onsdag 18. november 2009

Biodrivstoff II

Da er biodieselsaken reelt avgitt i finanskomiteen, og her ser dere hvordan jeg kommenterer resultatet. Vi skal altså ikke gi oss, men stå på for biodrivstoff fortsatt. I kveld skal jeg i Taboid, der får dere svar på mye av det dere lurer på i kommentarfeltet. I tillegg kan de av dere som er opptatt av elbiler se Spekter på NRK2 kl 20.00 (tror jeg). Der vil jeg også bli intervjua.

Et par ord om hvordan Stortinget fungerer: Det kan virke opplagt at SVs representanter bør stilles fritt i denne saken, fordi vi er imot avgiften. Da kan vi gjøre det vi mener. Problemet er at vi vil få dette midt i trynet ved neste korsvei. SV kommer f.eks. ikke til å godta oljeboring i Lofoten. I Stortinget er det rungende flertall for oljeboring, hvis Ap finner ut at de er for dette (noe mye tyder på at de vil gjøre). Hvis vi bryter ut i denne saken, kan Aps representanter be om å bli fristilt når oljeboring skal behandles i Stortinget. Da skjønner i hvert fall ikke jeg vitsen med å være et regjeringsparti, for da har vi mista enhver mulighet til å få miljøpolitisk innflytelse.

Da vi tapte valget, men vant regjeringsmakt, visste vi at vi kom til å tape flere viktige saker. Mange av dem som kjefter mest på oss nå, stemte sjøl på Ap. Da burde de også ha visst at miljøkampen ville stå svakere, fordi det er resultatet av styrkeforholdet SV-Ap. I SV jobber vi tett sammen med de som er engasjert i miljø og klima utafor Stortinget. Det er den beste muligheten vi har til å nå gjennom, når flertallet er klart imot oss.

SV må hele tida vurdere hva som tjener de sakene vi kjemper for og har lovt velgerne å stå på for å virkeliggjøre. Vi må også vurdere om det tjener oss som parti å delta i regjering, eller om vi vil være best tjent med å være i opposisjon. Det er selvsagt ikke sånn at vi vil være i regjering for enhver pris. Biodiesel skal vi fortsette å kjempe for framover - i regjering.

Siste ord er ikke sagt.

9 kommentarer:

 1. Jeg kan ikke saa mye om dette med biodrivstoff.

  Men jeg mener at privatbilismen boer reduseres kraftig. Folk bruker bil unoedvendig mye.

  Drivstoffavgifter til privatbiler boer vaere veldig hoeye. For at folk likevel skal faa raad til aa bo i distriktene, saa boer man via selvangivelsen gi ekstra skattefradrag for de som bor i distriktene. Alternativt at man gir ekstraskatt for de som bor i byene.

  Hilsen
  Svein

  SvarSlett
 2. Stemmer for og skal jobbe mot.
  Jaja - vi får se hvor lett det er å få vekk en avgift som er innført, da.

  Jeg hører på tv nå at du bytter dette mot oljeleting i Lofoten.

  Betyr det at dere ikke kan akseptere et tap i Lofoten ? Har dere gjort noen avtale med AP om at regjeringen skal gå mot Lofoten som plaster på såret ?
  Eller kan dere tape begge saker ?

  SvarSlett
 3. Synes det er feil å legge "skylda" på de som stemte på AP, Inga Marthe, for at SV ikke får mer gjennomslag for miljøpolitikken. Hadde dere ikke sviktet oss fattige så kraftig som dere gjorde, er jeg sikker på at dere hadde fått doblet stemmeantallet ved forrige valg.
  Og vi kunne spist oss mette, mye oftere.
  Jeg utfordrer herved alle stortingsrepresentanter og partilederen til å leve på sosialhjelp i kun èn måned. Selv om det er etter 2-3 det begynner å bli tøft, når deodoranten og barberskummet må skiftes ut, vil det ihvertfall føre Dere et lite steg mot å forstå hvordan det er å være fattig blant millioner av rikfolk. Tar dere utfordringen? Ubeskrivelig god PR, hadde det også blitt. ;-)
  Eneste som har tørt det til nå, er Karin Andersen, men det er flere år siden, og maten er nesten dobbel så dyr i 2009.

  SvarSlett
 4. Anonym.
  Du er inne på noe. Man skal bekjempe fattigdom, men har økt prisen på livsnødvendigheter.
  Mat er livsnødvendig og landbruksoppgjørene har blitt dyttet rett på matprisen. Og, det er ikke bare Stein Erik Hagen som spiser middag i dette landet.

