fredag 20. februar 2009

Filer til folket!



SVs nestleder og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har rykka ut i VG med krav om å tillate fildeling. Hyperaktuelt nå, med rettssaken mot Pirate Bay i Sverige.

Jeg støtter Bård Vegar hundre prosent! Det er mye bedre å finne en kompensasjonsordning som sikrer inntekter til rettighetshaverne enn å true med straff og sanksjoner mot noe tusenvis av nordmenn driver med hver eneste dag. Til VG sier Bård Vegar at ”akkurat som at radioen og kassetten ikke drepte musikken, er det en meningsløs påstand å hevde at fildeling gjør det”. Godt sagt!

P.S. I SVs forslag til nytt partiprogram foreslår vi å utrede et lisenssystem à la TONO, slik at rettighetshaverne får den betalingen de skal ha. Med andre ord: De som legger ut musikken betaler en avgift, mens det er gratis å lytte eller laste ned.


8 kommentarer:

  1. Forslaget fra SV er den eneste riktige veien å gå. Vi kan ikke forby kopierings-teknologi som lydbånd, kasetter, kopimaskiner og dvd, og det er det heller ingen i dag som vil finne på å foreslå.
    Men vi kan lage ordninger (lik Kopinor, TONO etc.) som sikrer rettighetshaverne, også av digitalt lagret materiale, som mp3 og mp4-filer, en fair avkastning av det de har produsert, arvet eller kjøpt.

    SvarSlett
  2. Gi meg et lisens-system, gi meg en diger, åpen nettbutikk jeg kan abonnere på eller kjøpe enkeltnedlastninger til en billig penge - bare gi meg NOE. Bransjen må ta ta internett på alvor og se mulighetene i stedet for begrensningene hvis de skal komme seg videre.

    Det blir spennende å se om utfallet av Pirate Bay-saken tvinger dem til å tenke nytt.

    SvarSlett
  3. Dette er veldig bra.

    Jeg skrev noe om dette i kommentarfeltet på NRK.no idag, som jeg synes var så smart at jeg spammer det her :P.

    ------------------------------------

    Bra av SV!
    Skrevet av Mashlash

    Dette er såvidt jeg vet det ENESTE fornuftige utspillet om fildeling som har kommet fra et regjeringsparti så langt (Venstre var riktignok tidligere ute med noe liknende, men de satt da som opposisjonsparti).

    Det er bare to store spørsmål her: Det ene er hvordan pengene skal fordeles, og det andre er hvor pengene skal komme fra.

    Å betale de fem største plateselskapene og deres datterselskaper (det vil si Warner, Virgin, EMI, Sony og Universal) nok penger til at de kan fortsette å misbruke markedsmakten sin, vil være en svært dårlig idé. Disse selskapene er ikke de som holder musikken levende, de er grådige profitører. Med en rettferdig fordeling ville de antagelig krympet, og både sjefene og Britney Spears ville nok fått noen millioner mindre å rutte med. Så det er bare å forvente at IFPI, som representerer de største i bransjen, kommer til å protestere heftig hvis ikke de samme store selskapene får alle pengene, og minst like mye penger som på 90-tallet. Men det får de bare tåle. Her må politikerne tørre å skjære igjennom, istedenfor å ta særhensyn til store hensynsløse plateselskaper.

    Kanskje kunne man innført et slags grunnstipend for musikere, artister og komponister, kombinert med at de selvfølgelig kan tjene penger på at folk betaler for plater, konserter osv., eller donerer penger til dem via typiske "Donate here"-knapper på internet. En slik ordning ville gitt oss et enormt spenn i musikere, og musikken kunne virkelig blomstret.

    Ordninger med turnéarrangører, opptaksstudioer osv. ville blitt en interessant utfordring. At de største plateselskapene ikke kan holde på slik de gjør idag er det i alle fall liten tvil om.

    Når det gjelder finansieringen synes jeg det virker fornuftig å fordele det på:

    - Grunnstipend, som da staten eller (slik noen har foreslått her) internett-tilbyderne kan dekke.

    og

    - Eventuelle ekstrainntekter i form av konserterfortjeneste, donasjoner på internet, konvensjonelt platesalg, osv., som dermed dekkes av publikum.

    La meg legge til at jeg tror det er en dårlig idé å skulle knytte et lisensbeløp til bestemte nettsteder. For det første har ikke nettsteder som muliggjør fildeling særlig penger å rutte med. For det andre er fildeling desentralisert (ting legges ut og deles privatpersoner imellom) og ikke nødvendigvis knyttet til nettsteder (slik at dette ikke ville fungert i praksis). Og for det tredje ville vi fått et liknende problem som nå, med sider som ikke betaler lisens osv..

    Jeg synes forslaget mitt over var godt. Man kan søke om stipend, og få det innvilget dersom man er seriøs. Stipendet er ikke nødvendigvis så mye å skryte av, men så kan man spe på med ting jeg nevnte over. Det ville vært en flott løsning.

