tirsdag 10. februar 2009

Kontanstøttesvermeri

Think Ox: Bensin - og dieselbiler kan bare nyttiggjøre seg mellom18-25 prosent av drivstoffet. Elbilen bruker hele 90 prosent av energien du putter på batteriet.

Hva er det med KrF og kontantstøtte? Det er ille nok at partiet vil betale foreldre for at de skal la være å bruke barnehage. Nå vil de i tillegg betale folk for å kjøpe ny bil. 25 000 kroner skal du få, hvis du kjøper en bil som slipper ut under 120 g CO2 per km. Og ikke nok med det. Du skal også få rett til å kjøre i kollektivfeltet, parkere gratis og kjøre gratis i bomringen, akkurat som om du eide en elbil. Snakk om å få jula i reprise.

Men dette er dårlig politikk. For det første er det miljøfiendtlig. Biler som slipper ut 120 g CO2 er ikke spesielt miljøvennlige, de er bare litt mindre miljøfiendtlige enn de andre. De bilene som virkelig bør fremmes til folket er nullutslippsbiler og såkalte plugg-in hybrider (kombinasjon el og diesel, helst biodiesel). Elbiler og hydrogenbiler har i dag mange fordeler, og noen ulemper. Ulempene vil bli færre etter hvert som batteriene og infrastrukturen blir bedre. Fordelene er ment å kompensere for ulempene, men også gi et signal til bilprodusenter om at de må satse på nullutslippsbilene. KrF sitt forslag vil strupe elbilens forsøk på å innta markedet og være en gavepakke til den forurensende delen av bilindustrien, de som ikke ønsker å omstille seg. Det er miljøfiendtlig og gammaldags politikk.

I tillegg syns jeg det er vanvittig å bruke av fellesskapets midler til å dele ut kontanter til noen av de bedre stilte i samfunnet, de som har råd til å kjøpe seg helt ny bil. I stedet bør de støtte SVs forslag om å at vi må regulere bilindustrien gjennom å stille krav til dem. (Merk at dette gjelder nybil-salg). I mellomtida må vi sikre at nullutslipssbilene får særfordeler. Da må vi gå i motsatt retning av Krf.

2 kommentarer:

  1. Veldig enig med deg der. Det er nullutslippbilene som skal belønnes. Billigere elbiler og dyrere drivstoff.

    SvarSlett
  2. Man bør vise litt edruelighet når det gjelder elbiler også. Strøm kommer ikke av seg selv. Det kreves enorme mengder, t.o.m. til de "putrebilene" som har få hestekrefter. Og disse putrebilene jeg snakker om fungerer heller dårlig under vanskelige forhold. Dvs.. de er ubrukelige:-)

    SvarSlett