torsdag 10. september 2009

Til kamp for fødetilbudet!

Tidlig på´n: Majala (t.v) har født for en uke siden og er kampklar for det hun mener er et i særklasse bedre fødetilbud enn en vanlig fødeavdeling. Her intervjues hun sammen med Gry Breie, fylkesleder i Jordmorforeningen i Vestfold.

I dag står jeg og deler ut løpesedler utafor Sykehuset i Vestfold (Tønsberg) fra 06.30. Egentlig skulle vi bare fokusere på likelønn og ufrivillig deltid, men denne uka har alarmen gått: Helse Sørøst vil legge ned avdeling 4 B i Tønsberg, som er den jordmorstyrte fødeavdelinga deres. Den tilsvarer nesten ABC-tilbudet på Ullevål, hvor jeg skal føde i desember. Her får familiene ekstra oppfølging i forkant, det er ingen medisinering eller bruk av kunstige stimuli. De satser på trygghet, kompetanse og tett oppfølging. Og er egentlig billig.

Problemet er bare at norske sykehus ikke premieres for å forhindre komplikasjoner og forebygge bruk av medikamenter. De premieres for å bruke dem. Dermed blir det kanskje ikke så billig å drive enkelt likevel. Helt bakvendt, og kanskje en forklaring på hvorfor de jordmorstyrte fødetilbudene er under press over hele landet, stikk i strid med nasjonal politikk.

Presset på fødestuene henger sammen med hvordan sykehusene styres. SV har hele tida vært og er fortsatt imot helseforetakene og såkalt innsatsstyrt finansiering, fordi det viser seg at det blir lenger avstand mellom pasienter/pårørende/ansatte og de som tar avgjørelsene. Det viser seg dessuten at sykehusene tilpasser seg hvilke pasienter som er lønnsomme og hvilke som ikke er det.

På avdeling 4B i Tønsberg er det to fødestuer og fire familierom. Fødestua er et populært tilbud med tilfredse brukere, og det er et tilbud som likestiller menn og kvinner. Med fjerning av dette tilbudet, vil færre kunne overnatte sammen - alle tre. Og færre vil få en naturlig fødsel.

Jeg skal personlig kjempe mot nedleggelse av dette tilbudet, men også for at vi skal få en politikk som oppmuntrer til samarbeid, tverrfaglighet, varierte tilbud, forebygging og mindre bruk av medisiner. Vi trenger en ny sykehuspolitikk! Fagbevegelsen er enig med oss, pasienter og pårørende også.

Derfor: Ligg unna fødestua vår!

P.S. Du kan lese her om Liv Laga, en nasjonal brukerorganisasjon for foreldre og vordende foreldre. De skriver blant annet om meg på nettsidene sine.

8 kommentarer:

 1. Jeg hadde fødeplass på 4B i 2007 da jeg skulle føde datteren min, men uforutsette hendelser førte til at jeg nedkom på Ullevål. Jeg trivdes dog kjempe på omvisning på 4B og håper virkelig ikke den vil bli nedlagt. Vil jo føde der neste gang jo..
  http://hildfroya.ipublish.no/main/index

  SvarSlett
 2. ha ha jeg ler av deg. lar stoa stå til med en gang du er i samme situasjon. ha ha du er like egen som alle andre

  SvarSlett
 3. Til Anonym,
  hvis du leser sidene til Liv Laga (se link), så ser du at jeg var ute med støtte til disse fødetilbudene lenge før jeg hadde planlagt å få barn selv.

  Hildfroya: Håper du skriver leserbrev eller noe annet, vi trenger folk som engasjerer seg for dette!


  Hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett
 4. Du har en super blogg : - )

  SvarSlett
 5. Tror du heller skal fokusere på alt den rødgrønne regjeringen ikke har fått til av sine løfter. Gå gjennom disse og se om du fremdeles stemmer SV på mandag.

  Eks. at det 36.000 personer som oppholder seg ulovlig i Norge uten ID, uten at vi vet hvor de er, eller hvilken kriminell handling de gjør for å overleve.

  At det står 90.000 funksjonshemmede uten jobbtilbud til tross for at de ble lovet dette i Soria Moria.

  At det er 12.000 flere som er under fattigdomsgrense i den siste 4 års perioden.

  At de kriminelle "løsgjengerne" spesielt i Oslo voldtar og lemlester jenter nesten daglig uten at regjeringen har gjort noe. De har opprettet flere studieplasser for politiet, men de har åpnet grensene samtidig slik at økningen ikke hjelper noe.

  At de 6 viktigste og største miljøorganisasjonene slakter regjeringen og spesielt AP sin miljøpolitikk.

  Jeg trenger ikke skrive mer. Om dere ikke har selvinnsikt til å se at dette har ført oss galt av sted, så får dere bare fortsette å stemme feil.

  Høyre er det eneste ansvarlige partiet som kan får Norge inn på rett vei. Riktignok må de kompromisse med 3 andre partier på høyresiden, men det klarer Erna fint.

  Til deg Inga Marte. Det er aldri for sent å snu. Stem Høyre på mandag.

  Godt Valg - Otto

  SvarSlett
 6. Helseministeren fra din rød-grønne regjering rævkjører gjennom sentralistene i Helse SørØst sykehusene , og særlig Sykehuset i Vestfold,så hardt at tilbud blir redusert. Sørg for at Vestfolds befolkning får like mye midler til sykehusdrift pr. innbygger som andre fylkers innbyggere får. Da vil det ikke bli nedlagt noen fødestua. Sørg også for å ffå vedtatt 7. byggetrinn ved å få saken på den politiske dagsorden, og ikke på Helse Sør-Østs sentralkomitebord.som

  SvarSlett
 7. Jeg stemmer FRP, for et tryggere Norge!

  SvarSlett
 8. Kjære Otto

  Grensen har ikke på noen måte blitt åpnet, reglene er samme som før. Det som har skjedd er at gamle og nye konflikter har blusset opp, flere store naturkatastrofer har skjedd.

  Alt dette har bidratt til at de er flere mennesker på flukt i verden. Skal vi nekte å hjelpe disse? Si at her skal ingen inn og bryte med våre internasjonale forpliktelser?

  Innse det nå at det er et mindretall av innvandrerne, akkurat som det er blir etniske nordmenn som begår forbrytelser.

  Om miljø så vil jeg si dette, alle miljøorganisasjonene er enige om at den rødgrønne regjeringen er bedre for miljøet enn det en borgerlig regjering ville vært eller kan komme til å være. Men det er deres jobb å kritisere, for uten kritikk skjer det ingen endringer.

  Kjære BlueGirl

  Mener du virkelig at et parti som vil åpne for kommersiell skoledrift, som har sagt at politiutdanningen bør kortes ned, som vil åpne for høyere fart på veiene, som ikke tror på klimaendringene og som vil åpne for at oljefondet skal kunne innvesteres i atomvåpenproduksjon vil gjøre Norge tryggere?

  SvarSlett