tirsdag 10. mars 2009

Morfar

I dag bisettes morfar. Per Georg Thorkildsen, min morfar, ble 79 år. Han fikk et rikt liv, selv om krigen ga han en dramatisk oppvekst. Jeg er utrolig stolt av morfars engasjement i fagforeningsarbeid i Grafisk Forbund, og at han var så opptatt av å sikre yrkesfagenes status. Morfar var provosert over skrivebordsteoretikere som med alle sine reformer ødela så mye av gleden ved praktisk læring. Vi snakka mye om dette på turene våre. Morfar var en skikkelig friluftsmann!

Morfar begynte å jobbe som 14-åring, han hadde fem års læretid, pluss ett år som altmuligmann på trykkeri. De hadde 48 timers uke, og morfar sto og blanda kjemikalier i varmt vann, uten beskyttelse. Vi har mange grunner til å takke fagbevegelsen for framskrittene vi har opplevd i arbeidslivet. Morfar var en av dem som sto på, han hadde beina solid planta i arbeiderbevegelsen.

Takk for alt du gjorde for at vi skulle få et tryggere arbeidsliv, og for turene og opplevelsene vi fikk sammen.

3 kommentarer:

 1. Kondolerer. Det er trist å miste dem selv om de er oppe i alder.

  Din bestefar fikk meg til å tenke på min egen avdøde, han begynte også å arbeide som 14 åring, var skiftarbeider og friluftslivsmann og selv om han ikke var politisk aktiv var han fagorganisert og kom fra et typisk Arbeiderpartimiljø.

  Men kvinnebebevegelsen kunne han nok ikke noe med ;) og abortsaken ble veldig sår for min bestefar som var så glad i barn. Han stemte nok aldri Arbeiderpartiet med glede etter det.

  SvarSlett
 2. Hei, Milie. Tusen takk for hyggelig melding fra deg! Vi har mange grunner til å takke arbeiderbevegelsen, men kvinnebevegelsen er like viktig. Vi får passe på å hedre både de kvinnene og de mennene som har bidratt til at vi har såpass stor frihet som vi har i dag. Vi må aldri ta denne friheten for gitt, bli historieløse og ansvarsløse. Det var også mitt budskap på 8. mars. Ha en fin og solfylt dag!

  Vennlig hilsen
  Inga Marte

  SvarSlett
 3. Kjære Inga Marte kondolerer, det er trist at du har mistet en som du var glad i. Jeg har med følelse med deg.
  Vennlig hilsen
  Shahriyar

  SvarSlett