    Dette burde i all fall utredes på en skikkelig måte.

    Og igjen, hva som enn gjøres, ikke la dette bli noen verneordning for eksisterne gigantiske plateselskaper. Og det hadde også vært synd hvis bare de som slo an hos flest fikk penger.

    (P.S. Man har vel allerede en (meget begrenset) ordning med kunstnerstipend i Norge?)

    SvarSlett
  4. hvorfor i alle dager skal musikk og filmer være gratis bare fordi det er lett tilgjengelig? Det er lett å kjøre inn på en bensinstasjon, fylle tanken og deretter kjøre av gårde uten å betale, men det betyr ikke at det er greit allikevel!!

    "Det er mye bedre å finne en kompensasjonsordning som sikrer inntekter til rettighetshaverne enn å true med straff og sanksjoner mot noe tusenvis av nordmenn driver med hver eneste dag" skriver du. Betyr det at om man er mange nok som stjeler bensin hver dag, så "er det bedre å finne en kopmpensasjonsording (...) enn å true med straff og sanksjoner mot noe tusenvis av nordmenn driver med hver eneste dag"?

    Dette er en drøy undervurdering av jobben til de kreative sjelene som komponerer og produserer den musikken som vi alle koser oss med hver dag, hele tiden.

    Det blir dessuten for enkelt å sammenlikne med radio: radioen fungerer som en promotør for musikk, ettersom man som lytter ikke kan bestemme når en vil høre hvilke sanger. Dermed kjøper mange av oss musikken i tillegg, slik at man kan bestemme dette selv. Et fint medium for å "breake" artister, og bli introdusert for ny/ukjent musikk.

    Kassetten fungerte slik at det var en "en-til-en deling"; du kunne kopiere kassetten du hadde kjøpt, men det krever rimelig mye jobb å kopiere mange, slik at delingen naturlig begrenser seg selv(kvaliteten ble dessuten forringet for hver kopi). Legger du en fil ut på internett, kan den i teorien lastes ned av millioner av mennesker.

    Jeg trodde det var FRP som drev med populisme i dette landet.

    jeg sier som landets kuleste organisasjon for barn og unge: "jeg er ikke sint, jeg er bare veldig VELDIG skuffet"

    SvarSlett
  5. Men hva med alle programmer til PCene slik som Office, Photoshop, Cubase, Logic, Dreamweaver, osv... Bør de også bli lovlige å laste ned? Det er tusener som gjør det i Norge, og flere av disse programmene koster mange tusenlapper (men kan lastes ned på noen minutter...).

    Det kan bli en vanskelig måte å drive videre på hvis man skal opprette det man nærmest kan kalle erstatningsordninger for produsentene.

    SvarSlett
  6. Det er nok ikke særlig tvil om hva musikere og andre opphavsmenn mener om piratvirksomhet - og deres stemme bør vel også bli hørt? Det er kanskje litt urettferdig om alle andre enn fiskerne skal få bestemme at fisk er gratis fra i morgen, så det er fritt fram for å gå på fiskeslang... Uansett hva fremtiden bringer, må åndsverksloven håndheves frem til eventuelle nye løsninger eksisterer. Piratnettsteder som The Pirate Bay kan man pålegge nettleverandører å stenge tilgangen til, og den franske løsningen (som trolig vil bli vedtatt når påskeferien er over) er en mulig modell for å få bukt med tyveriene av kunstneres livsgrunnlag. Straffen for overtredelser er svært mild og human, man får hele tre advarsler og så stenges nett-tilgangen. Å påstå at det å hindre tyverier av beskyttede åndsverk er et angrep på menneskerettigheter, er både en ultratynn unnskyldning for ikke å ville betale for musikk og filmer, og dessuten en fornærmelse mot mennesker som utsettes for virkelige overgrep. Vedrørende eventuelle fremtidige metoder for kompensasjon til opphavsmenn: Forslag som innebærer at statlige utvalg skal ha enerett på å avgjøre hvilke plateproduksjoner som skal kunne gjennomføres, eller at musikere bør leve av T-skjortesalg og donasjoner ("veldedighetsprinsippet"), vil neppe falle i god jord verken hos musikere eller deres fagorganisasjoner.

    SvarSlett
  7. Det er på høy tid at bransjen(e) forstår at den gamle forretnings modellen ikke virker lenger.

    Gi oss mulighet til å kjøpe "lossless" musikk uten DRM og annet fanteri - rimelig.

    Programvare som en annen nevner over er stort sett horribelt priset, Adobe f.eks. er ganske mye dyrere i Europa enn i USA, selv når man kjøper og laster ned selv.

    SvarSlett
  8. Og hva med bøker? Med fri fildeling er det nok at én bok kopieres digitalt og legges ut på nett, så kan alle andre lesere laste den ned gratis. Hvem gidder da betale for bøker, eller gi dem ut?

    Nei, dette har dere nok ikke tenkt så veldig grundig over.

    SvarSlett