  I en annen tråd har jeg skrevet om min venninne som har psykiske problemer og hun spiser ikke hver dag. Det har hun ikke råd til.

  Strøm er også livsnødvendig. Vi kan ikke fryse i dette landet. Og, det er ikke bare de som har hyttepalass med varme i oppkjørselen som trenger strøm. Alikevel pålegger regjeringen å kjøpe andeler med vindkraftstrøm som er langt dyrere enn vannkraftstrøm.

  Biler er også livsnødvendig for mange. Og prisene på å kjøpe, forsikre, veiavgift, drivstoff osv er skyhøye.

  Det er ikke så rart at det er flere fattige nå enn da de rødgrønne tok over.

  SvarSlett
 5. Det er tragisk at Arbeiderpartiet kan valse igjennom på den måten! Oppfordrer alle til å bli medlem av gruppa mot avgiften på facebook!

  http://www.facebook.com/pages/Nei-til-avgift-pa-Biodiesel/175308762849?ref=ts

  SvarSlett
 6. Hehe - nå er jeg kanskje litt for aktiv på bloggen din, Inga Marte. Du får bære over med meg, men det vekker jo oppmerksomhet å være i maktens posisjon.
  Niklas :
  Jens har jo en hel stab. Man må ikke tro at han ikke har fått med seg at han blir kritisert for å være taus og konfliktvikende. Alikevel fortsetter han, og det er for det første bemerkelsesverdig, og man bør også spørre seg selv hvorfor. Han ønsker jo ikke å fremstå som svak ovenfor folket.

  Jeg tror at AP prøver å presse frem en regjeringskrise. Kanskje ikke på denne saken, men ved å hele tiden fylle opp begeret av irritasjon og frustrasjon hos de andre. Jeg tror Jens ser at nå må det endres i velferd fordi NAVs utgifter ikke kan fortsette å øke.
  Jens ønsker å bygge opp et størst mulig oljefond for fremtiden. Han må vinne Lofoten kampen og da er det best å ikke ha med SP og SV i den prosessen.
  Jens tar nå til ordet for endringer i sykelønn. Det kan også være greit å enten være kvitt SP og SV innen den tid eller bruke saken til å knuse regjeringen.

  Derfor spurte jeg Inga Marte om de hadde gjort en avtale med AP om Lofoten i denne miljøavgift saken. Jeg tipper ikke. Men, skal de være med må de få løfter når de forhandler sak til sak. Ellers blir de overkjørt hele veien.

  SvarSlett
 7. Jeg stemte SV, men kommer ikke til å gjøre det ved neste valg. Det ser ut som det er viktigere å sitte i regjering enn å kjempe for viktige miljøsaker. En skam denne biodieselsaken. Dette viser bare at det er tomme løfter og ingen handling fra dette partiet deres. Min stemme har dere ihvertfall mistet

  SvarSlett
 8. Helt enig i forrige anonym. Jeg har stemt SV nå 2 ganger på rad. Men det virker som om SV ikke forstår at de er velgernes stemme i Stortinget. Og som SV velger er jeg veldig flau over dette vedtaket. At da IMT synes det er "veldig bra" at det kommer 40 millioner som plaster på såret inn i forskning på 2. generasjons biodrivstoff basert på norsk skog, er i beste fall en bortforklaring. Og med kampflysaken friskt i minne, ser det ut som om SV ikke er den stemmen de sa de var før valget allikevel. Og merk: Dette har ingenting med str på partiet å gjøre, men om å representere velgernes meninger offentlig.

  SvarSlett
 9. "Siste ord er ikke sagt"?! Hvem prøver du å ure her? Jeeeeeez.

  Jeg måtte kaste opp av ren vemmelse når jeg hørte din forsvarstale (og tilsynelatende begeistring over skillemynten i kvalmende "forsknings" avlat) i biodiesel saken. "Ikke engang nok til å sminke liket" tror jeg Fredrik Hauge uttalte..

  "Han bruker heldigvis ikke så lang tid når han voldtar meg i fylla" springs to mind...

  Du har åpenbart funnet en måte å leve med dette på. Jeg sliter... Anyways - gratulerer, du har blitt en gammal apatisk drittsekk i blazer du også.

  I grenseløs forakt,
  Otto

  SvarSlett