mandag 9. mars 2009

Skape og dele

"Med et pennestrøk kan lønnsforskjellen minskes". Bartemarte til venstre, Lisbeth Rudlang, leder av NSF i Vestfold, til høyre.

8. mars var riktignok i går, men kampen for likestilling fortsetter selvsagt på 9. mars. En liten verdibetraktning fra min side: Hva er det egentlig som gjør at kvinners arbeid systematisk lønnes dårligere enn tradisjonelt mannsarbeid? Den lille forskjellen, på hele 15 prosent, gjør seg stadig gjeldende i lønningsposen. Det er flere årsaker, men mye handler om hvordan samfunnet verdsetter ulike former for arbeid. Bare tenk på hvordan begreper brukes for å beskrive verdiskapning. "Det er viktig å skape for å kunne dele", sies det. Ja, selvsagt. Men hvem er det som skaper egentlig? Jo, menn. Menn i skikkelig arbe, i industri, i produksjon, i privat sektor. Å bruke penger på velferdsstaten er derimot å dele, les forbruke. Kvinnene i offentlig sektor forbruker verdiene som menn i privat sektor har skapt! Å produsere idiotisk reklame for produkter vi ikke trenger, det er verdiskaping, mens å gi barn kunnskap og selvtillit, redde unger fra omsorgssvikt, behandle syke og ta vare på eldre mennesker, det er ikke verdiskaping?

3 kommentarer:

 1. Når jeg ser på min lønnslipp, forstår jeg at jeg ikke driver med verdiskapning - jeg jobber nemlig med mennesker! Mennesker har ingen verdi! Vi som jobber med dem blir i alle fall ikke verdsatt! Derfor har jeg nå begynt å FRARÅDE unge mennesker å bli sykepleiere!Lønnen vi får er hverken til å leve eller dø av! Jeg har ikke hatt råd til omskolering, ellers hadde jeg gjort det for lengst! Det skulle være unødvendig å måtte ha en mann for å overleve på en høgskoleutdannelse!
  Dette er skammelig.

  SvarSlett
 2. 3 av 4 selvmord er menn, 2 av 3 med lese/skrivevansker er menn, vi menn har mye mindre tid med våre barn/fedre, kvinner lever 5 år lengre enn menn (tror jeg det var) og dere har hatt deres seksuelle frigjøring. og når det blåses av en bombe et sted i verden eller er en ulykke så er det viktig å få frem hvor mange kvinner og barn som er døde, for vi menn er vist ikke verd noe... men for all del, likestilling er oppnådd når dere kvinner tjener like mye som oss... overfladiske og kapitalistiske som dare er ja!!

  SvarSlett
 3. Den idiotiske reklamen blir produsert fordi vi mennesker er idioter, eller irrasjonelle som det heter på finspråket.

  Er det noen som hevder det offentlige helsevesenet ikke bidrar til verdiskaping? Å konstruere en problemstilling som ikke gjenspeiler virkeligheten er minst like idiotisk som reklame for produkter vi ikke trenger.

  Et hint til fremtidige arbeidstakere er å sjekke lønnsnivået før utdanning.

  SvarSlett