torsdag 19. november 2009

Biodiesel, Lofoten og demokrati

Håkon spør om det fins en avtale om Lofoten. Nei, det gjør det ikke. Jeg brukte bare et eksempel for å illustrere hva som vil skje hvis Aps representanter fristilles i en miljøsak som er helt avgjørende for SV. Da kommer de til å stemme sammen med H og Frp, og saken er tapt. Hvis vi mener at SV får større gjennomslag i opposisjon enn i regjering, eller vi finner ut at det koster for mye å delta, så går vi ut av regjering. Men vi kan ikke sitte i regjering med to andre partier og samtidig forbeholde oss retten til å stemme akkurat som vi vil i Stortinget. Da må vi forhandle, noen ganger til seier, andre ganger ikke. Lofoten-saken kommer til å bli et stort stridtstema og er spesiell fordi vi har lagt all vår miljøtroverdighet i ikke å åpne for oljeboring her. Her kan du lese hvorfor.

Når det gjelder fattigdom, er SV et av få partier i Stortinget som er for å heve sosialhjelpssatsene. Vi har fått til en liten økning av dem, og en ganske stor økning av uføretrygden for unge uføre, som også er en fattig gruppe. Men når Ap er sterkt imot en sak, og de har godt over 30 prosent av stemmene, og Sp heller ikke støtter oss, så er sjansen minimal for å få gjennomslag. Sånn er det. Vi hadde håpa at valget skulle gjøre oss større enn sist, men vi ble mindre. Det er viktig for oss å samarbeide med miljøer og organisasjoner utafor Stortinget som kan bidra til press for saker vi er opptatt av. Likelønn er et eksempel.

Jeg tror SVere generelt er ganske bevisste på hvordan det er å være fattig. Mange av oss har eller har hatt jobber innen rus, sosialt arbeid, barnevern, helsevesenet osv. Sjøl har jeg både venner og familie som er eller har vært fattige, og jeg veit at det er beintøft. Jeg syns det er tragisk å se at engasjementet for fattige barn er så uendelig mye mindre blant folk flest i Norge, enn engasjementet mot å øke bensin - og dieselavgiftene.

6 kommentarer:

 1. Hei Inga Marte.
  Duverden! Jeg er ydmyk over at du tar deg tid til å svare meg direkte.
  Vi står på veldig forskjellige ståsteder i politikken, men jeg engasjerer meg og det jeg ser skjer nå er veldig interessant og det er flott at du tar deg tid til å svare fra "innsiden".

  1. Lofoten. Jeg tipper at AP kommer til å gå for Lofoten uansett. Jeg tror ikke LO kommer til å akseptere at de sier nei. Saken er trolig avgjort alt i korridorene.
  Derfor tror jeg, som sagt, at Jens ønsker å øke missnøyen til APs partnere slik at de går ut og Jens får mer spillerom.
  Sett sammen noen fornuftige hoder, Inga Marte. Evt lei inn noen rådgivere og spør : Hvorfor er Jens så taus ?

  Jeg ser nå at fler og fler sier at regjeringen kan ryke og at missnøyen økes. Ja - jeg tror det også. Og jeg tror det er bevisst. Og jeg tror at Jens holder tett for ikke å få skylda etterpå.

  Det er derfor jeg sier til deg : Skaff dere skriftlige avtaler for de hestehandlene dere gjør. Da vet dere hva dere kan forholde dere til og hva som kommer til å skje i de sakene.
  Ellers kommer AP bare til å bruke saker for å skape økt missnøye.
  Det er et vennlig råd. Det er alt.

  2. Fattigdom. Det er bra å øke satser. Men, som du sier så er det en kamp, man må ha flertall i Stortinget med seg. De andre partiene er opptatt av hvor enormt sosialbudsjettet har blitt. Nå kommer forslag til endring av sykelønn blant annet.
  Jeg tror partiene kvier seg for å øke satsene enda mer.

