tirsdag 22. september 2009

Solidaritet nå!I dag vil jeg slå et slag for Plan Norges jentekampanje. Plans Jenterapport 2009 handler om jenters økonomiske situasjon, og viser at på grunn av diskriminering i lovgivning og praksis, er jenter dårligere økonomisk stilt enn gutter. Den viser også at jenter rammes hardere av finanskrisen. Rapporten konkluderer med at kombinasjonen av å investere i jenter og å sikre realisering av deres rettigheter, bidrar betraktelig til utvikling og økonomisk vekst.

"Kjendisbloggeren" Ida Wulff har forresten vært med Plan til Kenya, og oppdaget verden som den er utafor vår lille andedam. Bra! Jeg syns det er flott hvis hun kan bidra til at flere får perspektiver på hvor privilegerte vanlige ungdommer er her hjemme, og at det er gode grunner til f.eks. å markere 8. mars fortsatt. Vi bør støtte bedre opp om jenters rettigheter i verden og stå på for at flere skal få mulighet til å nyte friheter som de fleste her hjemme i dag tar for gitt. Jeg glemmer aldri da jeg besøkte Gaza i 2000, og traff en kvinne som var gravid med sitt 12. barn. Hun var 32 år, mannen var arbeidsløs og de hadde en to roms leilighet uten tak. Det gir et ørlite perspektiv på verden...

Visste du forresten at:

 • Kjønnsdiskriminering begynner i mors liv - det ”mangler” 100 millioner jenter i verden?
 • 62 millioner jenter ikke får skolegang?
 • 70 prosent av de 1,5 milliard mennesker som lever for under en dollar dagen er jenter eller kvinner?
 • Voldtekt er en overlagt taktikk i etniske eller religiøse konflikter?
 • I flere land har ikke jenter arverettigheter?

6 kommentarer:

 1. Flott at du tar tak i dette Inga Marte!

  SvarSlett
 2. Flott initiativ fra PLAN, og flott at DU tar tak i det, Inga Marte!
  Men hvorfor tør INGEN ta tak i de ideologiske begrunnelsene og plattformene for diskriminering og undertrykkelse av jenter og kvinner? Det snakkes så kryptisk om at "voldtekt er en overlagt taktikk i etniske og religiøse konflikter", uten at noen tør å henge bjella på katta og nevne ved navn HVILKE etniske eller religiøse ideologier som bruker og forsvarer denne "taktikken". For da blir det plutselig "rasisme"...
  Jeg vil hevde at ISLAM er hovedleverandør av ideologisk/religiøs begrunna jente- og kvinneundertrykking i verden i dag! Uansett om den fremmes direkte av religiøse ledere, eller ligger som et klamt dekke av "kultur" og "tradisjon". For de som rammes, er dette komplett likegyldig, og det beste vi i "den frie verden" kunne gjøre, var å konfrontere ISLAM, vise at det finnes et ALTERNATIV til islams lover, "tradisjoner og kultur", en vei UT av undertrykkelsen!
  Vi hjelper ikke de undertrykte ved å "gå i dialog" med undertrykkerne - verken de fysiske menneskene eller ideologien.
  Mange husker vel fortsatt den glimrende reklamekampanjen for smør-merket "Melange"? Hvor hensikta var å få husmødrene (det var i den tida det fortrinnsvis var husmødrene som gjorde kolonial-innkjøpa...) til "å si navnet" MELANGE, ikke bare be om "smør".
  "Si navnet - si MELANGE" var 60-tallets oppfordring.
  "Si navnet - si ISLAM!", er MIN oppfordring til dagens menneskerettsaktivister!

  Hilsen Vidar

  SvarSlett
 3. Hei, Vidar.
  Med denne tilnærminga klarer du bare å beskytte et lite antall av de kvinnene som lider under menns undertrykking i verden. Jeg syns ikke du skal begrense fokuset til islam, når undertrykking i islams navn bare er en del av bildet i verden i dag. Ekstremistiske kristne, hinduistiske og jødiske tradisjoner står også bak grov undertrykking og diskriminering, bare for å nevne noen eksempler. Voldtektene på Balkan ble særlig begått mot bosniske, muslimske kvinner - av ikke-muslimske menn. Jeg vil anbefale deg å lese denne artikkelen, av en som har forska på hva dette handler om: http://www.nikk.uio.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=409

  Kampen mot undertrykking av kvinner har noen ganger religiøs begrunnelse, andre ganger kulturell begrunnelse, eller den begrunnes i biologi ("menn må ha det menn må ha"). Uansett er det galt, og vi må gjøre hva vi kan for å bekjempe det. Å gjøre dette til et problem i islam, og la det bli med det, er dårlig gjort mot alle de kvinnene og barna som lider under undertrykking uten at islam har noe med saken å gjøre.


  Hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett
 4. For all del, Inga Marte, jeg sier ikke at det KUN er islam som står bak all verdens (kvinne-) undertrykking, men jeg etterlyser integritet og mot blant dere stortingspolitikere til også å ta tak i islams betydning som "leverandør" av holdninger og gjerninger vi i vårt samfunn på alle måter ønsker å bekjempe!
  Derfor har jeg i en årekke appellert til politikere og samfunnsaktører generelt om å sette seg bedre inn i hva islam egentlig står for. I det minste å lese heile Koranen, sette seg inn i islams historie i grove trekk - og dermed få vekk mye av den naive tilnærminga folk flest har til islam.
  Det betyr IKKE at en skal begrense fokuset til islam - selv om det er lett å falle i den fella når en først får opp øya for hva som virkelig praktiseres og oppfordres til i "Allahs navn" - men at en ikke skal begrense fokuset til IKKE å omfatte islam. Du tar den forskjellen...? ;-)
  Det nytter f.eks. ikke BÅDE å støtte kvinner som er utsatt for systematisk og ideologisk begrunna undertrykking og SAMTIDIG fake "rezzpekt" for talspersoner for den samme ideologien! Akkurat dèt burde selv "diplomatiske" stortingsrepresentanter forstå. Og ta følgene av!
  Islam kan, som religiøs-politisk ideologi, sammenlignes med det verste som har eksistert av undertrykkende, rasistiske og volds-forherligende ideologier i historisk tid - Hitlers nazisme og Pol Pots Røde Khmer-kommunisme inkludert! Derfor henger det overhode ikke på greip å la en slik ideologi - uansett om den kaller seg "religion" eller (selvfølgelig) har medlemmer og tilhengere som overhode verken er voldelige eller oppfordrer til rasisme - få fotfeste og innflytelse i Norge! Eller hvor som helst...
  Og kamp mot kvinneundertrykkelse kan ikke kombineres med aksept for islam! Det er et grovt forræderi mot kvinnene!

  SvarSlett
 5. Kjære Vidar

  Først vil jeg si at du bør overveie å la vær å bruke Pol Pot og Røde Khmer som sammenligning i enhver situasjon. Det er tross alt organisasjoner som har tatt direkte eller indirekte har tatt livet av nærmere 21 % av sin egen befolkning.

  Og vil jeg vil som Inga Marte minne deg om at ingen ideologi har monopol på undertrykkelse. Og at det som gjøres i "Allahs navn" er det samme som noen steder gjøres i "Guds navn". Under ting som har blitt gjort grunnet kristen tro, er heksebrenning, inkvisisjoner, herunder den spanske og Teutonerenes herjinger i Østersjø-området. I det hele tatt har det blitt gjort ganske mange uhyrligheter opp gjennom årene og dersom det er slik at gud eksiterer så er vi nok en enorm skuffelse for han.

  Dessuten syns ditt syn på Islam baserer seg på en ganske snever tolkning av Koranen, som langs de store linjene har mye av det samme budskapet som Bibelen. Skal helt ærlig innrømme at jeg ikke har kommet lenger enn til fjerde sure ennå, men jeg jobber med saken.

  Så til hvorvidt religioner bør få fotfeste i Norge. Ha deg i tankene hvordan kristendommen kom til landet, mener å huske at det var noe med kristning ved sverd. Eller hvordan det har skjedd i resten av verden. I Australia ble unge aborginere tatt fra familiene og internert i kristne misjonssentre for å bli "rett-troende" og "siviliserte".

  Som et eksempel på et samfunn der Islam og kvinnerettigheter overlevde sammen, kan jeg nevne pre-invasjonens Irak. Man kan si mye stygt om Saddam Husseins regime, men det hadde de mest liberale kvinneholdningene i Midt-Østen. Det er verdt å merke seg at det er etter USAs invasjon at kvinnenes rettigheter og den beskyttelsen de fikk fra loven har forsvunnet. Det hele mens USA hevder å ha frigjort dem fra grov undertrykkelse.

  Sett deg derfor inn skikkelig inn i historien før du anklager andre for å ikke ha gjort det.

  SvarSlett
 6. Jeg anbefaler deg å lese HEILE Koranen, før du forsøker å debattere med en som faktisk har gjort nettopp dèt...
  At dette er første gang jeg nevner Pol Pot i en slik debatt, setter forøvrig din uttalelse i et litt merkelig lys, eller hva?
  Spørsmålet er i bunn og grtunn hva vi vil prioritere; kvinnerettigheter, kamp mot ALL undertrykkelse - eller feighet, ettergivelse og faking av "rezzpekt" for en direkte grusom ideologi.
  MITT valg er klart; jeg prioriterer rettferdighet og frihet, og kan dermed ikke anna enn å motarbeide islam. Islam står for det diamentralt motsatte av alt det jeg står for og ønsker meg, som norsk, kristen sosialist og frihetselsker anno 2009.
  Men kom gjerne med både Koran-sitater og "historiske bevis" for at jeg tar feil... ;-)
  Polemikk om manglende kunnskaper eller tilsvarende gjerninger utført av folk fra ANDRE ideologier eller religioner (som om det gjør islam noe bedre...?), gidder jeg verken hisse meg opp over eller kommentere.

  Hilsen Vidar

  SvarSlett