støttende, oppmuntrende og rørende! Noen få innlegg gir derimot uttrykk for respektløshet, intoleranse og hat både mot Gud, kristendom og mennesker. De fleste skjønner nok hva som avlaster og hjelper, og hva som belaster og nedbryter. For å unngå at denne bloggen blir et uverdig diskusjonsforum og til belastning, har vi foreløpig valgt å stenge for kommentarer.

  http://susannemirakelet.blogspot.com/2009/06/avlaste-eller-belaste-informere-eller.html"

  Ønsker også deg og andre lesere en fin St.Hans.

  SvarSlett
 2. "Vekker i forhold til rasisme..."

  Vel, det er ingenting som skaper så mye hat som drap og voldtekter og med SV sin politikk vil det bli mer av alle disse tingene.

  Det er blitt så ille at mange til og med snakker om en kommende borgerkrig som noe som er nesten uungåelig.

  SvarSlett
 3. Inga Marte, jeg har ungått å debattere den tragiske hendelsen med stebroren din. Men når du skriver "var det fordi kvinnen som avviste Andreas var hvit og dansk?", er det nesten så jeg setter kjeksen i halsen.

  Mener du i ramme alvor at man kan sammenligne en feiltagelse gjort av en helsearbeider, med en hissig pakistaner som tar ett menneskeliv ved bruk av vold, for så å rømme til Pakistan for å slippe og gjøre opp for seg?

  Jeg blir rett og slett skremt og oppgitt over argumentasjonen. Dette er bare hårreisende.

  Nå som du hospiterer, kan du ikke spørre litt rundt på sykehuset, om de ansatte vil sammenligne seg selv med Hells Angels, B-gjengen og andre kriminelle, om de en gang skulle begå en feil som desverre får fatale konsekvenser for pasienten?

  Hvis de ansatte er enig med deg, at de ved å gjøre en feil, vil godta og bli satt i bås med voldsmenn og kriminelle, skal jeg komme tilbake å beklage innlegget mitt.

  SvarSlett
 4. Jeg synes det er kjempefint at du hospiterer rundt omkring. Jeg sendte brev til statsministeren om at det burde politikere gjøre en gang tidlig på 80-tallet (jeg var vel ca 7 år). Godt at noen endelig tar tak i det! SMK kom med dårlige unskyldninger den gangen har du nå bevist.

  SvarSlett
 5. Vedr. underlivsundersøkelser: Tvangsundersøkelser av underlivet kan retraumatisere seksuelt misbrukte barn. Barn har også en psykisk helse.

  SvarSlett
 6. @Sigrun

  Så det å avdekke og forhindre omskjæring og andre seksuelle overgrep, er derfor irrelevant, er det det du mener?

  SvarSlett
 7. OLa Dunk: 99 prosent av jenter i Norge er ikke i risikogruppen for kjønnslemlestelse. Altså ingen grunn til å tvangsundersøke alle jenter. "Norske" seksuelle overgrep kan ikke avdekkes med slike undersøkelser. Om du klikker på linken min over, vil du se det.

  SvarSlett
 8. @Sigrun

  Det er ikke 99% av jenter som bør undersøkes heller, men de som kommer fra land som Egypt, Etiopia og Somalia.

  SvarSlett
 9. Ola Dunk: Thorkildsen ønsker at alle jenter i Norge skal tvangsundersøkes.

  SvarSlett
 10. Er spent på om SV har lært seg begrepet retraumatisering nå etter 22. juli.

  SvarSlett
 11. Sjekking av barns underliv er mye mer omfattende enn hva som skrives her. Hva som her nevnes er den obligatoriske sjekken, men i tillegg til denne, sjekkes de fleste barns underliv flere ganger i oppveksten, og med forskjellige bekymringer som begrunnelse. Noe av dette foregår i de slkalte "barnehusene". Noe foregår i total hemmelighet når barnet er under narkose for helt andre ting. Noe skjer i regi av storstilte forskningsprosjekter. Noe skjer fordi barnet viser symtomer fra bekkenområdet eller har hatt blærekatar og lignende. Det dreier seg da om ting som kikking inn i blæra, kikkng in i endetarmen og tykktarmen, ultralyd med ytre og innførtse sonder i kjønnsorganene og bekkenområdet, undersøkelser med spekulum. Under disse seansene bringes ofte barnet i narkose slik at hverken barn eller foreldre vet det fulle omfanget av hva som skjer.

  SvarSlett