  Du har også det faktum at når staten krever inn en krone så går 40-50% med til å kreve inn, planlegge, beslutte, prosjektering og håndtering av den krona.
  For å gi 1 krone er det nødvendig for staten å kreve inn ca 2 kroner.
  Om man ikke øker matprisen vil de trengende slippe å få en prisøkning. De vil da ha behov for mindre økninger av trygder. Og da vil de som skal betale sitte igjen med mer. Og de som betaler er også de trygdede. Som jeg sier med livsnødvendigheter som mat, strøm og bil.

  SvarSlett
 2. 3. Jeg er absolutt kapitalist, Inga Marte. Jeg har ikke noe problem med det. Når jeg skaper noe og selger det må skatten betales så jeg bidrar til samfunnet. Har ikke noe problem med det.
  Jeg må si at jeg har våknet nå som venninna mi er psykisk syk som jeg nevnte i en annen tråd. Og når jeg ser hvordan staten tar imot henne.
  Staten må lære seg å investere. Ikke bare i Røkkeaksjer, men også i folket. De kan ikke tenke en og en dag og natt.

  Jeg fortalte sist at venninna mi spiste et knust kjøkkenglass. De har nå sydd sammen magen og hun klarer seg. Dårlig siden Namsmannen har tatt trygda hennes og hun ikke har penger til husleie og mat, men hun klarer seg.
  Jeg overfører stadig en slant til henne så hun får litt mat. Hun blir nektet nødpenger og hun har søkt om ekstra støtte til Jul så hun kan gi sin sønn en liten gave og ha han på besøk i julen.
  Staten mener opplagt at folk ikke skal spise, for nødpenger ble avslått og psykisk syke trenger opplagt ikke kontakt med barna sine i julen.

  Skjønner du hva jeg sier ? Staten tar seg råd til å ha folk på trygd. Midlertidig Ung Ufør er venninnen min ( 36 år ). Ved at hun blir holdt nede kommer depresjonene og da blir hun ikke frisk.
  Jeg har sett at hun nå er syk på 7. året. Og jeg tror ikke staten kommer til å endre opplegget rundt henne tross for at de ser at det som har blitt gjort til nå ikke fungerer.
  Det er ikke noe tenkning, vet du. Det er "Hva har denne personen krav på ? Vi gir det." holdning. Og løsning har hun ikke krav på og da blir hun ikke frisk.

  Noen dager etter mageoperasjonen kunne hun skrives ut. Hun ville ikke. Hun sa at jeg kommer til å skade meg. Jeg kommer hjem i en tom leilighet og sitter der med regningene mine og bare negative ting.
  Jeg må få en dagplass, sove det kan jeg gjøre hjemme med hjelp av medisiner sa hun. Det gikk ikke. Hun ble skrevet ut mot sin vilje. Jeg tipper sykehuset sparte mye der.

  Resultatet var at hun tok en overdose på de medisinene hun fikk pga mageoperasjonen og ble lagt inn i helgen.
  Noe som er langt dyrere selvsagt, men slik er systemet.

  Jeg blir litt personlig, kanskje, men jeg tror det er viktig å lytte til hvordan systemet virker når man sitter med ansvar.
  Igjen, takk for at du tok deg tid til å svare, Inga Marte.
  Vi snakkes kanskje igjen ;)

  SvarSlett
 3. Hei, Håkon,
  takk for at du engasjerer deg og er et flott medmenneske!

  Hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett
 4. Hyggelig med pene ord selv om vi står langt fra hverandre, Inga Marte.

  Jeg syns det er interessante tider og håper vi kan fortsette å dele synspunkt og jeg håper at du i det minste legger tankene delt på ditt sted blir verdt en tanke. Tankene fra oss alle :)

  SvarSlett
 5. Gi nå faen Inga-Marte. Innrøm at du ikke bryr deg, eller kan en tøddel om "torskestammer", og at det som er viktig her er å være "mot noe". Næringsutvikling er jo kapitalisme og annen faenskap. Uff, "Vesten"...

  Det fine er å sitte på Frogner og snakke om at det er "så fint i Nord-Norge om sommeren!". Bosett deg her med elbilen din, så kan vi snakke.

  SvarSlett
 6. Vi står sammen og viser at vi er mot avgiften på FACEBOOK, bli med og inviter alle venner!

  http://www.facebook.com/pages/Nei-til-avgift-pa-Biodiesel/175308762849?ref=ts

  SvarSlett