fredag 20. mars 2009

Steinalderpolitikk

Steinalderen tok ikke slutt fordi de gikk tom for stein. De brukte bare huet og utvikla noe bedre. Nå er det vår tur til å bruke huet. Å tro at Norge skal fortsette som før, er naivt. Vi må forandre oss. Vi må dele på godene og vi må skape noe annet. Dette er ikke først og fremst et problem, men en mulighet. Dette er noe av det jeg sa på landsmøtet vårt i dag. I tillegg har jeg valgt å utfordre våre venner i Arbeiderpartiet.

Det er alvoret i klimatrusselen, og det faktum at Norges utslipp er økende, som har ført til at jeg har valgt å gjøre nettopp det. I går var jeg i en debatt i Studentersamfunnet i Bergen, om olje. Der var også Olav Akselsen (Ap) og Erna Solberg (H). De to var helt enige om oljepolitikken. De mener det er riktig av Norge å være avhengige av olje så lenge som mulig. Dette er et problem, fordi olje er en del av det klimaproblemet vi er nødt til å gjøre noe med. Ap - og Høyre - må derfor utfordres.

Vi i SV mener at oljeboring i nord blir lakmustesten på om vi tok vårt generasjonsansvar på alvor. Om det ble med prat, eller om vi også tok grep. Ingeborg Gjærum fra Natur og Ungdom utfordra oss i stad. Hun siterte Nelson Mandela, som har sagt: "Sometimes it falls upon a generation to be great. You can be that generation”. - Det faller på vår generasjon å ta miljøansvar, sa Ingeborg. Jeg er helt enig. Oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan bli vår generasjons veivalg, og avgjøre om vår generasjon hadde et snev av storhet.

4 kommentarer:

 1. SV har forstått hva det dreier seg om.
  Bra blogg Inga Marte :)
  Dettee at teknologien er kommet langt og ditto mindre risiko, kan ikke brukes som argument.All teknikk som er laget av mennesker og betjenes av mennesker vil før eller siden svikte i en eller annen form.Så kan man evt. be til Gud om at konsekvensene blir minst mulig.
  Oljeboring langt nord må unngås.Naturen skal vi ha til evig tid. Energien og forbruket er langt mer fleksibelt.
  Exxon Valdez ulykken utenfor Alaska, var på 40 millioner liter olje. Og kostet 3 milliarder å rydde opp.Oljeflaket dekket 28000km2 hav,like stort som Hedmark fylke.Tusenvis av sjødyr døde øyeblikkelig.500000 sjøfugler døde.Minst 1000 sjøotere.300 hvaler.200 ørner.Og milliarder av lakse-og sildeegg.Dødsraten for sjøotere og ender var høy lenge etter ulykken, fordi de spiste oljeinfisert/giftig mat.Nå 20 år etter katastrofen, så er ulykken ennå veldig synlig.Man regner 30 år for at området er tilbake til vanlig status.Men det takket være den storstilte oppryddingen til bl.a. tusenvis av frivillige.
  Forøvrig så synes jeg SV sitter med gode kort på hånda i fordelingen av klodens ressurser og fordelingen fattig/rik. Politikken kan sammenlignes med en flokk mennesker på tur.Troppen legger ut på langtur med mye utstyr som skal bæres. For å gjøre turen mest mulig effektiv så må de som har de sterkeste ryggene og skuldrene bære de tyngste børene.
  Slik kommer alle frem blide og fornøyde.
  Ståle

  SvarSlett
 2. Når jeg ser og hører I M Thorkildsen må jeg tenke på salig Russel's teori:
  "Feilen ved vår verden er at de dumme er så sikre i sin sak,og de kloke så fulle av tvil"

  SvarSlett
 3. Oljeboring i selve matfatet utenfor Lofoten, er
  galskap.
  Jeg ønsker å gi min stemme til det alternativet som fører til så grønn politikk som råd,men er i villrede.
  SV har gode standpunkter,men hva blir konsekvensene etter samarbeidet med storebror Arbeiderpartiet? Jeg synes regjeringen hittil har vært mer rødgrå enn rødgrønn.
  Alternativet er å stemme Venstre,og håpe på et samarbeid mellom Venstre,Krf.og Høyre. Det er en del som tyder på at næringspolitikerne bak Høyre har forstått at fremtiden er grønn. De er vant til å tenke rasjonelt og langstiktig.

  SvarSlett
 4. SV er et håpløst parti. Verdiskapning skal erstattes med offentlige byråkratier hvor papirflytting står på agendaen. Dere skal ta i bruk "føre-var"-politikk når det kommer til den såkalte "klimatrusselen", som ikke mer enn en vag antakelse. Samtidig elsker dere stor innvandring og islamisering som undergraver det norske velferdssamfunn og norsk demokrati. Og dette er dere så sikre på. Måtte SV går under sperre grensen.

  SvarSlett